Μαλεζάς: «Διψάμε για τρόπαια, για τίτλους, για διακρίσεις» (video)

Το «novasports.gr» συνάντησε τον Κατερινιώτη κεντρικό αμυντικό στο ξενοδοχείο που καταλύει η ομάδα κι είχε μια ξεχωριστή κι άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του επί ... παντός επιστητού. Οσοι πιστοί ... προσέλθετε ...

Είναι από τους πλέον παλιούς στην ομάδα. Στα τριάντα τρία του χρόνια ο Στέλιος Μαλεζάς ανανέωσε την παρουσία του στον ΠΑΟΚ για έναν ακόμη χρόνο και μαζί με την υπόλοιπη αποστολή προετοιμάζεται για μια σεζόν με τις υψηλότερες απαιτήσεις των τελευταίων ετών. Το «novasports.gr» συνάντησε τον Κατερινιώτη κεντρικό αμυντικό στο ξενοδοχείο που καταλύει η ομάδα κι είχε μια ξεχωριστή κι άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του επί … παντός επιστητού. Οσοι πιστοί … προσέλθετε …

– Προετοιμασία Νο;

 «Αν δεν κάνω λάθος αυτή είναι η 11η προετοιμασία».

 -Ποιά θυμάσαι πιο έντονα. Ποια σου σου έχει μείνει πιο έντονα;

 «Σίγουρα η πρώτη προετοιμασία είναι αυτή που σου έρχεται πιο έντονα στο μυαλό. Αν δεν κάνω λάθος είναι το 2005 στην Αυστρία με προπονητή τον κ.Καραγεωργίου όταν ερχόμενος από τη β’ ομάδα και από μια ομάδα Γ’ Εθνικής τον Ηρόδοτο, με φωνάξανε να βρίσκομαι κι εγώ στην προετοιμασία της ομάδας. Δεν γίνεται αυτή την προετοιμασία να την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Ηταν η πρώτη μου προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ και ήταν η πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο».

– Τί είναι η προετοιμασία για έναν αθλητή ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο;

«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βρεθείς σε έναν χώρο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με τους συμπαίκτες σου, να δεθείς όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Είναι μια ευκαιρία να βρεθείς σε ένα μέρος όπου θα δεις διαφορετικά πράγματα από ό,τι συνήθως βλέπεις. Να ζήσεις το καλοκαίρι με 15-18 βαθμούς κελσίου. Είναι κάποια πράγματα που είναι πολύ διαφορετικά που έχουμε στο μυαλό μας όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές αλλά οι όποιοι άνθρωποι που δεν βρίσκονται στον χώρο». 

Με την εμπειρία σου, ο ποδοσφαιριστής προσπαθεί σε μια προετοιμασία να καταλάβει πράγματα από την ομάδα;

«Δεν γίνεται να μην μετρήσει τα πάντα. Βρισκόμαστε σε ένα μέρος που οι προπονήσεις είναι σε υψηλή ένταση, σε καθημερινή βάση, δύο ή μπορεί και τρεις φορές την ημέρα. Είναι σε ένα μέρος που προσπαθείς να βελτιωθείς, να γίνεις καλύτερος έτσι ώστε να γίνεις ένα κομμάτι της ομάδας μαζί με άλλα 10 άτομα. Να βρεθείς σε μια 11άδα όπου θα μπορέσεις να αποδείξεις ότι βρίσκεσαι στην ομάδα δίκαια και ότι δίκαια αξίζεις και μια θέση στη βασική 11άδα». 

 
Μετά από τόσα χρόνια στον ΠΑΟΚ, τι διαφορετικό υπάρχει σε αυτή την προετοιμασία για τον ΠΑΟΚ;

«Η πρώτη εντύπωση είναι ότι έχουμε τον ίδιο προπονητή ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αλλαγές γιατί κάθε χρόνο πάντα κάτι άλλαζε. Οπότε, θα έπρεπε να διαβάσεις, να ψυχολογήσεις τον προπονητή, τους καινούριους συμπαίκτες σου. Φέτος η διαφορά είναι ότι έχουμε τον ίδιο προπονητή, το 95% είναι οι ίδιοι ποδοσφαιριστές οπότε αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε το πώς θα βελτιωθούμε και όχι το πώς θα μάθουμε ο ένας τον άλλον». 

Να υποθέσουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει ένα πλεονέκτημα σε αυτό το θέμα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τέτοια εποχή;

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι εμείς ξέρουμε τον προπονητή και ο προπονητής εμάς. Οπότε δεν χρειάζεται να αναλωθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη “γνωριμία” που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το σημαντικό είναι το πώς θα βελτιωθούμε. Και νομίζω ότι σε αυτό το κομμάτι κερδίζουμε χρόνο σε σχέση με προηγούμενες προετοιμασίες. Είναι σημαντικό στο επίπεδο που βρισκόμαστε να βελτιώνονται οι λεπτομέρειες σε μια ομάδα και όχι τα βασικά στοιχεία». 

