Στον δρόμο των εκατομμυρίων που χάραξε ο Ολυμπιακός

Με ερέθισμα την επικειμένη μεταγραφή του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από τον ΠΑΟΚ στην Αλ Ιτιχάντ και τα 9 εκ ευρώ που θα πάρει ο ΠΑΟΚ, όση ήταν και η ρήτρα του παίκτη, το Novasports.gr θυμάται τις μεγαλύτερες πωλήσεις που έχουν κάνει Ελληνικές ομάδες.

Με ερέθισμα την επικειμένη μεταγραφή του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από τον ΠΑΟΚ στην Αλ Ιτιχάντ και τα 9 εκ ευρώ που θα πάρει ο ΠΑΟΚ, όση ήταν και η ρήτρα του παίκτη, το Novasports.gr θυμάται τις μεγαλύτερες πωλήσεις που έχουν κάνει Ελληνικές ομάδες. 

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει θα μπορούσε να πει κανείς… επιστήμη την μεταπώληση των παικτών μπαίνοντας για τα καλά στα σαλόνια των μεγαλύτερων γραφείων μάνατζερ στον κόσμο κινούμενος σε ποσά που καμία άλλη Ελληνική ομάδα δεν έχει καταφέρει να φτάσει. 

Οι ερυθρόλευκοι από την εποχή του Σωκράτη Κόκκαλη είχαν αρχίσει να φτιάχνουν καριέρες ποδοσφαιριστών και να τους αλλάζουν για τα καλά το οικονομικό τους στάτους. 

Αν πάμε αρκετά χρόνια πίσω θα δούμε ότι στην αυγή του μιλένιουμ ο κατά πολλούς καλύτερους αριστερός μπακ του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου, Γρηγόρης Γεωργάτος, πωλήθηκε στην Ίντερ τότε στο ποσό των 7εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας φυσικά ρεκόρ για πώληση Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό. Την ίδια χρονιά οι ερυθρόλευκοι θα έρθουν σε συμφωνία με την Ισπανική Βαλένθια για την πώληση του Σλοβένου σταρ Ζλάτκο Ζάχοβιτς έναντι του ποσού των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2005 ο Ολυμπιακός έχει φέρει στο Ρέντη έναν παίκτη που θα απασχολήσει το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο λίγα χρόνια μετά. Ο Γιάγια Τουρέ δείχνει πως το ταλέντο του ξεχειλίζει από τα μικρά Ελληνικά σύνορα και παίρνει μεταγραφή το 2006 για τη Μονακό με το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ερυθρόλευκοι τον είχαν αποκτήσει με το ποσό του ενός εκατομμυρίου. 

Το 2007 ο Ολυμπιακός καταφέρνει να γεμίσει τα ταμεία του με εκατομμύρια, όταν η Σαχτάρ θαμπώνεται από το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Νέρι Καστίγιο και δίνει το εξωπραγματικό για τα τότε Ελληνικά δεδομένα ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η μεταγραφή αυτή ακόμα και τώρα βρίσκεται στην 5αδα των μεγαλύτερων μεταγραφών στη χώρα μας. Όλες ανήκουν σε κινήσεις του Ολυμπιακού. 

Τον Γενάρη του 2008 η διοίκηση του Ολυμπιακού ξοδεύει 7,4εκ ευρώ για να αποκτήσει ένα από τα γνωστότερα ονόματα του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου, τον Φερνάντο Μπελούτσι της Ρίβερ Πλέιτ. Έναν χρόνο μετά, οι ερυθρόλευκοι θεωρούν πως δεν έχουν πάρει αυτά που περίμεναν από τον παίκτη και αποφασίζουν να τον πουλήσουν, καταφέρνουν να φτάσουν το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που έδωσε η Πόρτο για να τον αποκτήσει. 

Περνώντας στην εποχή Βαγγέλη Μαρινάκη, οι μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού αλλάζουν επίπεδο. Γίνονται περισσότερες και ακριβότερες, σε βαθμό που τοποθετούν τους Πειραιώτες στο γκρουπ των ομάδων με σημαντικές συμφωνίες. 

