Distrust Review

Nothing burns like the coldΑρκτική, εξωγήινοι, πείνα, κρύο. Δεν νομίζω ότι ένας survival τίτλος θα...

Nothing burns like the cold

Αρκτική, εξωγήινοι, πείνα, κρύο. Δεν νομίζω ότι ένας survival τίτλος θα μπορούσε να εξελίσσεται σε καλύτερο σκηνικό. Εμπνευσμένο από την ταινία The Thing του John Carpenter, το Distrust επιχειρεί να μας μεταφέρει μια ατμόσφαιρα τρόμου εμποτισμένη με την αγωνία της επιβίωσης. Αυτή η σύνθεση εμπειρίας παρουσιάζεται σε ένα story που μπορεί μεν να εκθέτεται με τρόπο πληροφοριακό, επιτυγχάνει δε να δημιουργήσει το σωστό κλίμα και να διαμορφώσει το κατάλληλο σκηνικό στο οποίο θα εκτυλιχτεί το σενάριο και θα κινηθούν οι πρωταγωνιστές.

Η πρόταση της Cheerdealers μας μεταφέρει σε μια επιστημονική βάση όπου βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και το σήμα κινδύνου προς τον έξω κόσμο μοιάζει περισσότερο σαν μια τελευταία πράξη για αναζήτηση ελπίδας, παρά με ρεαλιστική προσπάθεια επιβίωσης. Η ομάδα διάσωσης σπεύδει στο σημείο μηδέν, όμως το ταξίδι τους δεν έχει αίσια έκβαση. Μια δυνατή λάμψη φωτός, η οποία αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο ελικόπτερο, οδηγεί σε έκρηξη και κατάρριψη του αεροσκάφους.

Η ομάδα επιζώντων βρίσκεται σε ένα παγωμένο αφιλόξενο περιβάλλον με τις ζωτικές ενδείξεις να παίρνουν αμέσως την κατιούσα. Στα χέρια μας βρίσκεται πλέον η σωτηρία τους. Υγεία, θερμοκρασία σώματος, πείνα και νύστα είναι οι τέσσερις δείκτες κατάστασης οι οποίοι θα μας στοιχειώσουν κατά την διάρκεια του gameplay. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα εφόδια που μαζεύουμε. Κάποια σε καλή κατάσταση να μας παρέχουν παράταση ζωής, και κάποια σε χειρότερη να μας ωθούν να τζογάρουμε την ύστατη στιγμή με την κατανάλωσή τους. Οι επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν… δηλητηρίαση μέχρι παράνοια. Τα πράγματα γίνονται περισσότερο πολύπλοκα όταν η κούραση αρχίζει και καταπονεί τους πρωταγωνιστές μας. Τα βλέφαρα αρχίζουν και βαραίνουν με συνέπεια η παραφροσύνη και οι ψυχικές διαταραχές να αρχίζουν να χτυπούν την πόρτα. Η μόνη λύση την στιγμή αυτή είναι ο ύπνος. Η έκφραση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ζωγραφίζει απόλυτα την κατάσταση την οποία αναλαμβάνουμε να χειριστούμε. Το κρεβάτι μοιάζει λυτρωτικό και συνάμα τρομακτικό. Με την παράδοση μας στην αγκαλιά του Μορφέα αρχίζουν να εμφανίζονται στο περιβάλλον φιγούρες και φώτα αγνώστου προελεύσεως άκρως επικίνδυνα και απειλητικά. Οι εξωγήινοι κάνουν την εμφάνισή τους και εσείς θα πρέπει να είστε σωστά προετοιμασμένοι ώστε να τους απωθήσετε και να τους στείλετε από εκεί που ήρθαν.

Η περιοχή δράσης μας χωρίζεται σε έξι ζώνες, όπου στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε τι χρειάζεται για να ανοίξει η έξοδος της εκάστοτε περιοχής και να μεταφερθούμε στην επόμενη. Ιδιαίτερα αγχωτικό κομμάτι, το οποίο φυσικά είναι και αυτό που προσδίδει την αίγλη του παιχνιδιού. Τη στιγμή που θα χάσουμε τον έλεγχο της κατάστασης και η ομάδα μας αποβιώσει, δεν ξεκινάμε από την προηγούμενη τοποθεσία, αλλά από την αρχή. Οι ζώνες είναι random generated και σε κάθε playthrough, χάρτης, δεδομένα και τρόποι διαφυγής αλλάζουν. Η στρατηγική λοιπόν που θα ακολουθήσετε έχει μεγάλη σημασία και αφορά κυρίως τη σωστή κατανομή χρόνου και πόρων. Κατά της διάρκεια της αναζήτησής σας θα ανακαλύψετε έγγραφα και σημειώσεις από τους προηγούμενους κατοίκους της βάσης, όπου φυσικά με την πίεση του χρόνου να σας κυνηγά θα τα διαβάζετε στα πεταχτά παίρνοντας πληροφορίες και για το τι έχει συμβεί, αλλά και tips τα οποία θα φανούν χρήσιμα στον απεγκλωβισμό σας.

Μεγάλη ρόλο παίζει και η επιλογή των χαρακτήρων. Αρχικά ξεκινάτε με δύο, ενώ οι υπόλοιποι (15 συνολικά σε αριθμό) ξεκλειδώνονται ολοκληρώνοντας tasks, όπως για παράδειγμα να μην σπάσετε καμία πόρτα μέχρι την τέταρτη ζώνη ή να μην κοιμηθείτε για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο καθένας από αυτούς έχει διαφορετικές αντοχές που αφορούν cold resistance, walking speed και running speed, καθώς και δεξιότητες που έχουν σχέση με εμπειρία, ψυχραιμία, χειρισμό εργαλείων κ.τ.λ. Το inventory σας απαρτίζεται από διάφορα αναλώσιμα, είδη φαγητού και φαρμάκων τα οποία βέβαια μπορεί να είναι χαλασμένα. Το αν θα τα χρησιμοποιήσετε ή όχι είναι δική σας επιλογή, αλλά να είστε σίγουροι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα μπορείτε να κάνετε αλλιώς.

Η εκμετάλλευση της δυνατότητας παύσης, αποτελεί επίσης καταλυτικό παράγοντα στην εξέλιξη της πορείας σας, ιδιαίτερα στην πιο δύσκολη κλίμακα. Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Το adventure mode και το challenging. Στην περίπτωση που θέλετε να μεγαλώσει η συλλογή των τροπαίων σας θα πρέπει να προτιμήσετε το δεύτερο, αφού κατά ένα μεγάλο ποσοστό αφορούν το συγκεκριμένο mode. Τέλος να σημειώσουμε ότι φτάνοντας στο τελευταίο κομμάτι του τίτλου θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια διλήμματα, τα οποία θα σας οδηγήσουν σε διαφορετικά μονοπάτια. Ευχάριστα ή και σκοτεινά…

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.