– Μέχρι τώρα στην προετοιμασία που εστιάζετε την προσοχή σας;

«Το πρώτο και το βασικότερο είναι το κομμάτι της φυσικής κατάστασης σε συνδυασμό με την τακτική συνεργασία των παικτών. Αυτό προσπαθούσαμε να το κάνουμε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, πέρσι τέτοια εποχή. Τώρα είναι σημαντικό που το κάνουμε τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου». 

– Είσαι ο μεγαλύτερος και ο πιο παλιός στην προετοιμασία. Εχεις επίσης περάσει και μέσα από τη διαδικασία του δανεισμού σε άλλες ομάδες. Μιλάς με παίκτες που έχουν πάει αλλού και γυρίζουν τώρα; Συζητάς μαζί τους, σου λένε τους προβληματισμούς τους, το πώς αισθάνονται ίσως ακόμη και μια αβεβαιότητα ενόψει της συνέχειας;

«Εχουμε πολύ χρόνο για να συζητάμε με τους συμπαίκτες μας για διάφορα θέματα. Ενα θέμα που μπορεί να προβληματίζει όλους όσοι είμαστε εδώ, διότι κανείς δεν θεωρείται σίγουρος και δεδομένος. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του έτσι. Υπάρχουν συζητήσεις με παιδιά που έχουν πάει δανεικοί περισσότερο για να αφομοιώσουν το τι θέλει ο προπονητής. Κι εμείς, οι παλιοί, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι -με την εμπειρία μας- να δώσουμε μια-δυο κατευθύνσεις για το τι θέλει να κάνει ο προπονητής στον αγωνιστικό χώρο. Από εκεί και πέρα εξαρτάται και από τον προπονητή  αλλά και από τους παίκτες από το πόσο θα το καταλάβουν όλο αυτό». 

– Επειδή είπες οι “παλιοί”. Από όλους τους παλιούς που έζησες σε αυτές τις προετοιμασίες ποιον θα ήθελες να έχεις εδώ; Ποιος σου λείπει περισσότερο;

«Νομίζω ότι είναι πάρα πολλοί που θα ήθελα να είχα στην ομάδα. Αν ξεκινήσουμε από τους πιο νέους, ο Κλάους που έφυγε πρόσφατα ή κάποια παιδιά πιο παλιά, όπως είναι ο Φωτάκης ή ο Χαλκιάς που είχαμε μια καλή παρέα, συζητούσαμε πολλά πράγματα και βοηθούσε ο ένας τον άλλον στον αγωνιστκό χώρο». 

– Τί ΠΑΟΚ περιμένεις να δεις στη σεζόν; Μια βελτιωμένη έκδοση αυτού που παρουσιάστηκε την προηγούμενη σεζόν ή κάτι άλλο; 

«Ευχής έργον θα ήταν να είμαστε βελτιωμένοι σε σχέση με πέρσι. Απλώς τώρα, σε μια προετοιμασία κι έχοντας ένα κενό ένα-ενάμιση μήνα από το τελευταίο παιχνίδι δεν μπορώ να ξέρω τώρα σε τι κατάσταση θα βρίσκομαστε. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να είμαστε έτοιμοι -όπως κι αν θεωρείται το έτοιμοι- στο πρώτο παιχνίδι που έχουμε να παίξουμε με τη Βασιλεία. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε κι εκεί που πρέπει να έχουμε το μυαλό μας. Να περάσουμε το παιχνίδι αυτό γιατί το θέλουμε πάρα πολύ και για μας και για όλο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ».

– Βασιλεία… Οταν άκουσες το αποτέλεσμα της κλήρωσης τι σκέψη σου ήρθε στο μυαλό;

«Από τα λίγα που γνωρίζουμε γιατί δεν την ξέρουμε πάρα πολύ, από εδώ και πέρα θα αρχίσουμε να τη μαθαίνουμε όπως πρέπει, η Βασιλεία είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να τυχαία καθώς κέρδισε πέρσι τη Μάντσεστερ Σίτι μέσα στην Αγγλία. Αλλά, όταν είμαστε στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και είναι προκριματικά, δεν υπάρχουν εύκολες ομάδες. Οπότε, ούτε εμείς είμαστε εύκολοι για αυτούς, ούτε αυτοί εύκολοι για εμάς. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει να καθίσουμε, να δουλέψουμε πάρα πολύ, να δούμε πού υστερούν ή ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα». 

