Dumbo: 6 στοιχεία που διαφέρουν απ’ την αρχική ταινία

Θα δούμε τον κόσμο αυτό σε πιο βαθιά επίπεδα.H Disney με τα πρόσφατα remake κλασσικών κινουμένων...

Θα δούμε τον κόσμο αυτό σε πιο βαθιά επίπεδα.

H Disney με τα πρόσφατα remake κλασσικών κινουμένων σχεδίων πειραματίζεται με την επαναλαμβανόμενη αφήγηση υλικού, δίνοντας είτε διαφορετική προσέγγιση στο πηγαίο υλικό (The Jungle Book) είτε αναβαθμίζοντας το ήδη υπάρχον σε “αληθινή” έκδοση (Beauty and the Beast). Τώρα λοιπόν στρεφόμαστε προς την live-action προσαρμογή του “Dumbo” με σκηνοθέτη τον Tim Burton, διότι πώς κάνεις μια ταινία δεκαετίας του ’40 να δείχνει ανανεωμένη;

Σε πρόσφατη συνέντευξή τους οι ηθοποιοί της ταινίας Colin Farrell, Danny DeVito και Joseph Gatt μίλησαν για την επερχόμενη ταινία και για τα στοιχεία που έχουν αλλάξει σε σχέση με την αρχική. Παρακάτω θα βρείτε 6 ενδιαφέροντα στοιχεία για την επερχόμενη ταινία:

Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ρόλο

Βλέποντας τα trailer απ’ την επερχόμενη ταινία του Tim Burton, είναι εμφανές ότι αυτή η προσαρμογή του “Dumbo” θα επικεντρώνεται περισσότερο στους ανθρώπους γύρω απ’ το μωρό ελέφαντα, αλλά και στο ότι οι σεναριογράφοι έχουν χτίσει έναν πιο πιστευτό κόσμο γύρω απ’ τον κεντρικό χαρακτήρα:

“Έγραψαν μια εξαιρετική αφήγηση” είπε ο ηθοποιός Colin Farrell που υποδύεται τον Holt Farrier, “μια πολύ όμορφη ιστορία που είναι η πεμπτουσία κάπως. Υπάρχει ο ανήθικος ηγέτης του τσίρκου με την χρυσή καρδιά, υπάρχει ο σατανικός μεγαλομανής ιδιοκτήτης του πραγματικά μεγάλου φανταστικού τσίρκου. Μετά έχουμε τον μονόχερο ακροβάτη που επέστρεψε απ’ τον πόλεμο κι έχει χάσει τη γυναίκα του και δυο παιδιά που είναι πολύ ζωηρά και πολύ ελεύθερα και χαρούμενα. Και μετά υπάρχει και η φαινομενικά απόμακρη κυρία του τσίρκου, η οποία είναι Γαλλίδα και έχει καταφέρει να ανέβει αρκετά ψηλά σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο – σοκ και δέος!”

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Burton θυσιάζει τον χρόνο εμφάνισης του βασικού ελέφαντα στην οθόνη. Ο Joseph Gatt εξηγεί, “Έχω διαβάσει μερικά πράγματα στο ίντερνετ για τον κόσμο που λέει ‘Δεν καταλαβαίνω, αυτή είναι η ταινία του Dumbo, γιατί υπάρχουν όλοι αυτοί οι χαρακτήρες εκεί;’ και θέλω πολύ άσχημα να πάω και να αρχίσω να απαντώ αλλά θα πω μόνο το εξής: Αυτή είναι η ταινία του Dumbo”.

Colin Farrell (Holt Farrier), Tim Burton and Finley Hobbins (Joe Farrier).
Οι Colin Farrell (Holt Farrier), Tim Burton και Finley Hobbins (Joe Farrier).

Έχει να κάνει με την βιομηχανία του τσίρκου

Η σκοπιά του κόσμου αυτού θα είναι μεγαλύτερη. Καθώς η αρχική ταινία κινουμένων σχεδίων έχει διάρκεια 64 λεπτά, αυτό δεν μας επέτρεπε να δούμε πολλά περισσότερα εκτός του τσίρκο,υ ενώ η ταινία του Tim Burton έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο της αληθινής ζωής για να βασιστεί.

