Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία προσπαθούν να μειώσουν την τιμή των καυσίμων

Να υπενθυμιστεί πως βρετανικές πηγές είχαν δηλώσει ότι το Λονδίνο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να αποφευχθεί η ανακοπή της οικονομικής ανάπτυξης μέσα στο 2012, εκλογική χρονιά και για τις ΗΠΑ.

Να υπενθυμιστεί πως  βρετανικές πηγές είχαν δηλώσει ότι το Λονδίνο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να αποφευχθεί η ανακοπή της οικονομικής ανάπτυξης μέσα στο 2012, εκλογική χρονιά και για τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο  Γάλλος υπουργός Ενέργειας Eric Besson ανακοίνωσε στους  δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Γαλλία να συμμετάσχει σε μια πιθανή έκτακτη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων.

Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί “μέσα σε λίγες εβδομάδες”, ανέφερε η εφημερίδα Le Monde την Τετάρτη, επικαλούμενη προεδρικές πηγές.
«Είναι οι ΗΠΑ που το ζήτησαν και η Γαλλία χαιρέτησε ευνοϊκά αυτή την υπόθεση», διευκρίνισε  ο Besson.

Ο υπουργός επεσήμανε  ακόμα ότι οι εν λόγω χώρες αναμένουν τα συμπεράσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΔΥΕ), η οποία συντονίζει την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών στην προμήθεια πετρελαίου.
Από την πλευρά της η  Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού και κυβερνητική εκπρόσωπος Valerie Pecresse είπε  ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και την Βρετανία σε διαβουλεύσεις με την ΔΥΕ προκειμένου να λάβουν έγκριση για να χρησιμοποιήσουν μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συνιστά «αγκάθι» για τους ηγέτες χωρών διεθνώς, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ελπίζει σε επανεκλογή του το Νοέμβριο και αντιμετωπίζει την αγανάκτηση των Αμερικανών πολιτών εξαιτίας της ακριβότερης βενζίνης.
Μάλιστα τεράστια αύξηση  έχει σημειώσει και η τιμή των καυσίμων στην Γαλλία, προκαλώντας έντονες διαμάχες μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων.
Από την πλευρά της  η επικεφαλής της ΔΥΕ, Maria van der Hoeven έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν δικαιολογείται μια συντονισμένη απελευθέρωση (αποθεμάτων) από την υπηρεσία καθώς τα προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δεν είναι τόσο σοβαρά.
Η Van der Hoeven είχε δηλώσει  ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες θα μπορούσαν να απελευθερώσουν αποθέματα μονομερώς μετά από διαβουλεύσεις με την υπηρεσία. Η ΔΥΕ δεν σχολίασε εκ νέου την Τετάρτη.
«Η χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων μπορεί να δικαιολογηθεί επειδή σχετίζεται με γεωπολιτικές εντάσεις», φέρεται να είπε πηγή από το γραφείο του Γάλλου προέδρου στην Le Monde.

Πηγή: newsbomb.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.