– Εχει σημασία για σένα που το πρώτο ματς είναι στην Τούμπα και το δεύτερο στη Βασιλεία; 

«Οχι δεν μου λέει κάτι αυτό. Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Δεν νομίζω ότι θα παίξει ρόλο το ότι παίζουμε το πρώτο παιχνίδι εδώ ή αν θα παίζαμε το πρώτο παιχνίδι εκτός. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι το σε ποια κατάστασαη θα βρεθούμε εμείς σε αυτό το παιχνίδι». 

– Επειδή έχεις ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση, αυτή η προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ, φέτος, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ό,τι σε αντίστοιχες φορές που έχει βρεθεί η ομάδα σε αυτή την αντίστοιχη πρόκληση τα προηγούμενα χρόνια;

«Οπως κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και ξεχωριστό από όλα τα άλλα, έτσι και κάθε χρόνο όταν υπάρχουν κάποιοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι ξεχωριστοί. Φέτος, νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές αλλά φέτος νομίζω ότι έχουμε και τα εχέγγυα για να το καταφέρουμε».

 
– Πόσο διαφορετική σεζόν περιμένεις για τον ΠΑΟΚ από τη στιγμή που θα υπάρχει στο κάδρο πλέον και η Ευρώπη;

 
«Είμαι της άποψης ότι όσα περισσότερα παιχνίδια έχει μια ομάδα καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν τόσο καλύτερα είναι για όλους. Για τον προπονητή, τους παίκτες, για όλο τον οργανισμό μιας ομάδας. Και δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό, όταν έχουν πολλά παιχνίδια οι ομάδες είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι όταν παίζουν μια φορά την εβδομάδα. Και νομίζω ότι πέρσι θα ήμασταν πολύ καλύτεροι αν είχαμε περισσότερα παιχνίδια. οπότε, θα είναι πάρα πολύ θετικό για την ομάδα, για όλους μας, να έχουμε περάσει στην Ευρώπη και να έχουμε ανά τρεις μέρες κι ένα παιχνίδι». 

 
– Η Ευρώπη είναι ένα θέμα και ένας στόχος φυσικά. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η πορεία σας την περασμένη σεζόν έτσι όπως εξελίχθηκε, με αυτά τα οποία καταφέρατε, με αυτά που έγιναν στο τέλος, σας δημιουργεί ένα εύλογο χρέος, μια “κληρονομιά, όπως θέλεις πάρτο για κάτι ακόμη καλύτερο, την επόμενη σεζόν; 

 
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ομάδα πέρσι κέρδισε ένα Κύπελλο και ότι μέσα σε δύο χρονιές κερδίσαμε δύο Κύπελλα. Εδειξε ότι διψάμε για τρόπαια, διψάμε για τίτλους, διψάμε για διακρίσεις. Κι από ό,τι φαίνεται, κι από ό,τι συζητάμε οι ποδοσφαιριστές, κάτι παρόμοιο υπάρχει και φέτος και ακόμη περισσότερο από την περσινή χρονιά. Οχι για κάποιον διαφορετικό λόγο. Θέλουμε να κατακτήσουμε τίτλους. Ούτε για να αποδείξουμε, ούτε για να έχουμε να λέμε στους αντιπάλους μας ή στους φιλάθλους μας ή σε οποιονδήποτε άλλον. Αυτό το οποίο καταλαβαίνω και διακρίνω είναι ότι στην ομάδα μας θέλουμε να κατακτούμε τις νίκες, θέλουμε να κατακτούμε τους τίτλους, θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι αρχίζει η ομάδα να έχει -συνεχόμενα- νοοτροπία νικητή. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό αν θέλεις να βελτιώνεσαι κι αν θέλεις να γίνεσαι καλύτερος». 

 
– Πόσο διαφορετικός είναι ο Στέλιος Μαλεζάς της πρώτης προετοιμασίας με την τωρινή; Ή μάλλον, όχι πόσο διαφορετικός αλλά έχει καμία σχέση; 

 
«Τα τελευταία χρόνια βλέπω πιο καθαρά τα πράγματα από ό,τι τα έβλεπα νεότερος. Νομίζω ότι κάθε χρόνο είναι και διαφορετικά. Κάθε χρόνο μπορώ και καταλαβαίνω κάποια πράγματα διαφορετικά, μπορώ να διαχειρίζομαι κάποια πράγματα διαφορετικά οπότε θέλω να πιστεύω ότι κάθε χρονο μέσα μου, είμαι καλύτερα, από ό,τι την προηγούμενη χρονιά». 

