The Kindergarten Teacher Review

Μια δόση ενθουσιασμού σ' έναν βαρετό κόσμο.Η βασική ηρωίδα της νέας ταινίας "The Kindergarten...

Μια δόση ενθουσιασμού σ’ έναν βαρετό κόσμο.

Η βασική ηρωίδα της νέας ταινίας “The Kindergarten Teacher” πρόκειται για μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο όταν συνειδητοποιεί πως δεν έχει αφιερώσει όσο χρόνο θα έπρεπε στον ίδιο της τον εαυτό. Πιο συγκεκριμένα, η Lisa Spinelli (Maggie Gyllenhaal) αποφασίζει να βγάλει όλο το ταλέντο που καταπίεζε μέσα της και να αναπληρώσει τα χρόνια που δεν σπούδασε κάνοντας μαθήματα ποίησης στο πανεπιστήμιο της πόλης που ζει. Μέσα από αυτά και τις κριτικές που παίρνει για τις εργασίες της, καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει όσο ταλέντο πίστευε, αν και βάζει μέσα στα έργα της την ίδια της την ψυχή.

Μια μέρα στο νηπιαγωγείο όπου δουλεύει, ακούει έναν από τους μαθητές της, ένα πεντάχρονο αγόρι ονόματι Jimmy, να μουρμουράει κάτι ένα ποίημα, το οποίο μάλιστα ο μικρός έγραψε μόνος του, χωρίς να έχει κάποια εξωτερική βοήθεια από κάποιον μεγαλύτερο. Και κάπως έτσι η Lisa κατανοεί το ακατέργαστο διαμάντι που έχει στα χέρια της, που με την δική της βοήθεια μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Μέσα από το παιδί η ηρωίδα μας βλέπει τη δική της ζωή, όλα της τα στερημένα όνειρα, και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της -ακόμα κι ακραία πράγματα- για να καλλιεργήσει το ταλέντο του μικρού και να τον βοηθήσει να ανθίσει σε έναν υλιστικό κόσμο, όπου η ποίηση και η τέχνη καταπιέζονται στον βωμό του χρήματος.

Κατανοώντας ότι το παιδί δεν πρόκειται να έχει κάποια άλλη εξωτερική βοήθεια, αποφασίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα – να διδάξει – μεταλαμπαδιάζοντας ό,τι έχει μάθει μέσα από τα μαθήματα ποίησης στον μικρό. Θα ξανανιώσει μητέρα και θα θεωρήσει καθήκον της να μεγαλώσει το παιδί. Η βοήθεια που δίνει στο παιδί ανταποδίδεται και στην ίδια, καθώς διαβάζοντας τα ποιήματά του μπροστά στον καθηγητή της λαμβάνει τον θαυμασμό και την προσοχή που αναζητούσε τόσο καιρό.

Η ταινία θα σας παρουσιάσει κάθε βαρετή λεπτομέρεια της ζωής της Lisa. Τους άηχους διαλόγους στο σπίτι, τις διαδρομές της από και προς την δουλειά και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που θα κάνει να βρει άτομα στην ζωή του Jimmy που θα τον δουν ως το ταλαντούχο παιδί που είναι. Μέσα από ήσυχα πλάνα θα προσπαθήσουμε να ακούσουμε τις σκέψεις της πρωταγωνίστριας και να αναρωτηθούμε κι εμείς τι θα κάναμε στην θέση της. Θα εκνευριστούμε μαζί της, αλλά και με τους άλλους, θα απογοητευτούμε και θα θελήσουμε να μπούμε στην οθόνη, να την ταρακουνήσουμε και να της εξηγήσουμε ότι κάποιες από τις πράξεις της είναι λάθος. Η κάμερα της Sara Colangelo είναι σαν να είναι ερωτευμένη με την Maggie Gyllenhaal, φλερτάρει μαζί της και μένει κολλημένη πάνω της για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για να αναπτυχθούν οι άλλοι χαρακτήρες. Μένουν παγωμένοι στον χρόνο, ενώ η Lisa μεταμορφώνεται από μια βολεμένη εργαζόμενη μητέρα σε μια ψυχωτική διεστραμμένη φιγούρα. Έτσι, καταλήγεις να κρίνεις μόνο τη συμπεριφορά της, από την πιο μικρή πράξη, έως την πιο μεγάλη, χωρίς να μπορέσεις με την ίδια ευκολία να κατηγορήσεις τα άτομα γύρω της και να την δικαιολογήσεις για ό,τι κάνει. Στο φινάλε της ταινίας θα δούμε την απόλυτη κορύφωση, την ολοκλήρωση της μεταμόρφωσης της πρωταγωνίστριας και το πλήρες ταλέντο της Gyllenhaal, η οποία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Τα γεγονότα θα πάρουν τέτοια τροπή, η οποία μπορεί να μην σε εκπλήξει, αλλά θα αργήσεις να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για κάτι λάθος.

Η Maggie Gyllenhaal αποδίδει τέλεια τον ρόλο αυτής της καταπιεσμένης συζύγου και μάνας, η οποία θυμώνει που δεν υπάρχει άλλο άτομο στην ζωή της που να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της. Σου μεταδίδει κάθε συναίσθημά της και σε κάνει σύμμαχό της στην εκστρατεία της για τον διαφωτισμό του κόσμου. Άξιος θαυμασμού είναι και ο νεαρός Parker Sevak ως Jimmy Roy, τον οποίο βλέποντάς τον είναι σαν μπαίνεις στον ρόλο των γονιών μας και το συναίσθημα που ένιωθαν κάθε φορά που απαγγέλναμε ένα ποίημα σε κάποια σχολική εορτή. Μπορεί να είναι ένα μικρό παιδάκι, αλλά δεν επισκιάζει τους άλλους χαρακτήρες, όπως συχνά κάνουν τα παιδιά στις ταινίες. Τυπικός είναι ο ρόλος του Gael García Bernal ως τον καθηγητή της Lisa, Simon, κι αυτό όχι γιατί ο ηθοποιός δεν είναι άξιος της τέχνης του, αλλά γιατί οι αντιδράσεις του στα γεγονότα είναι τόσο κοινότυπες που σε κάνουν να τον αντιπαθείς λίγο. Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του σε απογοητεύει απίστευτα, γιατί αν και τον θεωρείς υπεράνω, εν τέλει διαπιστώνεις ότι πρόκειται για ένα τυπικό αρσενικό που θα σου δώσει προσοχή, μόνο αν κάνεις κάποια μεγάλη αλλαγή στον εαυτό σου.

Να σημειώσουμε εδώ πως η εν λόγω ταινία σηματοδοτεί την δεύτερη μεγάλη δουλειά της σκηνοθέτηδας και σεναριογράφου Sara Colangelo, με την πρώτη να είναι η ταινία “Little Accidents”. Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι το “The Kindergarten Teacher” είναι βασισμένο στην βραβευμένη ομώτιτλη ταινία ισραηλινής παραγωγής, η οποία κυκλοφόρησε το 2014 από τον σκηνοθέτη Nadav Lapid.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.