“Νιώθω ότι στην ταινία μας, είναι λίγο διαφορετικά απ’ το ‘Dumbo’ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε” είπε ο Danny DeVito. “Ο Medici, ο χαρακτήρας μου, έχει μια τεράστια πίεση στην αρχή της ταινίας, να κρατήσει το τσίρκο ζωντανό, διότι ήταν μια πολύ, πολύ δύσκολη εποχή. Ήταν το 1919 και είχαν αρχίσει να χάνονται τα μικρά τσίρκα διότι τα μεγάλα είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν τη βιομηχανία”.

Η ταινία φαίνεται να είναι εν μέρη μια ιστορία ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Farrell μιλάει για την “νομαδική φύση” του περιπλανώμενου τσίρκου του Medici, ενώ ο Vandemere του Michael Keaton στοχεύει να ρίξει όλες τις μικρότερες παραστάσεις σε σχέση με τη δική του. Δεν υπάρχει ένας ποντικός να δίνει ιδέες στον αρχηγό του πλέον, αλλά οι πιέσεις της πραγματικής ζωής. Αλλά μην ανησυχείτε, η ταινία παραμένει μια ιστορία Disney: “Αλλά δόξα τω θεώ”, μας καθησυχάζει ο DeVito, “όλα βαίνουν καλώς στο τέλος”.

O Dumbo αποκτά το όνομα του με διαφορετικό τρόπο

Δεν αλλάζει τόσο το σκηνικό και η οπτική, αλλά οι μικρές λεπτομέρειες. Στην ταινία του 1941, ο Dumbo παίρνει το όνομά του από μια ομάδα κουτσομπόλικων ελεφάντων, αλλά ο DeVito κάνει νύξεις ότι υπάρχει κι άλλος λόγος στην νέα αυτή εκδοχή:

“Δεν αποκτά το όνομά του, το Dumbo, έως ότου γίνεται ένα μεγάλο σούσουρο μέσα στην σκηνή και πέφτουν τα γράμματα J και D. Είναι διαφορετικό, είναι περισσότερο ο τρόπος του Tim Burton που δημιουργεί τα πράγματα. Είναι πολύ φίνο”.

Tim Burton and Danny DeVito (Max Medici).
Οι Tim Burton και Danny DeVito (Max Medici).

Είναι πράγματι Live-Action

Γενικότερα υπάρχει πολύ διάλογος στον διαδικτυακό κόσμο κατά πόσον οι ταινίες της Disney που επικεντρώνονται σε ζώα μπορούν να θεωρηθούν πράγματι live-action. Δεδομένου της μεγάλης ποσότητας CG που απαιτούν, δεν είναι απλά πιο εκσυχρονισμένες κινούμενες ταινίες; Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει εδώ:

“Το ‘Jungle Book’ είναι συναρπαστικά όμορφο – αλλά δεν υπάρχει κάποιο πλατό. Τίποτα. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει κάμερα;” αστειεύεται ο Farrell. “Είναι απλά μπλε ή πράσινο, όποιο κι αν είναι το χρώμα που προτιμούν. Εδώ τουλάχιστον πηγαίνουμε σε ένα πλατό, είναι πρακτικά χτισμένα. Το [Βρετανικό στούντιο] Cardington, η σκηνή, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο και είχα την τύχη να βρεθώ σε απίστευτα πλατό τα τελευταία 20 χρόνια, όπως το “Alexander” – έφτιαξαν απίστευτα πλατό στο Pinewood – αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο όπως η λεωφόρος [στο ‘Dumbo’]”.

Έτσι, φαίνεται ότι προστέθηκαν ηλεκτρονικά μόνο τα πιο εμφανή στοιχεία. Όπως το τοποθετεί ο Farrell: “Δεν είχαν καιρό να βρουν έναν αληθινό ιπτάμενο ελέφαντα, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν έναν”.

