“Μπορούν και τον…Μέσι”

Ο Μοχάμεντ Αλ Καχτάνι δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι στόχος των Αράβων επενδυτών είναι να καταστήσουν πανίσχυρο τον Παναθηναϊκό.

Ο Μοχάμεντ Αλ Καχτάνι δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι στόχος των Αράβων επενδυτών είναι να καταστήσουν πανίσχυρο τον Παναθηναϊκό. Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ίσως επενδύσουν περισσότερα και από τα 500 εκατ. ευρώ του σεϊχη Μανσούρ στην Μάντσεστερ Σίτι! Αναλυτικά τα όσα είπε στο «Έθνος της Κυριακής»:
 
-Ακούμε και διαβάζουμε διάφορα σενάρια για τους νέους επενδυτές.
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για την ταυτότητά τους. Όμως, ο κόσμος του Παναθηναϊκού μπορεί να είναι ήσυχος».

-Ας μιλήσουμε για τις δυνατότητές τους.
«Είναι τεράστιες. Μπορούν και θέλουν να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να φτάσει ο Παναθηναϊκός πολύ ψηλά στην Ευρώπη. Να γίνει μια από τις δέκα καλύτερες ομάδες, αν όχι η καλύτερη».

-Πιστεύετε πως είναι σε θέση να συναγωνιστούν επενδύσεις-μαμούθ, για παράδειγμα όπως την αντίστοιχη του Μανσούρ στην Μάντσεστερ Σίτι;
«Ο σεϊχης Μανσούρ του Κατάρ δεν είναι γνωστός για τις επενδύσεις του. Οι άνθρωποι που έρχονται στον Παναθηναϊκό είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον αραβικό κόσμο. Αυτό σημαίνει πολλά».

-Μα επένδυσαν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για να φτάσει στο σημείο η Σίτι να πρωταγωνιστεί στην Premier League.
«Η κάθε επένδυση χρειάζεται χρόνο για πιάσει τόπο. Άλλωστε, οι άνθρωποι που έρχονται θέλουν μόνο να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό και όχι να βγάλουν χρήματα. Επαναλαμβάνω πως θα διαθέσουν όσα χρειαστούν, γιατί όχι και περισσότερα από όσα επενδύθηκαν στην Μάντσεστερ Σίτι, προκειμένου να κάνουν πανίσχυρο τον Παναθηναϊκό».

-Θεωρείτε πως έχουν μακροπρόθεσμο πλάνο ή μπορεί να απογοητευτούν και να τα παρατήσουν αν τα πολλά χρήματα δεν φέρουν γρήγορα τις επιτυχίες;
«Το πλάνο τους για τον Παναθηναϊκό δεν έχει ημερομηνία λήξης. Θέλουν να φτιάξουν μια ομάδα πολύ δυνατή, οικονομικά και αγωνιστικά, να της δώσουν αυτό που της αξίζει. Είμαι βέβαιος πως, αν κριθεί απαραίτητο, θα διπλασιάσουν ή θα τριπλασιάσουν την επένδυση για να πετύχουν τα σχέδιά τους και δεν θα κάνουν πίσω».

-Έχετε άποψη για τα μετεγγραφικά σχέδια των επενδυτών;
«Όχι, αυτά είναι δικά τους θέματα. Όταν αναλάβουν, πιστεύω ότι θα έχετε τη σχετική ενημέρωση».

-Παρόλα αυτά ενημερώνεστε για τον Παναθηναϊκό, διαβάζετε τα νέα, μαθαίνετε τις εξελίξεις. Άρα ξέρετε και για τον Σισέ και για τον Ροναλντίνιο.
«Για τον Σισέ ξέρω ότι είναι πάρα πολύ καλός παίκτης και πως τώρα αγωνίζεται στην Ιταλία. Φυσικά, γνωρίζω και τον Ροναλντίνιο. Αν θέλετε τη γνώμη μου, κορυφαίος παίκτης του κόσμου είναι ο Μέσι. Προσωπικά, θεωρώ κορυφαίο παίκτη του κόσμου τον Μέσι».

-Ωραία, λοιπόν, ας φτιάξουμε ένα τραβηγμένο σενάριο. Αν η Μπαρτσελόνα αποφασίσει να πουλήσει τον Μέσι, οι νέοι επενδυτές έχουν την εμβέλεια να αντέξουν ένα τέτοιο τίμημα και να προσπαθήσουν να φέρουν στον Παναθηναϊκό παίκτη τέτοιου επιπέδου;
«Έχουν και τη θέληση και τη δυνατότητα να το κάνουν. Να είστε σίγουροι για αυτό. Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να μπει σε… διαστημόπλοιο και να εκτοξευτεί».

-Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα ήθελε να δει ξανά τον Σισέ στην ομάδα.
«Το γεγονός ότι οι φίλαθλοι αγαπούν τον Σισέ ίσως προσθέσει ακόμη ένα λόγο στη νέα ηγεσία για να τον φέρουν πίσω».

-Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών εξελίχθηκαν όπως θέλατε; Υπήρξε κάποια στιγμή που ανησυχήσατε μήπως ναυαγήσει η υπόθεση;
«Μέχρι σήμερα όλα πήγαν πολύ καλά. Πήραμε την υπόσχεση πως θα προχωρήσει το θέμα του νόμου, πράγματι κατατέθηκε το νομοσχέδιο στην Βουλή και πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν θετικά μέχρι το τέλος. Δεν φοβήθηκα σε καμιά στιγμή για την υπόθεση. Παρότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές, τις ξεπεράσαμε και τώρα φτάνουμε στη στεριά».

-Τι έγινε με τον Σουλτάν Αλ Σαούντ και χάθηκε από την κούρσα της διεκδίκησης των μετοχών; Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να επανέλθει στο προσκήνιο;
«Στο διάστημα που είχε στη διάθεσή του συνέπεσαν πολλές αργίες στη χώρα (Σαουδική Αραβία). Σε συνδυασμό με την απειρία συμβούλων του, οδηγήθηκε εκτός χρονοδιαγράμματος και έχασε τις προθεσμίες. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο για τον Σουλτάν».

-Το σίγουρο είναι ότι το θέμα έμεινε στον αέρα για τρεις μήνες και αυτό είχε ως συνέπεια να το αντιμετωπίσει ο κόσμος με δυσπιστία. Υπήρξαν καθυστερήσεις, αναβολές, αλλαγές.
«Εδώ στην Ελλάδα ζείτε και αντιλαμβάνεστε διαφορετικά τις καταστάσεις από ότι στην Σαουδική Αραβία. Δεν φταίνε οι Άραβες επενδυτές για τις καθυστερήσεις. Όλοι είχαν πάντα το φόβο για την απαγόρευση του νόμου. Αυτό τους έκανε να περιμένουν, να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και να μην νιώθουν σιγουριά.  Άκουγαν για την πιθανότητα να αλλάξει ο νόμος, αλλά συνέχισαν να κινούνται προσεκτικά γιατί δεν γνώριζαν το πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Το φυσιολογικό για έναν επενδυτή όταν μπαίνει σε μια επιχείρηση είναι ο νόμος να είναι με την πλευρά του και όχι εναντίον του».

-Πώς θα χαρακτηρίζατε το ρόλο του κ. Τσάκα;
«Είναι ο άνθρωπος κλειδί για ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Βοήθησε τα μέγιστα για να φτάσουμε ως εδώ. Οι ικανότητές του στις διαπραγματεύσεις, η υπομονή, η επιμονή και η σκληρή δουλειά του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να είμαστε ένα βήμα από τη συμφωνία».

-Η δική σας θέση στην ιστορία περιορίζεται σε αυτήν του μεσολαβητή μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του κ. Βαρδινογιάννη;
«Το σωστό είναι να με αποκαλείτε «άνθρωπο των επενδυτών» και όχι της βασιλικής οικογένειας. Στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν ανήκουν στη βασιλική οικογένεια και διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Λίγοι από τη βασιλική οικογένεια ασχολούνται με επενδύσεις».

-Πιστεύετε ότι είναι πρόσφορο το έδαφος στη χώρα μας για επενδύσεις;
«Θέλω να βοηθήσω τους Άραβες επενδυτές να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει η χώρα σας να επιστρέψει πολύ δυνατή και οι επενδυτές μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις, για παράδειγμα από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Υπάρχει και η δυνατότητα για συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Στην Σαουδική Αραβία υπάρχει πολύ ισχυρή, οικονομικά, βάση και ευνοϊκοί νόμοι για τους ξένους επενδυτές. Μπορεί να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν βαραίνει με φόρους τους ξένους. Οι Σαουδάραβες έχουν βγει εκτός συνόρων και επενδύουν πολλά χρήματα αν τους το επιτρέπουν οι νόμοι. Στην Ελλάδα αν το προβλέψει ο νόμος, θα έρθουν επενδυτές από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Σαουδική Αραβία. Είστε η μεγαλύτερη χώρα στον τουρισμό. Οι Αραβες αγαπάνε τον πολιτισμό σας και την ιστορία σας. Στα σχολεία μιλάνε συχνά για την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα».

-Τι πιστεύετε ότι φταίει για την κρίση;
«Είναι πολιτικό το θέμα. Όμως ας δούμε τη λύση, όχι το πρόβλημα. Και η λύση είναι να ανοίξουν οι αγορές για τους ξένους επενδυτές».

-Θα σας ενδιέφερε να επενδύσετε στην Ελλάδα γύρω από τη δουλειά σας;
«Σκέφτομαι να βοηθήσω ώστε να γίνουν πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

-Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τίτλος για το έργο «Άραβες και Παναθηναϊκός»;
«Οι Άραβες βοηθούν την οικονομία της Ελλάδας την ώρα που οι Ευρωπαίοι το αποφεύγουν».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.