FA Cup: Η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη! (video, photos)

Η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη στα κανάλια Novasports και στο Novasports.gr!

Η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη στα κανάλια Novasports και στο Novasports.gr!

FA Cup, ένα όνομα ταυτισμένο με το ποδόσφαιρο
Διοργανώθηκε για πρώτη  φορά το 1871-1872 και συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα με εξαίρεση την περίοδο του Πρώτου και Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου.
Η τροπαιούχος του 1884, Μπλάκμπερν, με τον αρχηγό της, James Brown, να κρατάει το τρόπαιο
Η τροπαιούχος του 1884, Μπλάκμπερν, με τον αρχηγό της, James Brown, να κρατάει το τρόπαιο

Καμία άλλη διοργάνωση δεν κουβαλά τόσο μεγάλη ιστορία στις «πλάτες» της. Είναι ο θεσμός που τη σεζόν 1922 – 1923 εγκαινίασε τον «ναό των Θρύλων» (Γουέμπλει) με τον Τελικό μεταξύ Μπόλτον – Γουέστ Χαμ, με τη Μπόλτον να επικρατεί με 2-0.


Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται το 1923 στο νεόδμητο Γουέμπλει για να παρακολουθήσει τον Τελικό 

Από τότε μέχρι σήμερα το Γουέμπλει είναι το σπίτι των τελικών του FA Cup με εξαίρεση τον επαναληπτικό τελικό του 1969-70, όπου το δεύτερο σκέλος μεταξύ Τσέλσι και Λίντς παίχτηκε στο Όλντ Τράφορντ με την Τσέλσι να κερδίζει 2-1 και να κατακτά τον τίτλο. Από το 2001 έως το 2006 ο τελικός είχε μεταφερθεί στο Millennium και επέστρεψε στο νέο Γουέμπλει με τον αγώνα Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι, όπου οι «Μπλέ» στην παράταση με γκολ του Ντρογκμπά κατέκτησαν το τρόπαιο.

Τι κάνει το FA Cup όμως τόσο ξεχωριστό και γιατί  θεωρείται τόσο σπουδαία διάκριση για όποιον το κατακτήσει;
Πέρα από το προφανές που είναι το Ευρωπαϊκό εισιτήριο, μιλάμε για μια διοργάνωση που την τελευταία πενταετία συμμετέχουν περισσότερες από 720 ομάδες! Εάν βάλουμε και την λατρεία των Άγγλων ως προς κάθε τι που μπορεί ναχαρακτηριστεί traditional, τότε δε χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα.

Το FA Cup όπως και το League Cup, που μπορείτε να απολαμβάνετε στα κανάλια Novasports και να ενημερώνεστε από το Novasports.gr, βγάζουν εκπλήξεις και αποτελέσματα που δύσκολα χωρά ο φίλαθλος νους!
Μια ενδεικτική αναφορά είναι αρκετή για να καταλάβετε. Ήταν Ιανουάριος του 2015 όταν η ταπεινή Μπράντφορντ έριχνε  μια αξιοθαύμαστη τεσσάρα, με ανατροπή μάλιστα (2-4), στην Τσέλσι μέσα στο Στάμφορντ Μπρίτζ, κάνοντας έξαλλο τον Μουρίνιο ο οποίος αργότερα δήλωνε ότι: «αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου και στο FA Cup αυτή την ομορφιά τη συναντάς περισσότερο από κάθε άλλη διοργάνωση. Παρ όλα αυτά για μένα και την ομάδα μου, η ήττα αυτή ήταν ιδιαιτέρως ντροπιαστική».
Ο Mark Yeates νικάει τον Petr Cech και σκοράρει στο 94' το 4ο γκολ της Μπράντφορντ
Ο Mark Yeates νικάει τον Petr Cech και σκοράρει στο 94′ το 4ο γκολ της Μπράντφορντ

Το 1984 η Μπόρνμουθ, ομάδα 3ης κατηγορίας, τότε με προπονητή τον Χάρι Ρέντναπ, φιλοτίμησε με 2 γκολ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Ο Milton Graham σκοράρει το πρώτο γκολ της Μπόρνμουθ στο Dean Court το 1984
Ο Milton Graham σκοράρει το πρώτο γκολ της Μπόρνμουθ στο Dean Court το 1984

Η «πρωταθλήτρια» όμως στις «αναταράξεις» μάλλον είναι η Άρσεναλ, η οποία έχασε 1-0 από τη Γιόρκ στον 4ο γύρο της διοργάνωσης το 1985. Το 1992 πάλι η Άρσεναλ, πρωταθλήτρια μάλιστα εκείνη τη σεζόν, ηττήθηκε 2-1 από τη Ρέξαμ. Ανατρέχοντας στο παρελθόν βλέπουμε την Άρσεναλ να έχει ηττηθεί από τη Γουόλσολ με 2-1, με τον τότε προπονητή της Χέρμπερτ Τσάπμαν να «απολύει» καθ’ οδόν στο τρένο της επιστροφής τον αμυντικό που χρεώθηκε το λάθος για 1 από τα 2 γκολ, αφού πρώτα του έσυρε αρκετά «γαλλικά».

Και οι τρεις προαναφερόμενες ομάδες της Premier League, αλλά και όλες οι αγγλικές ομάδες συναντώνται στο FA Cup. Από φέτος και έως το 2018 όλες οι αγγλικές ομάδες παίζουν μπάλα ζωντανά και αποκλειστικά στα κανάλια Novasports!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.