Βραζιλία: Η αρχή μιας σκοτεινής περιόδου

Έφτασε “η ημέρα που η προοδευτική Βραζιλία φοβόταν”. Με αυτόν τον τίτλο υποδέχτηκε ο Guardian την ορκωμοσία του νέου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Όμως η άνοδός του στην εξουσία σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από μια συντηρητική στροφή. Ένα...

Έφτασε “η ημέρα που η προοδευτική Βραζιλία φοβόταν”. Με αυτόν τον τίτλο υποδέχτηκε ο Guardian την ορκωμοσία του νέου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Όμως η άνοδός του στην εξουσία σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από μια συντηρητική στροφή. Ένα μίγμα οικονομικών θεωριών της σχολής του Σικάγο, ρατσισμού και ακραίων θέσεων για το νόμο και την τάξη, συνθέτουν το πολιτικό του αφήγημα και η Βραζιλία βρίσκεται στην αρχή μιας σκοτεινής περιόδου με άγνωστη κατάληξη.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο βλέπει την Βραζιλία σαν τον “μεγάλο ασθενή” που θα πρέπει “να ακρωτηριαστεί ολόκληρο το σώμα του”. “Θα αλλάξουμε τη Βραζιλία”, τόνισε, όμως πολλοί αναρωτιούνται τι θα έχει μείνει όρθιο μετά την “επέμβαση”.

Στην Οικονομία…

Ενδεικτικό της πολιτικής που επιθυμεί να ακολουθήσει στην οικονομία είναι το γεγονός πως τοποθέτησε στη θέση υπερυπουργού τον Πάουλο Γκουέντες. Ο σύμβουλος του Μπολσονάρο θα αναλάβει τον συντονισμό των υπουργείων, της χρηματοδότησης και της βιομηχανίας. Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας στο Democracy Now, εξηγεί ποιος είναι ο Γκουέντες: 

“Πρόκειται για έναν ακραία δεξιό οικονομολόγο της σχολής του Σικάγο. Έχει περάσει χρόνια στη Χιλή του Πινοσέτ και στις συνεντεύξεις του είναι ξεκάθαρος για τα σχέδιά του: Ιδιωτικοποίηση των πάντων, οτιδήποτε μπορεί να σκεφτείτε. Ο λόγος είναι να πληρωθούν τα αρπακτικά των αγορών, που έχουν καταληστεύσει τη χώρα. Αυτή η τακτική θα στερήσει σημαντικούς πόρους για το μέλλον. Είναι ακριβώς ο τύπος του τεχνοκράτη που κατάφερε να οδηγήσει τη Χιλή στην οικονομική καταστροφή μέσα σε λίγα χρόνια. Συχνά λησμονούμε πως όταν οι οικονομολόγοι της σχολής του Σικάγο ανέλαβαν την οικονομία του Πινοσέτ είχαν όλα τα πλεονεκτήματα. Δεν υπήρχε καμιά διαφωνία στη χώρα και για αυτό φρόντισαν τα κελιά των βασανιστηρίων, ενώ είχαν επίσης την υποστήριξη των κορυφαίων του νεοφιλελευθερισμού διεθνώς […]

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.