Ο Ολυμπιακός του….φθινοπώρου!

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για τη νίκη του Ολυμπιακού μέσα στο ΟΑΚΑ στον πρώτο τελικό των play off της Basket League και την εικόνα που παρουσίασαν οι «ερυθρόλευκοι» στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Το 0-1 του Ολυμπιακού μέσα στο ΟΑΚΑ ήρθε ως μια απόλυτη επιβεβαίωση όσων γράφαμε παραμονές του πρώτου τελικού: Όταν παίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τα προγνωστικά είναι για τους…ανυποψίαστους! Για όλους τους υπόλοιπους είναι μια σειρά ανοιχτή σε κάθε εξήγηση, σε οποιοδήποτε σενάριο και μια διαδικασία που ξετυλίγεται παιχνίδι με παιχνίδι. Τα όποια προγνωστικά ήθελαν τον Ολυμπιακό που παραπατούσε για ένα δίμηνο περίπου να χάνει εύκολα και με κάτω τα χέρια πήγαν περίπατο και ο πρώτος τελικός τελείωσε χωρίς καν το αναγκαίο και συνοδευτικό σασπένς που συνήθως υπάρχει σε τέτοια παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο κέρδισε το παιχνίδι αλλά το έκανε χωρίς καν να χρειαστεί κάποιους….ηρωϊσμούς της τελευταίας στιγμής.

Το έκανε για την ακρίβεια χωρίς καν να χρειαστεί τη συνδρομή του Βασίλη Σπανούλη! Και αυτό ήταν ενδεχόμενα το πιο ενδιαφέρον δεδομένο της τέταρτης περιόδου. Ο Σφαιρόπουλος απέσυρε τον αρχηγό του Ολυμπιακού λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου σε μια συνήθως προγραμματισμένη κίνηση για να του δώσει χρόνο ξεκούρασης και να τον έχει φρέσκο για την τέταρτη. Τουλάχιστον, έτσι υπαγορεύει ένα μάλλον τυπικό manual που ίσχυσε σε μεγάλο βαθμό όλη τη σεζόν. Αντ’  αυτού όμως είδαμε τον Σπανούλη μόλις στα τελευταία –σκάρτα- δύο λεπτά του αγώνα και πιθανώς να μην τον βλέπαμε καθόλου αν δεν είχε προηγηθεί ένα γρήγορο 4-0 του Παναθηναϊκού που μείωσε τη διαφορά με αφετηρία δύο φτηνά και μαζεμένα λάθη των περιφερειακών του Ολυμπιακού.

Ενδεχόμενα κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αυτή ήταν μια εικόνα από το….μέλλον του Ολυμπιακού. Θα έκανε όμως ένα αχαρακτήριστο λάθος. Ήταν μια εικόνα από το όχι μακρινό παρελθόν. Για την ακρίβεια ήταν μια εικόνα του Ολυμπιακού από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Τότε δηλαδή που με τον τραυματία Σπανούλη στα πιτς ο Ολυμπιακός έπαιζε εξαιρετικό μπάσκετ και οι νεοφερμένοι γκαρντ του δεν ήταν παίκτες-ερωτηματικά όπως μετατράπηκαν στη συνέχεια της σεζόν. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς έτρεξε την ομάδα με άψογο τρόπο στην τέταρτη περίοδο και με τη μπάλα να κυκλοφορεί γρήγορα ο Ολυμπιακός είχε μια εντυπωσιακή επιθετική πολυφωνία παίρνοντας τους πόντους που του έδωσαν το καθοριστικό προβάδισμα από τα χέρια πολλών παικτών! Σαφέστατα, με την….φθινοπωρινή εικόνα του Ολυμπιακού δεν διαγράφεται μονοκοντυλιά η επίδραση του Σπανούλη στη συγκεκριμένη ομάδα. Και φυσικά θα ήταν και άδικο και λανθασμένο. Έδειξε όμως τον….τρίτο δρόμο που πάντοτε υπήρχε για την ομάδα. Ο Σπανούλης ήταν και παραμένει πολύτιμος χωρίς την ανάγκη να αρχίζουν και να τελειώνουν όλα γύρω του.

Η νίκη του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ είχε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή: Τον Κώστα Παπανικολάου που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην εκμηδένιση της δράσης του Καλάθη αλλά και στη σημαντική επιθετική προσφορά με τους 14 πόντους που σκόραρε. Δεν είμαι οπαδός διαφόρων ετεροχρονισμένων what if αλλά είναι ξεκάθαρο ότι με υγιή και γεμάτο φουλ ενέργεια Παπανικολάου ο Ολυμπιακός ενδεχόμενα θα είχε ματσάρει το έλλειμα ενέργειας και δύναμης που δεν είχε στη σειρά με τη Ζάλγκιρις που τον άφησε εκτός φάιναλ φορ.

Το 0-1 σίγουρα δίνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο τόνο στη σειρά. Γράφαμε και παραμονές των τελικών ότι είναι μια σειρά που όλα μπορεί να συμβούν. Γιατί πολύ απλά παίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Αποδείχθηκε ότι το πλεονέκτημα έδρας είναι σημαντικό αρκεί να μπορείς να το εκμεταλλευτείς. Και για δύο ομάδες που είναι πολύ νωπό το πάθημα τους από τον αποκλεισμό στην Ευρωλίγκα δεν είναι ακριβώς βέβαιο και σίγουρο πράγμα! Ο Παναθηναϊκός μέσα στο άντρο του ΟΑΚΑ έχει χάσει 4 φορές φέτος αλλά οι δύο είναι απέναντι στον Ολυμπιακό. Όπως ήρθαν τα πράγματα ο δεύτερος τελικός που ακολουθεί θα μας δείξει που πάει η σειρά. Και αν οι φετινοί τελικοί θα είναι….κόπια αυτών του 2013 ή του 2016. Στην πρώτη βερσιόν, το απόλυτο αουτσάιντερ ο Παναθηναϊκός είχε αποκαθηλώσει με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα απρόσμενο «σκούπισμα» τον φρέσκο από τους back to back Ευρωπαϊκούς τίτλους Ολυμπιακό. Στη δεύτερη και πιο πρόσφατη το πρώτο μπρέικ που έκανε ο Παναθηναϊκός το 2016 οδήγησε σε μια από τις πιο ανατρεπτικές και κλειστές σειρές τελικών στην ιστορία. Εάν ο Ολυμπιακός πάει στο 2-0 θα έχει με την πλευρά του ένα τεράστιο πλεονέκτημα που όλοι ξέρουμε ότι πολύ δύσκολα ανατρέπεται! Εάν η σειρά γυρίσει στο ΟΑΚΑ με τις δύο ομάδες ισόπαλες σε νίκες θα έχουμε μπροστά μας ένα διαφορετικό σενάριο και μια απόλυτη αλλαγή σκηνικού και συναισθημάτων.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.