Τα Μετέωρα βήματα του Giorgiο

Ο Αποστόλης Νταλούκας αναφέρεται στο προσωπικό του blogg στον Γιώργο Βακουφτσή, ένα από τα μεγαλύτερα – διεθνής πιστοποίησης – ταλέντα, ο οποίος τώρα κάνει πορεία ως προπονητής στη Γ’ εθνική με την ομάδα των Μετεώρων.

Μια ποδοσφαιρική καριέρα που πολλοί ονειρεύονται να έχουν στο ξεκίνημά τους και λίγοι εύχονται για το κλείσιμο της αυλαίας, είχε ο Γιώργος Βακουφτσής.

(Ο Γιώργος Βακουφτσής στα χρόνια της εφηβίας του στις εγκαταστάσεις της Παιανίας)


Ο ψηλός από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων με εφαλτήριο των ονείρων του τις εγκαταστάσεις της Παιανιάς, πιο λαμπερό σταθμό το «Αρτέμιο Φράνκι» της Φλωρεντίας για να ακολουθήσουην κατόπιν οι τραυματικές – στην κυριολεξία – εμπειρίες σε Κύπρο και στα ενδότερά μας, ώσπου να «κρεμάσει» τόσο πρόωρα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια πριν κλείσει καν τα 31 του χρόνια! 

«Νωρίς… Όμως δεν γίνονταν αλλιώς!» μας λέει, γεμάτος παράπονο αλλά χωρίς ποτέ να έχει μετανιώσει για τις αποφάσεις του. Ούτε τότε, ούτε τώρα!

«Στην Κύπρο ήμουν άτυχος καθώς είχα τον σοβαρό τραυματισμό (ρήξη χιαστών) στο πρώτο επίσημο παιχνίδι ως μέλος του ΑΠΟΕΛ. Όμως δεν ήταν αυτό που με ταλαιπώρησε τόσο. Εξάλλου έμεινα έξι χρόνια εκεί. Τρία στο ΑΠΟΕΛ κι άλλα τρία στην Ομόνοια.. Μετά όμως άρχισε να με ζορίζει η μέση. Είχα συνεχώς έντονους πόνους. Ένιωθα πως κάτι δεν πήγαινε καλά αγωνιζόμενος στον Εργοτέλη και την Ξάνθη. Πήρα την απόφαση να σταματήσω γιατί κατάλαβα πως το επίπεδό μου δεν ήταν αυτό που έπρεπε. Δεν ήθελα να ταλαιπωρούμαι ως άνθρωπος κι ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τότε ήμουν στα 31 μου χρόνια. Δεν μετάνιωσα ποτέ γι’ αυτό εκτιμώντας ακόμα και τώρα πως έκανα αυτό που έπρεπε!»

Στα 19 του χρόνια έκανε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άλματα εκείνης της εποχής, αφήνοντας τις αξιόπιστες – για την δικιά μας «πιάτσα» – ακαδημίες του Παναθηναϊκού, καθ’ εντολή του μεγάλου Τζιοβάνι Τραπατόνι, προπονητή τότε της Φιορεντίνα.

Τη χρονιά κι εκείνη… Οι «βιόλα» με τους Μπατιστούτα, Ρούί Κόστα, Εντμούντο, Ρέπκα, Τοριτσέλι κι άλλους καταξιωμένους διεθνούς εμβέλειας άσσους στην βασική ενδεκάδα «χτύπησαν» με καλή προοπτική το πρωτάθλημα!

Θυμάμαι προσωπικά, όταν είχα πάει το Μάρτιο του 1999 στην Τοσκάνη για να τον δω! Είχα βρεθεί, νωρίτερα, και στο πατρικό του στα Τρίκαλα τα Χριστούγεννα τις μέρες του ντόρου από την μεταπήδησή του στην Ιταλία.

Αξέχαστη εκείνη η προπόνηση της Πέμπτης μια μέρα μετά το πρώτο παιχνίδι της Γιουβέντους με τον Ολυμπιακό στο «Ντέλε Άλπι» για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ!

Τότε επέστρεφε από τραυματισμό ο Μπατιστούτα και στο προπονητήριο των «Βιόλα» βρίσκονταν κρεμασμένοι σαν τα… σταφύλια, φίλαθλοι της ομάδας της Τοσκάνης αλλά και πολλοί εκπρόσωποι του Τύπου. H “Gazzetta dello sport” και η “Corriere” έκαναν λόγο για πάνω από τέσσερις χιλιάδες «πιστούς» οι οποίοι ήθελαν να δούνε τον «Batigoal» αγωνιζόμενο στο «διπλό».. Αυτό και μόνον!

Η ομάδα ήταν στην πρώτη θέση της Serie A, όμως γρήγορα νιώσαμε την παρουσία του Βακουφτσή, του Giorgio όπως προτιμούσαν να τον αποκαλούν (ήταν και δύσκολο για τους Ιταλούς το επίθετό του, σαν μικρός γλωσσοδέτης ένα πράμα).