Το 2012 έρχεται στο λιμάνι ένας ποδοσφαιριστής που έμελε να αγαπηθεί όσο λίγοι από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο Κέβιν Μιραλάς αφήνει την Σεντ Ετιέν, με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και ντύνεται στα ερυθρόλευκα. Ο Βέλγος βγάζει μάτια και η Έβερτον ανοίγει τα ταμεία της και αντλεί το ποσό των 7,65 εκτομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει. 

Το 2013 ο Ολυμπιακός αποκτά ως ελεύθερο τον Βλάντιμιρ Βάις, αγωνιζόταν στην Πεσκάρα, ο Βάις έρχεται στον Πειραία και σαφέστατα δείχνει πως κατέχει το… τόπι. Όμως δεν δένει με το τότε σύνολο των ερυθρολεύκων και γρήγορα μπαίνει… πωλητήριο. Τα «σκέρτσα» του Σλοβάκου με την μπάλα «τρελαίνουν» τους διοικούντες την Αλ Ντουχαίλ του Κατάρ και δαπανούν το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσουν. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει με τον Βάις μυθικό ντιλ αφού δεν ξόδεψε ευρώ και πούλησε ακριβά. 

Το 2014 είναι το ημερολογιακό έτος που ο Ολυμπιακός τινάζει την μπάνκα στον αέρα, με 3 τεράστιες πωλήσεις. Ο Κώστας Μήτρογλου βγάζει «φωτιές» στο σκοράρισμα και η Αγγλική Φούλαμ αποφασίζει να ξοδέψει το ποσό των 15,2 εκατομμυρίων ευρώ για να το πάρει στο Κρέιβεν Κότατζ. Το ποσό αυτό σπάει το ρεκόρ του Καστίγιο και γίνεται η πιο ακριβή πώληση ποδοσφαιριστή του Ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Τον Αύγουστο του 2014 η Μπενφίκα αντλεί από τα ταμεία της το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ και αποκτά από τους ερυθρόλευκους τον Ανδρέα Σάμαρη, τον οποίο είχε αποκτήσει από τον Πανιώνιο έναντι του ποσού των… 350.000 ευρώ. 

Η επίθεση του Ολυμπιακού έφερε 15,2 εκ. ευρώ, η μεσαία γραμμή 10 και ήταν η σειρά της άμυνας με τον Κώστα Μανωλά να πηγαίνει στην Ρόμα με το ποσό των 13 εκ. ευρώ. Ο Μανωλάς είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος. 

Το 2015 ο Ολυμπιακός μπαίνει στην περιπέτεια της απόκτησης του Άλαν Πουλίδο. Ο νεαρός αμυντικός από το Μεξικό τελικά φορά τα ερυθρόλευκα αλλά λίγους μήνες μετά παίρνει μεταγραφή για ομάδα της πατρίδας, την Τσίβας Γουαδαλαχάρα με το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το 2016 ο νεαρός από τη Γαλλία Αρτούρ Μαζουακού γίνεται παίκτης της Γουέστ Χαμ με το ποσό των 7,1 εκ. ευρώ, τον είχε αποκτήσει ο Ολυμπιακός έναντι 350.000 ευρώ.

Το 2017 είναι η χρονιά που ξεπερνά εκείνη του 2014 και δημιουργεί νέα ρεκόρ. 

Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς είναι ο αρχηγός που θα ήθελε κάθε προπονητής. Η Κρίσταλ Πάλας τον πιστεύει, τον θέλει και τον αποκτά με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Είχε αποκτηθεί από την Άντερλεχτ έναντι 2,5 εκ. ευρώ. 

Το ίδιο έτος ο Μπράουν Ιντέγε θα… γυαλίσει στα μάτια των διοικούντων της ΤJ Tenda η οποία θα ξοδέψει 12 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Όπως και το 2014 ο Ολυμπιακός βάζει στα ταμεία του χρήματα από ποδοσφαιριστές σε κάθε γραμμή του γηπέδου. Έβαλε από την επίθεση, τη μεσαία γραμμή και τώρα ήταν η σειρά της άμυνας. 

Ο Παναγιώτης Ρέτσος δείχνει αν και παιδί ακόμα πως το ταλέντο του είναι για να αγωνιστεί στο εξωτερικό και να διαπρέψει. Παίζει στο κέντρο της άμυνας αλλά και στα πλάγια, εντυπωσιάζει με τα προσόντα του και εντυπωσιάζει και η μεταγραφή του αφού σπάει κάθε ρεκόρ με την Μπάγερ Λεβερκούζεν να ξοδεύει 22 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.  