Ακόμη και με τα CG που χρησιμοποιούνται, ο DeVito ενθουσιάστηκε με το πόση πολύ δουλειά έγινε για να δημιουργηθούν πρακτικά εφέ για τους αόρατους χαρακτήρες. Οι ράμπες είχαν υδραυλικές πρέσες για να προσομοιώσουν τα βήματα του ελέφαντα (“Ήταν ό,τι πιο τέλειο”, σχολίασε ο DeVito), μια ρομποτική προβοσκίδα δημιουργήθηκε για την διάσημη σκηνή του Dumbo και της επανένωσης του με την Mrs. Jumbo, ακόμη και ξεχωριστές τούφες άχυρο κινούνταν για να προσομοιώσουν τις βαθιές ανάσες ενός εγκύου ελέφαντα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Burton και το προσωπικό του προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πρακτικό στοιχείο όπου μπορούσαν για να δουλεύουν οι ηθοποιοί.

Tim Burton, Joseph Gatt (Neils Skellig) and Michael Keaton (V.A. Vandemere).
Οι Tim Burton, Joseph Gatt (Neils Skellig) και Michael Keaton (V.A. Vandemere).

Ο Dumbo έχει έναν εχθρό

Η αρχική ταινία κινουμένων σχεδίων ξεχωρίζει ανάμεσα στις αντίστοιχες της Disney καθότι αναφέρεται περισσότερο στον εκφοβισμό που υπάρχει στην καθημερινότητά μας, παρά στο εμφανές κακό, ενώ στο remake θα συναντήσουμε την πιο κλασσική μορφή του αντίπαλου.

Ο Vandemere του Michael Keaton μπορεί να είναι η αιτία προβλημάτων για τους ανθρώπινους χαρακτήρες, αλλά ο μπράβος του Neils Skellig – τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός του “Game of Thrones” Joseph Gatt – είναι περισσότερο προσηλωμένος στον ίδιο τον Dumbo.

“Εάν φανταστείτε ότι ο Vandemere είναι ο Emperor, εγώ είμαι ο Darth Vader” εξηγεί ο Gatt. “Είναι ο επικεφαλής της ασφάλειας του και είναι κυνηγός. Δεν μου αρέσουν τα ζώα πάρα πολύ, αλλά όπως φαντάζεστε τα καταφέρνω καλά με τον Dumbo και την Mrs. Jumbo. κι έχουμε αρκετές ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις που δεν έχουν καλή κατάληξη. Οι περισσότεροι βλέπουν τον Dumbo ως ένα γλυκό παχύδερμο με μεγάλα αυτιά. Είναι πολύ γλυκός, έχει αυτά τα μεγάλα αυτιά και αυτά τα μεγάλα μάτια και τις βλεφαρίδες. Εγώ τον βλέπω σαν κάτι που θα ταίριαζε στον τοίχο μου”.


Η αρχική ταινία δεν είχε γυμνή σκηνή του Danny DeVito

Ένα στοιχείο που δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις. Καθώς σχολίαζε την “Τριλογία του Τσίρκου του” με τον Tim Burton (DeVito έχει υποδυθεί τον αρχηγό τσίρκου σε τρεις ταινίες του Burton: “Batman Returns”, “Big Fish” και “Dumbo”), ανέφερε ένα ακόμη στοιχείο της μεταξύ τους δουλειάς.

“Έχω μια σκηνή γυμνού. Αλλά είμαι γυμνός στην μπανιέρα, δεν φαίνεται. Το έκανα όμως στο “Big Fish”, σηκώθηκα και είδατε το πισινό μου. “[Ο Tim] μου είπε, ‘υπάρχει μια σκηνή σε μπανιέρα…’ και απάντησα, ‘Είμαι μέσα!’ Προσπαθήστε να κρατήσετε τον Danny απ’ το να λέει τις λάθος λέξεις και να βγάζει τα ρούχα του”.

Σίγουρα αυτό είναι κάτι καινούριο για την ταινία του Dumbo.

Η νέα ταινία της Disney θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαρτίου στην χώρα μας. Πώς σας φαίνονται οι αλλαγές; Περιμένετε με αγωνία την επαναφήγηση της κλασσικής αυτής ταινίας;


H Μαρία είναι αρθρογράφος στο Entertainment του IGN και συχνά βρίσκεται σε σύμπαντα κινηματογραφικά και βιντεοπαιχνικά, Όταν επιστρέφει στο πραγματικό κόσμο, κυκλοφορεί στο Twitter.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.