Ο Μαντούκα στο novasports.gr (vid)

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του Γκουστάβο Μαντούκα. Ο Βραζιλιάνος πρώην άσος της ΑΕΚ μίλησε για την εντυπωσιακή φετινή πορεία με τον ΑΠΟΕΛ στο Champions League, για τις προτάσεις που είχε όταν έφυγε από την Ένωση και δεν δίστασε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσαν.

Ολοκληρώθηκε η live συνέντευξη μέσω Skype του Γκουστάβο Μαντούκα. Ο Βραζιλιάνος πρώην άσος της ΑΕΚ μίλησε για την εντυπωσιακή φετινή πορεία με τον ΑΠΟΕΛ στο Champions League, για τις προτάσεις που είχε όταν έφυγε από την Ένωση και δεν δίστασε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσε το αναγνωστικό κοινό του novasports.gr.


Εχουν ξεπεράσει τις 200 οι ερωτήσεις. Να μας απαντήσει εάν σκοπεύει να μείνει για πάντα είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο.


Ευχαριστώ τους φιλάθλους και της ΑΕΚ και του ΑΠΟΕΛ, δεν μπορώ να γνωρίσω ποιο θα είναι το μέλλον. Αυτή τη στιγμή είμαι αφοσιωμένος στην ομάδα μου καθώς έχουμε τα πλέι οφ και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Πάντως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος είναι υπέροχες.


Γιατί έφυγες από την ΑΕΚ;


Την εποχή που έφυγα από την ΑΕΚ σίγουρα υπήρξαν πολλοί λόγοι. Εγώ ήθελα να παραμείνω, ήμουν και πολύ καλά στην Ελλάδα. Ωστόσο κάποιοι λόγοι έδειξαν πως δεν μπορώ να παραμείνω και έπρεπε να πάρω μία απόφαση. Ο ΑΠΟΕΛ επέμενε πολύ για την απόκτησή μου και με την βοήθεια του Θεού έκανα την επιλογή μου και έζησα μία εξαιρετική χρονιά με την πορεία που κάναμε.


Θα ήθελες να επιστρέψεις στην ΑΕΚ;


Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ καλά στον ΑΠΟΕΛ και τρέφω μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στην διοίκηση τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου και τους φιλάθλους. Επίσης και η οικογένειά μου είναι καλά. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.


Οι διαφορές του Ελληνικού με το Κυπριακό πρωτάθλημα;


Πιστεύω ότι δυστυχώς αυτή την εποχή το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα λόγω της κρίσης δεν πάει καλά, ενώ το ποδόσφαιρο στην Κύπρο έχει την τάση να βελτιώνεται και να ανεβαίνει και αυτό φαίνεται και από την πορεία του ΑΠΟΕΛ. Γενικά το ποδόσφαιρο της Κύπρου δείχνει να ανεβαίνει και αυτός της Ελλάδας να πέφτει.


Είναι οι εμφανίσεις σου με τον ΑΠΟΕΛ και τα γκολ που πέτυχες απάντηση σε αυτούς που σε έκαναν να φύγεις από την ΑΕΚ;


Σε καμία περίπτωση. Αυτό που κάνω εγώ από την στιγμή που έφυγα από την ΑΕΚ και ήρθα στον ΑΠΟΕΛ, είναι να κάνω το καλύτερο για την ομάδα μου και τον εργοδότη μου. Και αυτό κάνω πάντα σε όποια ομάδα και να παίζω. Ούτε και για κάποιους ανθρώπους. Δεν θέλησαν να αποδείξω κάτι. Όλα αυτά που κάνω δεν είναι ούτε απάντηση, ούτε απόδειξη. Αυτό που κάνω είναι να κάνω την δουλειά μου.


Πως είναι τα συναισθήματα, όταν πετυχαίνεις γκολ στην Ρεάλ Μαδρίτης;


Η αλήθεια είναι πως για οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή, το να σκοράρει κόντρα σε μία ομάδα με την Ρεάλ, τον κάνει χαρούμενο και περήφανο. Η Ρεάλ μπορεί να μην είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου, είναι η δεύτερη μετά την Μπαρτσελόνα, αλλά και πάλι τα συναισθήματα είναι αυτά.