Στα βήματα των εκατομμυρίων που άφησε στο μονοπάτι των μεταγραφών ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που ακολουθεί, αφού έστω και από ρήτρες και όχι με απευθείας μεταγραφή έβαλε στα ταμεία του το ποσό των 7,5 εκ. ευρώ από την πώληση του Λούκας Πέρεθ. Ο ΠΑΟΚ τον παραχώρησε στην Λα Κορούνια έναντι του 1,5 εκ. ευρώ, στη συνέχεια ο παίκτης δόθηκε στην Άρσεναλ και από το σύνολο της μεταγραφικής κίνησης ο δικέφαλος έφτασε να πάρει το ποσό των 7,5 εκ ευρώ. Σημαντική πώληση για τον ΠΑΟΚ αυτή του Γκάρι Ροντρίγκες στην Γαλατασαράι έναντι του ποσού των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχει και ρήτρα μεταπώλησης του παίκτη, που θα φέρει κι άλλα χρήματα στο ταμείο του δικεφάλου. 

Στο κάδρο των σημαντικών πωλήσεων που έφεραν σημαντικά ποσά στα ταμεία ελληνικών ομάδων μπαίνει και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος όμως δεν έχει καταφέρει, αν και θα μπορούσε, να πουλήσει ακριβά παίκτες που φόρεσαν την φανέλα του. 

Σημαντικότερο deal αυτό του τεράστιου Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος αφού έζησε νέα νιότη με τα πράσινα δόθηκε με μεταγραφή στην Λάτσιο έναντι 5,8 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πράσινοι έβαλαν από 3 εκ. ευρώ στα ταμεία τους από τις πωλήσεις των Γιούρκα Σεϊτερίδη το 2004 στην Πόρτο και του Χάρη Μαυρία στην Σάντερλαντ. Τελευταία σημαντική πώληση αυτή του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, ο οποίος με 2,4 εκατομμύρια ευρώ συνεχίζει την καριέρα του στην Μπενφίκα. Σίγουρα στο μυαλό όλων έρχεται ο Μάρκους Μπεργκ ο οποίος θα μπορούσε να φέρει πολλά περισσότερα χρήματα στο ταμείο του Παναθηναϊκού. Αν σκεφτεί κανείς ότι πήγε σε ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Αλ Αϊν) και σε συνδυασμό με την αξία του, τα 3,3 εκ. ευρώ που δόθηκαν μοιάζουν λίγα. 

Δεν μπορεί να μην παρατηρήσει και να μην αναφέρει ως σπουδαία μεταγραφική συμφωνία, αυτή της διοίκησης του ΠΑΣ Γιάννινα για τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο. Ο νεαρός αμυντικός συνεχίζει την καριέρα του στην Άρσεναλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, έναντι του ποσού των 2,2 εκ. ευρώ. 

Όνομα

Ομάδα

Ομάδα

Ποσό

Π. Ρέτσος

Ολυμπιακός

Μπάγερ Λεβερκούζεν

22εκ.

Κ. Μήτρογλου

Ολυμπιακός

Φούλαμ

15,2 εκ.

Ν. Καστίγιο

Ολυμπιακός

Σαχτάρ

15εκ.

Λ. Μιλιβόγεβιτς

Ολυμπιακός

Κρίσταλ Πάλας

15εκ.

Κ. Μανωλάς

Ολυμπιακός

Ρόμα

13εκ.

Μ. Ιντέγε

Ολυμπιακός

Τέντα

12εκ.

Α. Σάμαρης

Ολυμπιακός

Μπενφίκα

10εκ.

Ζ. Ζάχοβιτς

Ολυμπιακός

Πόρτο

8εκ.

Κ. Μιραλάς

Ολυμπιακός

Έβερτον

7,65εκ.

Α. Μαζουακού

Ολυμπιακός

Γουέστ Χαμ

7,1εκ.

Συνολικό ποσό των TOP-10 πωλήσεων είναι 124,95 εκατομμύρια ευρώ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.