– Αυτό το ότι ο χρόνος περνάει το καταλαβαίνεις και από τους άλλους; Από το πώς σε αντιμετωπίζουν και οι συμαίκτεςς σου και ειδικά οι πιο νεαροί; Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι;

«Δεν ξέρω πώς το βλέπουν οι μικρότεροι το θέμα είναι ότι εγώ δεν το βλέπω ότι μεγαλώνω κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αγωνιστικό. ΜΙλάω για το τελείως προσωπικό, το εξωαγωνιστικό. Νιώθω σαν να είμαι στα πρώτα μου χρόνια, στις πλάκες που κάνουμε, στη συμπεριφορά με τα παιδιά και γενικώς η όλη φάση που υπάρχει μέσα εδώ στην ομάδα». 

– Το Σάββατο είχατε κατακτήσει το Κύπελλο, την Κυριακή ήταν η φιέστα, η γιορτή που έγινε. Εκεί υπήρξε και η ανακοίνωση, η δέσμευση του κ.Σαββίδη για να μείνεις για έναν ακόμη χρόνο στην ομάδα. Και μάλιστα ήταν μια διαδικασία που προέκυψε και μέσα από τις παραινέσεις των συμπαικτών σου που σε ζητούσανε και σε θέλανε. Γενικότερα, ένα οικογενειακό κλίμα. Ολο αυτό -επειδή φυσικά και ήσουν εκεί- πώς το έζησες; Πώς το αφουγκράστηκες;

«Κατ’ αρχήν δεν περίμενα κάποιος ποδοσφαιριστής και κατ΄επέκταση και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές να βοηθήσουνε και μέσα σε όλο αυτό το πανηγυρικό κλίμα που υπήρχε, να υπάρχει μια τέτοια πρόταση από τους συμπαίκτες μου. Χάρηκα πάρα πολύ γιατί δεν είναι ότι κάποιος “κολλητός” σου που προσπάθησε να κάνει κάτι. Ηταν κάποιος συμπαίκτης σου -με τους οποίους έχω με όλους πολύ καλές σχέσεις- που προσπάθησε να βοηθήσει. Ο Μπίσεβαρ γενικώς εκείνο το βράδυ, όχι μόνο με μένα αλλά γενικώς, ήταν κάτι το απίστευτο. Και χάρηκα πάρα πολύ για το ότι όλοι οι συμπαίκτες χαρήκανε με την προσπάθεια του Νιτέγκο. Και δεν θα με ενδιέφερε αν θα γινότανε ή όχι η ανανέωση. Και το λέω ειλικρινά αυτό. Χάρηκα μόνο και μόνο γιατί οι συμπαίκτες μου καταλαβαίνουν κάποια πράγματα για μένα. Και εγώ όντως έχω μια ανάγκη να τους ευχαριστήσω για όλη τους τη συμπεριφορά γιατί, αν μη τι άλλο, κέρδισα ακόμη έναν τίτλο. Και νομίζω ότι αυτό είναι που με κάνει πολύ χαρούμενο. Κατ’ επέκταση βοηθήσανε -όσο βοηθήσανε- για να γίνει η ανανέωση γιατί, από όσο γνωρίζω υπήρχε πρόταση και από τον προπονητή και το τεχνικό επιτελείο για να γίνει η ανανέωση. Οπότε, όλοι μαζί βοηθήσανε να γίνει αυτό που έγινε». 

– Αυτό όμως δεν είναι και το μυστικό της επιτυχίας σε αυτή την ομάδα; Το “όλοι μαζί”, από λίγο ο καθένας από το κομμάτι του να συμπληρώνει ένα πράγμα σαν μωσαϊκό, να βγαίνει ολόκληρη η εικόνα, αυτή την οποία παρακολουθήσαμε; 

«Από κάποια στιγμή και μετά, είχαμε μαζευτεί και είχαμε μιλήσει όλοι οι πδοοσφαιριστές ότι για να καταφέρουμε κάτι θα πρέπει όλοι μαζί, μαζί με τον προπονητή και όλοι οι παίκτες να κάνουμε κάτι διαφορετκό από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Και νομίζω ότι αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο και ήρθε και το σερί αυτό που έχει έρθει μέχρι τώρα». 

– Τί θα σε άφηνε ικανοποιημένο στο τέλος της σεζόν που ξεκίνησε τώρα; Τι θα ήταν αυτό το οποίο θα σε γέμιζε και σαν ποδοσφαιριστή και σαν άνθρωπο πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ;

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κατακτήσουμε τίτλους στο τέλος της σεζόν. Οπότε νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα». 

 – Να είσαι γερός, να είσαι τυχερός, να έχεις αντοχές, ό,τι καλύτερο. Ευχαριστούμε πολύ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.