Vice Review

Προεδρεύοντας μέσα απ' τις σκιές.Στην καρδιά των Χριστουγέννων έρχεται το "Vice", μια βιογραφική...

Προεδρεύοντας μέσα απ’ τις σκιές.

Στην καρδιά των Χριστουγέννων έρχεται το “Vice”, μια βιογραφική προσωπογραφία, βασισμένη στον δαιμόνιο αντιπρόεδρο του George W. Bush, Dick Cheney, έναν υπερέμπειρο διπλωμάτη, όπου άφησε το δικό του στίγμα στον Λευκό Οίκο, ειδικά μετά τον χειρισμό του στα θέματα πολεμικής εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα των Δίδυμων Πύργων το το 2001. Ενσαρκωτής κι εμψυχωτής του Cheney επί της οθόνης, ο άλλοτε Nolanικός Batman, Christian Bale, ηθοποιός που μας έχει συνηθίσει σε απαιτητικούς, χαμαιλεοντικούς ρόλους-μεταμορφώσεις, ωστόσο στο “Vice”, προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω, που είναι ικανό να τον κατατάξει στην κατηγορία του μεγάλου ηθοποιού, σηκώνοντας όλο το φιλμ στις πλάτες του και δίχως σε καμία περίπτωση αυτό ν’ αποτελεί αριστούργημα, ή κάτι που θυμάσαι για πάντα, η ερμηνεία του Bale, θα σας σκαλώσει αρκετά μετά τη θέαση.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του σεναριογράφου των Ant-man και σκηνοθέτη του “The Big Short”, Adam McKay, ο Bale αποδεικνύεται ηγετική φυσιογνωμία, λόγω κυρίως του παίξιμού του, αλλά και της πολύ απαιτητικής δουλειάς που αφιέρωσε στο χτίσιμο του κεντρικού ήρωα, όπως και το υπόλοιπο cast, που είναι πλήρως συντονισμένο στο όλο κλίμα του φιλμ, αλλά και αναμεταξύ των, φτιάχνοντας μια διασκεδαστική παρέλαση χαρακτήρων-παρωδίας, μεγάλων ονομάτων του Λευκού Οίκου. Απ’ τον πατέρα Bush και τον πάντοτε μοχθηρό και μισητό Henry Kissinger, στον Bush τον νεότερο αλλά και άλλα, λιγότερο γνωστά ονόματα της ευρύτερης Αμερικάνικης πολιτικής σκηνής, εμφανίζονται στην οθόνη με τρόπο χιουμοριστικό και προβοκατόρικο, κάτι που είναι στο γενικότερο κλίμα του φιλμ. Ο McKay στήνει όλο το φιλμ πάνω στην προσωπικότητα του Dick Cheney και με ανάλαφρο, κωμικό και σπιρτόζικο τόνο, καταφέρνει να δώσει στον θεατή μια πολύπλευρη ανάγνωση της ιδιαίτερης αυτής προσωπικότητας.

Αρωγός και στηλοβάτης στο όλο οικοδόμημα, ο Christian Bale, με ένα μεγάλο εύρος επιρροών που ξεκινούν απ’ τον Marlon Brando και φτάνουν μέχρι τον Gary Oldman, δείχνει τα δόντια, με μια ερμηνεία που θα συζητηθεί, κυρίως για τις πάμπολλες εναλλαγές συναισθημάτων που απλόχερα προσφέρει χωρίς ίχνος μελοδραματισμού ή ανούσιας υπερβολής, χιούμορ όπου χρειάζεται, φωνητικού τονισμού και ηχοχρώματος, αλλά και με μια εκπληκτική κινησιολογία που συναρπάζει και μεταδίδει υψηλούς παλμούς στον θεατή. Με ένα μοναδικό ταλέντο στο χειρισμό των κινήσεων του σώματος, στις εκφράσεις προσώπου, σύμφωνα με το δόγμα μια εικόνα χίλιες λέξεις, αλλά και άψογος χειριστής της πρόζας, ο Bale παραδίδει μια μοναδική οσκαρική ερμηνεία, αποδεικνύοντας ότι είναι ηθοποιός που δεν επαναπαύεται σε μανιέρες, αλλά είναι άκρως εξελίξιμος. Ο McKay αφήνει ορθά τον Bale να αυτοσχεδιάσει πάνω στον χαρακτήρα του Cheney, ωστόσο το φιλμ σε γενικές γραμμές, έχει αρκετά φαλτσάκια, που δίχως τον επιβλητικό Bale, θα φαίνονταν περισσότερο.

Η συνεχής αφήγηση-voice over χρησιμοποιείται σε υπερβολικό βαθμό, κάτι που από ένα σημείο κι έπειτα, κουράζει πάρα πολύ και στερεί απ’ τον θεατή πιθανές σεναριακές εκπλήξεις, καθώς οι δημιουργοί πέφτουν στην παγίδα του να εξηγούν πάρα πολλά τεκταινόμενα μέσω της αφήγησης, αντί να τα δείχνουν με καθαρά κινηματογραφικό τρόπο, οδηγούμενοι σε αρκετές μικροκοιλίτσες ενδιάμεσα, που χάριν ωστόσο στη γενικότερη ζωηράδα του φιλμ, γρήγορα επανέρχονται και κρατούν σταθερό ρυθμό. Έταιρη μεγάλη ερμηνευτική αποκάλυψη αποτελεί φυσικά και η Amy Adams, που παραδίδει κι αυτή μια απολαυστική ερμηνεία και σε συνδυασμό με τον Bale, αλλά και το υπόλοιπο cast όπως ο Sam Rockwell σαν George Bush και ο Steve Carell, αποτελεί την αιτία που ο θεατής δεν σηκώνεται εύκολα απ’ το κάθισμά του. Δυστυχώς, κάποιοι χαρακτήρες και γεγονότα προσπερνώνται αρκετά βιαστικά και φλου, ενώ υπήρχε ο χώρος για παραπάνω ζουμί στο όλο σεναριακό concept του “Vice”. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως παρά τα όποια ελαττώματα, το ‘Vice” αποτελεί την καλύτερη απ’ τα εμπορικά βιογραφικά φιλμ των τελευταίων ετών, μια ελαφριά κι εύκολη πολιτική κωμωδία-σάτυρα, που καταφέρνει κι εισχωρεί με επιτυχία στην προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα, κάτι που αποτελεί προσωπικό θρίαμβο του Christian Bale, της Amy Adams και του υπόλοιπου cast.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.