Την ώρα του πανδαιμόνιου από την είσοδο του Αργεντινού σούπερ σταρ στην προπόνηση, ο Τζιοβάνι Τραπατόνι είχε στην σέντρα του γηπέδου τον Βακουτφσή και του μιλούσε.. Του μιλούσε… Του μιλούσε, για πάνω από 20-25 λεπτά!

«Τον πιστεύει πάρα πολύ, αρκεί κι αυτός να μπει γρήγορα στην νοοτροπία της ομάδας και του δικού μας ποδοσφαίρου» μου είπε ένα δημοσιογράφος, εφημερίδας της Τοσκάνης και γνώστης των εκ των έσω των «βιόλα»!

Μετά βέβαια είδα και μια άλλη όψη, της απήχησης που έχει ο ποδοσφαιριστής στη συγκεκριμένη χώρα.
Έξω από τα αποδυτήρια, εκατοντάδες κόσμου κι αρκετά κοριτσόπουλα (!!) εκστασιασμένοι όλοι με τα ινδάλματά τους. Ο Giorgio μας άφησε το… καλύτερο καθώς μπήκαμε στο αυτοκίνητό του, όταν φεύγοντας άρχισε να βγάζει από τις τσέπες του δεκάδες μικρά χαρτάκια με αριθμούς τηλεφώνων!! 

«Βλέπεις τι γίνεται εδώ; Της κακομοίρας.. Δεν καταλαβαίνεις για πότε στα βάζουν στην τσέπη! Γυναίκες, κάθε ηλικίας… Χαμός

Ο ίδιος έμεινε και προσπάθησε να πιάσει την ευκαιρία. Την επόμενη χρονιά πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής, πάλι με τον Τραπατόνι, όπως και την μεθεπόμενη σεζόν έχοντας στον πάγκο τον Ρομπέρτο Μαντσίνι.
Ο ερχομός του Φατίχ Τερίμ (δεν τον ήθελε καθόλου) τον έφερε στη διαδικασία του δανεισμού σε Ραβένα και Ηρακλή (!) όπου πάντως κι ο ίδιος τώρα λέει ότι θα μπορούσε να πάει καλύτερα εάν είχε καλύτερη «χημεία» με τον προπονητή Άγγελο Αναστασιάδη.

Η χρεωκοπία της Φιορεντίνα είχε ως αποτέλεσμα την λύση όλων των συμβολαίων. Από εκεί για τον Βακουτφσή ήρθε η Κύπρος και τα ενδότερα ως το πρόωρο φινάλε.

(Βασικός στέλεχος στην εθνική Ελπίδων)

Μια πρώτη απόφασή του ήταν να μείνει μόνιμα στην Ολλανδία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η γυναίκα του.
Στην πορεία κάποιοι μετανάστες, στην ίδια χώρα, τον έπεισαν να ασχοληθεί προπονητικά με την ομάδα της Καλαμπάκας, τον «Α.Σ. Μετέωρα».

«Στην αρχή το έκανα με πιο χαλαρές σκέψεις. Ήμασταν σε χαμηλές κατηγορίες και μου άρεσε να δουλεύω με μικρά παιδιά που είχαν όρεξη να παίξουν ποδόσφαιρο. Τώρα βέβαια οι απαιτήσεις αυξήθηκαν καθώς βρεθήκαμε στην Γ’ εθνική! Ξεκινήσαμε καλά και πλέον αυτή τη στιγμή είμαστε στην 3η θέση. Βέβαια είναι δύσκολο να κοντράρουμε τις ομάδες του Βόλου – Ολυμπιακός και Νίκη – αλλά θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. 
Δεν μπορώ να σκεφτώ περισσότερα πράγματα γιατί δεν ξέρω καν τι θα προκύψει. Είναι αλήθεια πως τώρα είμαι ανάμεσα στο να μείνω εδώ ή να επιστρέψω στην Ολλανδία. Θα δούμε πως θα πάει.

(Η ομάδα των Μετεώρων με τον προπονητή Γιώργο Βακουφτσή πάνω δεξιά)

Ο Γιώργος στα 38 του χρόνια θυμάται ήδη πολλά. Κάποια τα αναπολεί και κάποια όχι..
Προς το παρών κρατάμε το προπονητικά του επιτεύγματα με τα οποία αυτή την εποχή, περισσότερος κόσμος παρακολουθεί τους αγώνες στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, στην Καλαμπάκα παρά τα ματς του Α.Ο. Τρίκαλα στην Football League

Τα βήματά του παραμένουν.. Μετέωρα, ώσπου ίσως να έρθει κάτι που θα τα βάλει σε μια συγκεκριμένη πορεία. O χρόνος θα δείξει!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.