Τι θα ήθελε να πάρουν τα παιδιά του από την ζωή στην Ελλάδα;


Εχουν πάρα πολύ καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα. Η κόρη μου και ο γιός μου πάντα ερχόντουσαν στο γήπεδο. Εχω πολλές καλές στιγμές που θυμάμαι. Η μοναδική κακή στιγμή ήταν ο τραυματισμός μου στον τρίτο χρόνο, που με κράτησε έξι μήνες εκτός και αυτό που είναι που δεν θέλω να θυμάμαι.  Ευτυχώς ήταν η οικογένειά μου κοντά.


Περνάει πιο χαλαρές στιγμές στην Κύπρο απ’ ότι στην ΑΕΚ;


Σαν χαρακτήρας είμαι πολύ ήρεμος. Εδώ στην Κύπρο ίσως να είναι πιο χαλαρωτικά τα πράγματα, υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Αλλά πάντα είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω.


Θα ήθελες να ακολουθήσει ο γιός σου καριέρα ποδοσφαιριστή;


Η αλήθεια είναι πως του γιού μου του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και παίζει καθημερινά. Κάθε μέρα φοράει και άλλη φανέλα. Πότε της ΑΕΚ, πότε του ΑΠΟΕΛ, πότε της Ρεάλ ή της Μπαρτσελόνα. Δεν θέλω να επέμβω εγώ, αλλά να διαλέξει ο ίδιος το μέλλον του.


Θα μπορούσε ο Αΐλτον να παίξει σε μία από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας;


Είναι από τους ποιοτικότερους παίκτες που είχα στην καριέρα μου. Εύκολα θα μπορούσε να παίξει σε μία από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και ίσως και παραπάνω.


Ποιο γκολ από το φετινό παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ θυμάσαι καλύτερα;


Όλα τα παιχνίδια ήταν σημαντικά, όμως λογικό είναι να θυμάμαι το γκολ με την Ρεάλ. Δύο παιχνίδια που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου ήταν αυτό με την Μίλαν που κερδίσαμε με την ΑΕΚ 1-0, αλλά και αυτό με τον Ολυμπιακό που δυστυχώς χάσαμε στα πέναλτι.


Ποια συναισθήματα του άφησε το ματς με την Λιόν, που πήγε στα πέναλτι, ο ίδιος σκόραρε, αλλά αποβλήθηκε και έχασε το επόμενο ματς;


Εμείς καταφέραμε να σκοράρουμε νωρίς και πετύχαμε το σκοπό μας. Το γεγονός ότι αποβλήθηκα, δεν με στεναχωρεί ιδιαίτερα, καθώς όλοι οι παίκτες που χτύπησαν πέναλτι ήταν εύστοχοι. Εγώ ίσως να μην ήμουν εύστοχος και να μην περνάγαμε στην επόμενη φάση.


Εάν του γινόταν πρόταση από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ή ΠΑΟΚ θα την αποδεχόταν;


Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Εχω μεγάλη αγάπη για την ΑΕΚ και είμαι φίλαθλος από μακριά και θέλω να πηγαίνει καλά. Από κει και πέρα, σίγουρα υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα που προσφέρουν πολύ καλές συνθήκες. Οι αποφάσεις στο ποδόσφαιρο παίρνονται σε μία στιγμή και είναι κάτι που το συζητάς και με την οικογένειά σου. Είμαι όμως καλά στον ΑΠΟΕΛ.


Είχε πρόταση από άλλη Ελληνική ομάδα όταν έφυγε από την ΑΕΚ;


Ναι είχα. Από τον ΠΑΟΚ. Δεν την αποδέχτηκα για διάφορους λόγους. Από τη μία ήταν η καλή συνεργασία που είχα με την ΑΕΚ και δεν ήθελα να πάω σε άλλη ομάδα. Από την άλλη ήταν η πολύ καλή πρόταση του ΑΠΟΕΛ και μαζί με την γυναίκα μου και τη βοήθεια του Θεού πήραμε την απόφαση.


