Επανάληψη χωρίς… πολλαπλασιασμό!

Την Κυριακή με το ξεκίνημα των τελικών στη Basket League το σκηνικό ελάχιστα θα διαφέρει με βάση όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 2005 και εντεύθεν.

Την Κυριακή με το ξεκίνημα των τελικών στη Basket League το σκηνικό ελάχιστα θα διαφέρει με βάση όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 2005 και εντεύθεν. Για 13η διοργάνωση και χρονιά στη σειρά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με ένα παραπάνω κίνητρο φέτος: Δεν έχουν κατακτήσει ή πετύχει κανένα από τους υπόλοιπους στόχους της χρονιάς. Τα προηγούμενα χρόνια είτε η  κατάκτηση του Κυπέλλου, είτε η πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του τροπαίου βάραιναν στο ζύγι. Αυτή τη φορά όμως και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχουν άλλοθι για τον ηττημένο.

Από το 1992 που θεσπίσθηκε με τη λειτουργία του ΕΣΑΚΕ το επαγγελματικό πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός θα εμφανιστεί σε τελική σειρά για 23η φορά και ο Ολυμπιακός για 21η! Δηλαδή ο μεν Παναθηναϊκός έχει απουσιάσει από τελικούς μόλις τρεις χρονιές και ο Ολυμπιακός πέντε! Δεν υπήρξε χρονιά που να μην παίξει σε τελικό τουλάχιστον ο ένας από τους δύο. Τελευταία ομάδα που έσπασε το δίπολο με την παρουσία της σε τελικούς ήταν η ΑΕΚ το 2005. Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που έχει τέσσερις παρουσίες σε τελικούς σε αυτό το διάστημα και είναι η μοναδική στους προηγούμενους 25 τελικούς που έχει κατακτήσει τίτλο: Πίσω στο μακρινό (πλέον) 2002. Σε άλλους τρεις τελικούς έχει εμφανιστεί ο ΠΑΟΚ και σε έναν το Μαρούσι.

ΤΟ…31-0: Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στους τελικούς αήττητος μετρώντας ένα εντυυπωσιακό 31-0 στα 26 παιχνίδια της κανονικής περιόδου και στα πέντε των πλέι οφ. Eίναι η δεύτερη ομάδα επί ημερών επαγγελματικού πρωταθλήματος που φτάνει αήττητη σε τελικούς πλέι οφ. Το είχε πετύχει και τη σεζόν 2010-11 ο Ολυμπιακός ακριβώς με τον ίδιο απολογισμό (31-0) αλλά τότε έχασε και μάλιστα εντός έδρας τον πρώτο τελικό από τον Παναθηναϊκό με 70-75 και απώλεσε το αήττητο. Στο τέλος της σειράς έχασε και τον τίτλο. Τρεις φορές ομάδες έχουν τελειώσει αήττητες τη σεζόν αλλά πριν την καθιέρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος: Ο Ολυμπιακός που πήρε αήττητος με 22-0 το πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76 αλλά χωρίς να υπάρχουν εκείνη την εποχή πλέι οφ. Και ο Άρης που κέρδισε δύο σερί αήττητα πρωταθλήματα όταν καθιερώθηκε η Α1 τις σεζόν 1986-87 και 1987-88 (τελείωσε και τις δύο με ρεκόρ 21-0). Θυμίζουμε ότι ο Άρης είχε φτάσει τις 82 σερί νίκες στο πρωτάθλημα πριν το αήττητο του πέσει στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν 1988-89.  Πρακτικά πάντως ο Παναθηναϊκός μετράει 33 σερί νίκες αν συνυπολογιστούν και οι δύο τελευταίες του στους περσινούς τελικούς. Μπαίνοντας στους τελικούς θα έχει συμπληρώσει ένα ακριβώς χρόνο αήττητος σε αγώνες πρωταθλήματος. Η τελευταία του ήττα ήταν στον περσινό 3ο τελικό στο Φάληρο (4 Ιουνίου) με 64-62

18η φορά: Από την θέσπιση του επαγγελματικού πρωταθλήματος το 1992 ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα βρεθούν για 18η φορά ενώπιος ενωπίω σε τελικούς.

