Χριστοδούλου: «Πρόβλημα η λεκτική βία»

Στην απόφαση για την καθυστέρηση έναρξης των αγώνων κατά δέκα λεπτά αναφέρθηκε ο Χρήστος Χριστοδούλου.

Στην απόφαση για την καθυστέρηση έναρξης των αγώνων κατά δέκα λεπτά αναφέρθηκε ο Χρήστος Χριστοδούλου. Ο Έλληνας διαιτητής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαιτητές μπάσκετ στην Ελλάδα και κυρίως στη λεκτική βία. Ο Χριστοδούλου μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3». Αναλυτικά δήλωσε:

Για την επιστολή που στάλθηκε από τους διαιτητές να αρχίσουν οι αγώνες με 10λεπτη καθυστέρηση:
Η επιστολή ήταν επώνυμη και θεωρώ ότι εκπροσωπεί πολλά παιδιά που δεν είναι γραμμένα μέσα σε αυτή. Λειτουργικά δεν υπήρχε η δυνατότητα να είναι στην επιστολή τόσα άτομα. Εκπροσωπεί όμως τους περισσότερους γιατί το πρόβλημα που εκφράζουμε δεν αφορά μόνο την κατηγορία της Α’1 αλλά και τις υπόλοιπες. Το πρόβλημα της βίας είτε λεκτική είτε με οποιαδήποτε μορφή απέναντι στους διαιτητές. Δεν υπάρχει πιο τίμιο πράγμα από να βγεις  επώνυμα και να πεις αυτά που σε απασχολούν και πιστεύεις. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε κάποια από τα όργανα μας τα οποία μας εκπροσωπούν ούτε ήταν βολή απέναντι στο θεσμό του κυπέλλου. Κάποιοι το είπαν αυτό. Θέλαμε μόνο να εκφράσουμε την ανησυχία μας πάνω σε αυτά που συμβαίνουν στον χώρο μας τον τελευταίο καιρό αλλά και παλιότερα. Τον τελευταίο καιρό όμως είναι πιο έντονο γιατί η κοινωνία έχει και προβλήματα. Δεν νομίζουμε ενέργειες σαν αυτές που αναφέρουμε στην επιστολή βοηθάνε το μπάσκετ πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης. Γι’ αυτό τον λόγο βγήκαμε επώνυμα εμείς οι διαιτητές και αναφέρουμε αυτά τα πράγματα στην επιστολή

Για τα λάθη που γίνονται από τους διαιτητές:
Δεν μπορούμε να μειώνουμε σε μεμονωμένα περιστατικά. Εμείς θέλουμε να καλέσουμε  όλους αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για το μπάσκετ που μπορεί να είναι παράγοντες παίκτες διαιτητές κ.α. Να χτυπήσουμε το καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν πάνε προς το καλύτερο. Η επιστολή αναφέρει σε κάποιο κομμάτι ότι δεν υπάρχουν θεοί και άνθρωποι μέσα στο γήπεδο. Όπως κάποιος παίκτης έχει ποσοστά ή ένας προπονητής θα κάνει μια άστοχη ενέργεια έτσι πρέπει να δεχτούν και το λάθος του διαιτητή. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν τα λάθη των διαιτητών. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Πρέπει να το δείξουν έμπρακτα και ότι μέσα στην κρίση που υπάρχει μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο. Υπάρχουν ομάδες που φυσικά  έχουν αδικηθεί απο τους διαιτητές. Το θέμα είναι κατά πόσο εμπιστεύεσαι έναν διαιτητή. Αλλά υπάρχουν και ομάδες που έχουν ευνοηθεί. Είναι η φύση του αθλήματος τέτοια που θα γίνουν τα λάθη.

Για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις στους διαιτητές στο μπάσκετ όπως υπάρχουν στο ποδόσφαιρο:
Το ανάλογο θα μπορούσαμε να πούμε και εμείς για τις ποινές πάνω στους αθλητές. Δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή την διαδικασία. Εμείς πρέπει να βλέπουμε μέσα απο τις γραμμές του γηπέδου δεν μας αφορά το τι γίνεται έξω απο αυτές. Υπάρχουν θεσμικά όργανα που ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Το θέμα είναι ότι πρέπει οι άνθρωποι έμπρακτα στο γήπεδο να δείχνουν την συμπεριφορά τους.  Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι και αναφέρομαι στις μεγάλες ομάδες έχουν την δύναμη να το κάνουν αυτό ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν και κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν στο γήπεδο που δεν έρχονται αυτή την στιγμή. Η δεκάλεπτη καθυστέρηση δεν έχει να κάνει  με την διοργάνωση ότι δηλαδή θέλουμε να την προσβάλλουμε. Πίσω απο την στολή που φοράμε υπάρχει και ένας άνθρωπος.

Για το γεγονός ότι οι έμπειροι διαιτητές αποχωρούν λόγω ηλικίας και πώς θα αντικατασταθούν:
Όταν απο ένα χώρο φεύγουν έμπειροι άνθρωποι πρέπει από πριν να έχουμε φτιάξει τον δρόμο για να τους αντικαταστήσουμε. Κανένας δεν είναι αναντικατάστατος. Πρέπει οι καινούριοι να είναι έτοιμοι για να σηκώσουν αυτό το βάρος. Θεωρώ ότι τα όργανα μας κάνουν απαραίτητες προσπάθειες για να υπάρχει αυτές οι αλλαγές. Στις μικρότερες ηλικίες υπάρχουν πολλά αξιόλογα παιδιά.

Για την κακή νοοτροπία που υπάρχει εναντίον των διαιτητών:
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων. Αλλά οι άνθρωποι  που πραγματικά ασχολούνται με το μπάσκετ πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους. Δεν υπάρχει περίπτωση ο διαιτητής να κάνει λάθος. Άλλες φορές γίνεται λάθος και ευνοεί μια ομάδα και άλλες φορές γίνεται ένα λάθος και αδικείται μια ομάδα. Αν αυτό μπει μέσα στην ψυχοσύνθεση μας και το θεωρήσουμε ότι ο διαιτητής θα κάνει ένα λάθος άλλες φορές υπέρ και άλλες εις βάρος, και  θέλουμε να το αλλάξουμε τότε θα βάλουμε το λιθαράκι και η διαιτησία θα πάει καλύτερα.

Για τις αλλαγές και τις προσθήκες που γίνονται στο μπάσκετ στον τομέα των κανονισμών:
Εμείς δεν θέλουμε να πιέσουμε καταστάσεις ούτε να το παίξουμε έξυπνοι και να βλέπουμε μπροστά. Απλά εμείς εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας και απο εκεί και πέρα αυτοί που είναι αρμόδιοι να δουν τα πράγματα όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Όταν γίνει αυτό, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.