Με ποιον προπονητή, εκτός από τον Γιοβάνοβιτς είχε την καλύτερη συνεργασία και με ποιον νοιώθει πως δεν δούλεψε καλά και δεν βελτιώθηκε;


Δεν μου αρέσει να μιλάω άσχημα για κανένα άνθρωπο. Στο διάστημα που ήμουν στην ΑΕΚ συνεργάστηκα με 4 προπονητές. Με τον Δώνη δεν έκανα ούτε μία προπόνηση, καθώς ήμουν τραυματίας. Με τους Φερέρ, Κωστένογλου, Μπάγεβιτς από όλους πήρα κάτι και είναι σημαντικό να παίρνεις πράγματα.


Για το επεισόδιο με τον Χρήστο Κόντη και πόσο τους επηρέασε ως ομάδα η περιπέτεια του με το καρδιακό επεισόδιο;


Όταν συναίβει αυτό με τον Χρήστο Κόντη για εμάς ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό είναι πως συνεχίζει να είναι μαζί μας από άλλο πόστο. Ούτως ή άλλως είναι 36 ετών με γεμάτη καριέρα και σίγουρα ήταν κοντά στο τέλος. Όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πλέον είναι καλά στην υγεία του. Στο ποδόσφαιρο πάντα γινόντουσαν αυτά, τώρα όμως υπάρχουν περισσότερα μέσα ενημέρωσης και γι αυτό γίνονται περισσότερα πράγματα γνωστά.


Να τον ενημερώσουμε πως ο κόσμος συνεχίζει να στέλνει μηνύματα αγάπης και χαρακτηριστικό είναι πως φίλοι της ΑΕΚ τονίζουν ότι έβλεπαν τον ΑΠΟΕΛ, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Χιώτη.


Είμαι ευγνώμων και χαίρομαι πολύ με αυτό που λέτε. Τους ευχαριστώ όλους για την αγάπη που μου δείχνουν. Η αλήθεια είναι πως και εδώ στην Κύπρο οι φίλοι της ΑΕΚ με αγκάλιασαν ζεστά και έκαναν και μία εκδήλωση για να με τιμήσουν. Στεναχωριέμαι που σε αυτά τα 4 χρόνια που έμειναν στην ΑΕΚ δεν μπορέσαμε να πάρουμε ένα τίτλο για να ευχαριστήσουμε αυτόν τον κόσμο.


Με ποιον συμπαίκτη του στην ΑΕΚ θα ήθελε να συνεργαστεί και στον ΑΠΟΕΛ;


Είναι πάρα πολλοί παίκτες που είχα καλή σχέση και σαν ανθρώπους και σαν επαγγελματίες. Θα μπορούσα να αναφέρω τον Λεονάρντο και τον Λυμπερόπουλο και από αυτούς που έχουν φύγει τους Ριβάλντο, Σκόκο, Μπλάνκο.


Παρακολουθεί καθόλου την ΑΕΚ και τι γνώμη έχει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει; Και ρωτάει και ένας φίλος εάν ο ίδιος έχει πληρωθεί ή αν απλά έχει υπογράψει για να πάρει η ομάδα άδεια;


Η αλήθεια είναι πως παρακολουθώ καθώς η ΑΕΚ ήταν μία ομάδα που αποτέλεσε μέρος της ζωής μου. Σε σχέση με τα οικονομικά έχουμε κάνει αρκετές συμφωνίες. Την προηγούμενη εβδομάδα πήρα μέρος των οφειλομένων μου και υπάρχει καλή συνεργασία. Και εγώ κάνω ότι μπορώ για να μην έχει η ομάδα πρόβλημα και νομίζω ότι έχουμε πολύ καλή σχέση και είναι σημαντικό να νοιώθω κι εγώ πως όλα θα πάνε καλά.


Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής που είχε;


Αναμφισβήτητα είναι από τους μεγαλύτερους προπονητές που είχα ποτέ μου. Μου εμπνέει ηρεμία και αυτό είναι κάτι που με βοηθάει να είμαι καλύτερος μέσα στο γήπεδο.


