49 χρόνια χωρίς τον Γεώργιο Καλαφάτη

Την Τρίτη (19/2) συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Γεώργιος Καλαφάτης και το Novasports.gr γυρίζει το χρόνο πίσω...

Σήμερα συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Γεώργιος Καλαφάτης και το Novasports.gr γυρίζει το χρόνο πίσω… 

Γεννημένος μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το γήπεδο της Λεωφόρου, θα λεγε κανείς πως εμπνεύστηκε για την ίδρυση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και γυμναστής στο “Διδασκαλείον Γυμναστικής”. Μεγάλο αθλητικό ταλέντο, διακρίθηκε στις ρήψεις, στα άλματα και στους δρόμους. Όμως το ποδόσφαιρο ήταν το μεγάλο του «σαράκι». Η πρώτη επαφή του με την «στρογγυλή» Θεά πραγματοποιήθηκε στη Μεσολυμπιάδα που διεξήχθη το 1906 στην Αθήνα. Από τότε το νεοεμφανιζόμενο άθλημα έγινε. έμμονη ιδέα για το νεαρό Εξαρχιώτη, που προσπάθησε να πείσει τους διοικούντες του Πανελληνίου να διατηρήσουν την ποδοσφαιρική ομάδα που διέλυσαν ύστερα από κάποια ατυχή αποτελέσματα.

Έτσι και ενώ στα 18 του χρόνια ήταν πρωταθλητής της ομάδας του Πανελληνίου, εκείνος ονειρευόταν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Όλες οι μεγάλες αλάνες της Αθήνας κυρίως στο Γουδί και το Ρουφ έγιναν τα πρώτα ποδοσφαιρικά γήπεδα της «ομάδας Καλαφάτη».

Όταν μάλιστα αρνήθηκε ο Πανελλήνιος την επίσημη δημιουργία ομάδας ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Καλαφάτης οραματίστηκε, εμπνεύστηκε και τελικά -έχοντας τη συμπαράσταση αρκετών συναθλητών του στο σύλλογο της Κυψέλης- ίδρυσε την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού με το όνομα «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών». Ήταν φθινόπωρο του 1908.

Ο Καλαφάτης αποτέλεσε το στυλοβάτη του συλλόγου στα πρώτα δύσκολα χρόνια της δράσης του, έχοντας τεράστια συμβολή στην οργάνωση, τη σταθεροποίηση και την πρόοδό του. Από τον Π.Ο.Α. στον Π.Π.Ο., στον Π.Π.Α.Ο. και τελικά στον ΠΑΟ ή αλλιώς τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο.

Με δικές του πρωτοβουλίες ο σύλλογος εντόπισε το 1921 την «Περιβόλα» των Αμπελοκήπων, όπου μετά από μεγάλες προσπάθειες κατασκευάστηκε το ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Πανσυμμαχικούς αγώνες του 1919 στο Παρίσι και στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας το 1920 και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού. Η ποδοσφαιρική καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1923. Αργότερα διατέλεσε προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, ενώ επί σειρά ετών είχε συμβουλευτικό ρόλο στη διοίκηση του «τριφυλλιού».

Το 1922 έγινε μόνιμος ανθυποπλοίαρχος στο Ναυτικό, από όπου αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποναύαρχου.

Σε ηλικία 74 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών τις 19 Φεβρουαρίου του 1964. Τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε αήττητος το Πρωτάθλημα Ελλάδας!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.