Με νοοτροπία νικητή στην Μάλαγα

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog την αποψινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Μάλαγα.

Ο new look Παναθηναϊκός η, πιο σωστά ο Παναθηναϊκός μετά την … αμερικάνικη βοήθεια των τελευταίων εβδομάδων θα αντιμετωπίσει απόψε στην Ισπανία την Μάλαγα σε ένα ματς όπου οι πράσινοι έχουν σαν μοναδικό στόχο τη νίκη, για να συνεχίσουν το νικηφόρο σερί τους με ορίζοντα όχι μόνο την πρόκριση στους οκτώ, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας.

Η συγκυρία είναι καλή για την ελληνική ομάδα καθώς θα βρει απέναντι της ένα αντίπαλο σε κακή κατάσταση. Την περασμένη Κυριακή η Μούρθια του Φώτη Κατσικάρη επικράτησε εκτός έδρας της Μάλαγα με σκορ 79-90 και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στο “Martin Carpena” έπειτα από 7 χρόνια, υποχρεώνοντας την Ουνικάχα στην τέταρτη συνεχόμενη ήττα της. Η ομάδα του Πλάθα έχει κάνει, επίσης, πέντε σερί ήττες στην Ευρωλίγκα με αποτέλεσμα να αντιδράσει η διοίκηση της ομάδας και να επιβάλει πρόστιμο τόσο στο τεχνικό τιμ όσο και στους παίκτες.

Είναι φανερό ότι ο Παναθηναϊκός έχει μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει ένα σημαντικό διπλό καθώς έχει τεράστιο πλεονέκτημα στους κοντούς και μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά τον αντίπαλο του, ώστε να τον οδηγήσει σε λάθη και να δημιουργήσει έτσι τις προϋποθέσεις για εύκολο σκορ στην επίθεση. 
Η Μάλαγα ξεκίνησε με διαφορετική λογική την σεζόν, καθώς οι σοβαροί τραυματισμοί και  οι απουσίες των Μάρκοβιτς και  Σμιθ, άλλαξαν υποχρεωτικά τον τρόπο παιχνιδιού της. Σημειώστε ότι απόψε δεν θα παίξει ούτε ο Νέντοβιτς, που τραυματίστηκε και αποτελούσε αξιόπιστη λύση στην περιφέρεια. Η ομάδα του Πλάθα έχει πλέον δύο βασικά χαρακτηριστικά: Παίζει λιγότερο pick n roll στην επίθεση της από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρωλίγκα ( έχει τα περισσότερα λάθη από κάθε άλλη ομάδα τόσο στην ACB όσο και στην Ευρωλίγκα όταν επιτίθεται με σκριν πάνω στην μπάλα) και ταυτόχρονα είναι η κορυφαία ομάδα τόσο στην Ισπανία, όσο  και στην  Ευρώπη στα επιθετικά ριμπάουντ ανά κατοχή. 

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτές τις δύο πληροφορίες και να αντιδράσει σωστά, τόσο με την πίεση του πάνω στην μπάλα, όσο και με το να δώσει έμφαση στο να βγάλει έξω από την ρακέτα τους ψηλούς της Ισπανικής ομάδας, ώστε να μην πάθει ζημιά από το επιθετικό τους ρι μπάουντ. 

Από εκεί και πέρα η Μάλαγα δεν πρόκειται να τρέξει τον Παναθηναϊκό (μαζί με την Μπαρτσελόνα είναι οι δύο ομάδες με τις λιγότερες κατοχές και τον πιο αργό ρυθρό ανάπτυξης στην διοργάνωση) ούτε και να βάλει προβλήματα με το ταλέντο της στην επίθεση. 

Εκείνο που θα κάνει με συνέπεια, αν δεν βρει μια εύκολη φάση  στον αιφνιδιασμό είναι να ψάξει το early post up στα πρώτα δευτερόλεπτα κατοχής και να προσπαθήσει να μεταφέρει το παιχνίδι μέσα στην ρακέτα βασικά με τον Κουζμίνσκας και τον Τόμας.  

Γενικά ο Λιθουανός είναι αυτή την στιγμή ο πιο σημαντικός παίκτης της Μάλαγα και αυτός που σημαδεύει σε πολλές περιπτώσεις ο Ισπανός τεχνικός και αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να βάλει αμυντικά σε εγρήγορση τόσο τον Ουίλιαμς, όσο και τον Γιάνκοβιτς, για να μην κάνουν εύκολα φάουλ.