Σας κατηγορούν πως στο πρωτάθλημα Κύπρου δεν δίνεται τόση σημασία, αλλά περισσότερο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τι έχεις να πεις γι αυτό;


Δεν είναι αλήθεια αυτό. Αυτή η ερώτηση ίσως να είναι από κάποιον που δεν καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο. Μία παράμετρος που ίσως να μην την έχει λάβει υπόψιν του αυτός που ρωτάει, είναι πως σε ένα παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ έχουμε 25.000 κόσμο στο πλευρό μας, ενώ σε αγώνα πρωταθλήματος 6.000 και αυτό δείχνει πως και ο κόσμος κάνει τις δικές του επιλογές. Σίγουρα και ο κόσμος μας δίνει τη δύναμη για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε αγώνα. Όταν παίζουμε σε ένα παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ, παίζουμε με ομάδες που είναι καλύτερές μας. Σε ένα παιχνίδι του Κυπριακού πρωταθλήματος, λόγω της πορείας στο Τσάμπιονς Λιγκ όλοι νομίζουν πως θα κερδίσουμε με 4 και 5 γκολ, κάτι που δεν είναι εφικτό.


Τελικά για ποιο λόγο έφυγε από την ΑΕΚ, γιατί αρκετός κόσμος δεν έχει καταλάβει;


Υπήρξαν πολλοί λόγοι. Ο κυριότερος ήταν πως μέχρι την τελευταία στιγμή και κυριολεκτικά την τελευταία μέρα, η διοίκηση δεν είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Ηταν μία κουραστική χρονιά, καθώς κανένας δεν είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Είχα πολλές προτάσεις από τον ΠΑΟΚ, την Τουρκία, την Γερμανία, το Ισραήλ. Την τελευταία μέρα ήρθε μία πρόταση, αλλά υπήρχε πρόβλημα και όλη τη χρονιά με τις πληρωμές. Πλέον ήρθε και η πρόταση από τον ΑΠΟΕΛ και πήρα την απόφαση να φύγω.


Είχε έρθει στην ΑΕΚ επί προεδρίας του Ντέμη Νικολαΐδη. Τώρα συζητιέται και πάλι το θέμα της επιστροφής Νικολαΐδη. Θα τον ενδιέφερε εάν είχε πάλι πρόταση;


Ο Ντέμης ήταν αυτός που με έφερε στην ΑΕΚ και τα δύο χρόνια στα οποία ήταν αυτός πρόεδρος, ήταν και τα καλύτερα που πέρασα στην ΑΕΚ. Ηταν ένας άνθρωπος που ήταν κοντά μας, μας ενέπνεε σεβασμό και έλυνε όλα τα προβλήματά μας. Μακάρι να γύριζε, γιατί  ξέρει το αντικείμενο και ξέρει και την ιστορία της ΑΕΚ. Δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο πρότασης, γιατί είναι υποθετικό.


Αξίζει ο Σάκης Χιώτης να είναι στο Euro το καλοκαίρι;


Ο Χιώτης ήταν ένα από τα γνώριμα πρόσωπα όταν έφτασα στον ΑΠΟΕΛ. Τον ήξερα από πριν και με βοήθησε στην προσαρμογή μου. Με την πορεία του στην φετινή διοργάνωση έδειξε τα προσόντα του και αξίζει να είναι στις κλήσεις του Φερνάντο Σάντος.


Μπορεί να μας πει οτιδήποτε θέλει στα ελληνικά; Όχι μία λέξη, αλλά μία φράση. Ένα τραγούδι που έλεγαν με τον Σέζαρ ίσως;


Είναι λίγο ξαφνικό και αισθάνομαι αμήχανα. Θα πω: Ο Θεός μαζί σας.


Γκουστάβο Μαντούκα σε ευχαριστούμε πολύ.


Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω τους φίλους της ΑΕΚ για την αγάπη τους και εύχομαι τόσο στην ΑΕΚ όσο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Ευχαριστώ και τους φιλάθλους του ΑΠΟΕΛ.






 



Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.