Πλεονέκτημα έδρας: Η ΑΕΚ έγινε η μοναδική ομάδα στην ιστορία που επέστρεψε το 2002 από το 0-2 και κέρδισε τίτλο με τρεις συνεχόμενες νίκες. Στον 5ο και τελευταίο τελικό όμως είχε ανακτήσει το χαμένο πλεονέκτημα έδρας! Γενικά το πλεονέκτημα έδρας θεωρείται πολύ ισχυρό δεδομένο στους τελικούς. Στους προηγούμενους 25 τις 19 φορές επικράτησε τελικά η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας. Ο Παναθηναϊκός έχασε τον τίτλο του 1993 και έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που έχασε τίτλο με πλεονέκτημα. Ο Ολυμπιακός έχει χάσει πρωτάθλημα πέντε φορές αν και είχε πλεονέκτημα έδρας: Το 1999, το 2009, το 2011, το 2013 και πέρσι. Όλες με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ…ΑΛΛΟΙ: Για 11η χρονιά στη σειρά ο Βασίλης Σπανούλης θα παίξει σε τελικούς πλέι οφ. Αν δεν υπήρχε η μια χρονιά που πήγε στο ΝΒΑ θα μετρούσε 15 σερί σεζόν αφού πριν φύγει για τους Ρόκετς και το Χιούστον είχε παίξει άλλες τρεις χρονιές σε τελικούς. Μάλιστα η πρώτη του φορά δεν ήταν ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με τον Ολυμπιακό αλλά με το Μαρούσι το 2004!

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΟΣΤΑΡΑ: Από τον πρώτο τελικό του 2004 όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε με 101-71 το Μαρούσι δεν έχει ξανασημειωθεί «κατοστάρα» στους τελικούς σε κανονική διάρκεια αγώνα! Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τους 100 πόντους και στον τέταρτο και τελευταίο τελικό του 2011 (101-94 τελικό αποτέλεσμα) αλλά αφού παίχτηκε παράταση (ο κανονικός αγώνας είχε τελειώσει με 83-83)! Στην πραγματικότητα έχουν γίνει 54 τελικοί από τον πρώτο του 2005 χωρίς κατοστάρα. Με εξαίρεση τον αγώνα του 2005 μόνο δύο φορές ομάδα σε αυτούς τους 54 τελικούς σημείωσε 90 ή περισσότερους πόντους.

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ: Από το 2005 και εντεύθεν που βρίσκονται αντιμέτωποι οι δύο αιώνιοι η στατιστική συνηγορεί υπέρ των μικρών διαφορών. Στους προηγούμενους 50 αγώνες μεταξύ τους σε τελικές σειρές οι 30 κρίθηκαν με μονοψήφια διαφορά πόντων και μόνο οι υπόλοιποι 20 με διψήφια. Μάλιστα μέχρι τους δύο τελευταίους  περσινούς τελικούς όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε με διψήφια διαφορά πόντων επτά τελικοί στη σειρά είχαν κριθεί με μονοψήφιες διαφορές.

Η ΠΙΟ ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΕΙΡΑ: Οι τελικοί της σεζόν 2015-16 εκτός από την συναρπαστική εξέλιξη τους δημιούργησαν και ένα ρεκόρ που δύσκολα θα «πέσει». Οι τέσσερις αγώνες που έβγαλαν πρωταθλητή κρίθηκαν με συνολική διαφορά μόλις 10 πόντων!

ΤΟ ΣΚΟΡ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΝΙΚΗΤΗ:  Το συνηθισμένο σενάριο στους προηγούμενους τελικούς είναι το….3-2 υπέρ της ομάδας που έχει πλεονέκτημα έδρας. Έχει προκύψει 10 φορές σε 25 σειρές αγώνων. ‘Άλλες εννιά φορές κέρδισε η ομάδα που είχε πλεονέκτημα έδρας με 3-1 (5 φορές) ή σκούπισε τη σειρά με 3-0(4). Μόνο μια φορά (ο Παναθηναϊκός του 2013) ομάδα με μειονέκτημα έδρας σκούπισε τη σειρά, ενώ τρεις φορές η έδρα έσπασε με 1-3 και άλλες δύο με 2-3! Και τις δύο φορές που έσπασε η έδρα σε 5ο τελικό δράστης ήταν ο Παναθηναϊκός: Το 1999 και πέρσι.

Τ0…76 ΚΕΡΔΙΖΕΙ: ΤΟ αγαπημένο σκορ των νικητών είναι 76 πόντοι! Δέκα φορές έχουν σημειωθεί 76 πόντοι από μια ομάδα από το 2006 και εντεύθεν και τις 6 έφταναν για να αναδειχθεί ο νικητής. Αντίθετα, ποτέ ομάδα που νίκησε δεν πέτυχε 72 πόντους. Και τις έξι φορές που ομάδα σκόραρε ακριβώς 72 πόντους έφυγε ηττημένη από τον αγώνα!!!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.