Berlinale 2019: «Εχω μετανιώσει» μας είπε ο συγγραφέας του «Gomorrah»

Mιλήσαμε με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, σεναριογράφο της νέας ταινίας «Piranhas», που και πάλι ασχολείται με τη μαφία στην Νάπολη. Η ζωή του υπό την συνεχή προστασία της αστυνομίας «δεν είναι ζωή...»

Mιλήσαμε με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, σεναριογράφο της νέας ταινίας «Piranhas», που και πάλι ασχολείται με τη μαφία στην Νάπολη. Η ζωή του υπό την συνεχή προστασία της αστυνομίας «δεν είναι ζωή…»

Πριν από 13 χρόνια ο Ρομπέρτο Σαβιάνο έγραψε το «Gomorrah», το βιβλίο που ξεσκέπαζε με τόλμη την εγκληματική δράση (καθώς και τις επιχειρηματικές και πολιτικές διασυνδέσεις) της πανίσχυρης μαφίας Camorra στην Νάπολη. Από τότε ζει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, με άλλη ταυτότητα κι αλλάζοντας συνεχώς μέρος διαμονής.

Το βιβλίο έγινε best seller (το Δεκέμβριο του 2008 είχε ήδη πουλήσει 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο), μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον Ματέο Γκαρόνε το 2008 και το 2014 έγινε και τηλεοπτική σειρά  – που προβλήθηκε αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema. 

Το 2016 ο Ρομπέρτο Σαβιάνο έγραψε ένα ακόμα βιβλίο, το «La Paranza dei Bambini» (για τα «μυγάκια» – τα πιτσιρίκια που γίνονται τσιράκια της μαφίας στη Νάπολη) και ο Κλαούντιο Τζιοβανέζι (ο τηλεοπτικός σκηνοθέτης του «Gomorrah») το έκανε ταινία. 

Η παγκόσμια πρεμιέρα του «Piranhas» έγινε προχθές εδώ, στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και χθες το μεσημέρι μιλήσαμε με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο – σ’ ένα υπόγειο δωμάτιο ξενοδοχείου με παρόντες τους σωματοφύλακές του. 

«Εχω μετανιώσει» μάς είπε όταν τον ρωτήσαμε αν όλα αυτά τελικά άξιζαν τον κόπο, ώστε να ζει 13 χρόνια κάτω από συνεχή αστυνομική προστασία. «Κανείς δεν φαντάζεται τι θα ακολουθήσει μίας απόφασης να τα βάλεις με κάτι τόσο ισχυρό. Νομίζεις ότι ξέρεις, αλλά δεν έχεις ιδέα. Εχασα τη ζωή μου. Τόσο επαγγελματικά (δεν μπορώ να δουλέψω άνετα κι ελεύθερα), αλλά φυσικά και προσωπικά..»

«Κυκλοφορώ με έναν τεράστιο στόχο στην πλάτη. Είμαι ζωντανός νεκρός. Ταυτόχρονα, μεγάλο κομμάτι του κόσμου πιστεύει ότι, εφόσον ζω ακόμα, μάλλον δεν λέω αλήθειες – γιατί διαφορετικά θα με είχαν σκοτώσει. Είναι τόσο ειρωνικό…»

«Τίποτα δεν άλλαξε. Να πεις ότι όλα αυτά έγιναν για κάποιο λόγο. H μαφία έχει διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε τη γίνεται στη Γερμανία όπου και βρισκόμαστε. Η άνοδος της ακροδεξιάς στις εκλογές είναι δουλειά της γερμανικής μαφίας. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα…»

«Η σημερινή ιταλική κυβέρνηση είναι φασιστική κι επικίνδυνη. Τα βάζει με τους μετανάστες, απαγγέλλουν Μουσολινι, ντύνονται στρατιωτικά, με απειλούν ότι θα μου αφαιρέσουν την προστασία, δεν λένε λέξη για τη μαφία. Πόσα ακόμα στοιχεία χρειάζεται ο ιταλικός λαός για να δει τη διαφθορά;»


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.