Η επίθεση του Πλάθα σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε στηρίζονται στην συνεχόμενη κίνηση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κάνει κάποιος περιφερειακός διείσδυση για να δημιουργήσει ρήγμα και ανισορροπία στην άμυνα, ώστε να προκύψει ένα ελεύθερο σουτ.  Η Μάλαγα είναι ομάδα που ψάχνει τους παίκτες της αδύνατης πλευράς και τους δίνει το πράσινο φως να σουτάρουν τρίποντο ή, να επιχειρούν δεύτερη διείσδυση (close out) σε μια προσπάθεια να φτάσουν μέχρι το λέι απ ή, να εκμεταλλευτούν την αμυντική αντίδραση για να πασάρουν στον ελεύθερο συμπαίκτη τους.  

Η συγκεκριμένη τακτική βολεύει την ελληνική ομάδα καθώς θα μπορέσει να κρατήσει μέσα στην ρακέτα τον Ραντούλιτσα και τον Κούζμιτς, οι οποίοι γενικά έχουν πρόβλημα όταν αμύνονται μακριά από το καλάθι, ενώ θα είναι μια ευκαιρία για να μπει ομαλά στο ροτέϊσον και ο τρίτος νεοφερμένος αμερικανός, ο Χάντερ, που δεν θα πρέπει με το καλημέρα να εμπλακεί σε περίπλοκες αμυντικές τακτικές.

Αμυντικά η Μάλαγα είναι η …χαρά των σουτέρ. Η φιλοσοφία του κόουτς Πλάθα είναι ξεκάθαρη: Προστατέψτε με κάθε κόστος την ρακέτα! Το αποτέλεσμα είναι να έχουν οι Ισπανοί τις χειρότερες επιδόσεις στην κάλυψη του σουτ τριών πόντων (οι αντίπαλοί της στην Ευρωλίγκα  ευστοχούν στα περισσότερα τρίποντα (περίπου 10 κατά μέσο όρο), αλλά ταυτόχρονα να δέχεται τα λιγότερα δίποντα (περίπου 17 κατά μ.ο.) από κάθε άλλη ομάδα της διοργάνωσης. Όπως φαίνεται στον πίνακα που παραθέτουμε με τις επιδόσεις των αντιπάλων της, η  Μάλαγα στο Τοπ 16 έχει την χειρότερη άμυνα στο τρίποντο, ενώ δέχεται τα λιγότερα δίποντα μετά την Λοκομοτίβ Κουμπάν (όχι όμως με καλό αμυντικό ποσοστό).

Ο Παναθηναϊκός είναι η κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκα στο να βρίσκει τον ελεύθερο παίκτη και το μόνο που θα χρειαστεί απόψε απέναντι σε αυτή την αμυντική τακτική είναι να βάλει τα ανοικτά τρίποντα με συγκέντρωση και συνέπεια.
Σε γενικές γραμμές η στατιστική σύγκριση μεταξύ Παναθηναϊκού και Μάλαγα απεικονίζει το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα είναι ανώτερη και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τους Ισπανούς:

Όπως βλέπουμε εδώ ο Παναθηναϊκός υστερεί μόνο στο επιθετικό ριμπάουντ όπου θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση, ενώ θέμα για τους πράσινους είναι και τα λάθη, τα οποία όμως είναι πλέον πολύ λιγότερα σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν και ειδικά τις τελευταίες αγωνιστικές με τις προσθήκες που έγιναν και την γενικότερη βελτίωση της ομάδας. 

Σε ατομικό επίπεδο οι παίκτες που ξεχωρίζουν για τις δύο ομάδες είναι οι Κουζμίνσκας και Χέντριξ για την Μάλαγα, ενώ για τον Παναθηναϊκό είναι οι Ραντούλιτσα και Καλάθης.

Αντί επιλόγου: Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε καλό φεγγάρι και θα πρέπει να μπει δυνατά το παιχνίδι από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ετσι και δεν θα δώσει δικαιώματα στην Μάλαγα που έτσι και αλλιώς παίζει για το ονόρε, αλλά και θα συνεχίζει να χτίζει πάνω στην νέα του ταυτότητα, να προσθέτει νοοτροπία νικητή και γενικότερα θετικά χαρακτηριστικά, αλλά  πάνω από όλα να παίρνει νίκες που είναι απολύτως απαραίτητες για τη συνέχεια.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.