Γουέμπλεϊ, η επέτειος ενός ποδοσφαιρικού θαύματος! (video)

Σαν σήμερα πριν 47 χρόνια ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στον τελικό του Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον Αγιαξ. Η πρώτη και η μόνη φορά που ελληνική ομάδα συμμετείχε σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών

Σαν σήμερα πριν 47 χρόνια ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στον τελικό του Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον Αγιαξ
Η πρώτη και η μόνη φορά που ελληνική ομάδα συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

 «Για κάποιους θα είναι για πάντα όνειρο θερινής νυκτός. Για τον Παναθηναϊκό η πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του!» λένε διαχρονικά στις αναφορές τους όσοι έζησαν εκείνες τις ένδοξες μέρες.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα «πονάνε» βλέποντας τη φανέλα με το τριφύλι να μην πρωταγωνιστεί στο Ελληνικό στερέωμα και για άλλη μια χρονιά, φέτος, να μην εκπροσωπεί την χώρα μας στις διεθνείς διοργανώσεις!

Κι όμως τότε, το 1971 ο Παναθηναϊκός όχι μόνον το πίστεψε αλλά έφτασε τόσο κοντά στο τρόπαιο, σε έναν δύσκολο δρόμο διάρκειας 90 λεπτών με αντίπαλο τον πανίσχυρο Άγιαξ.
.
Η τότε πορεία του Παναθηναϊκού άρχισε στις 16 Σεπτεμβρίου 1970 κόντρα στους πρωταθλητές Λουξεμβούργου της Ζενές Ες. Οι «πράσινοι» τους απέκλεισαν με δυο νίκες και προχώρησαν, βρίσκοντας απέναντί τους την ισχυρή Σλόβαν Μπρατισλάβας. Τον Οκτώβριο του 1970 φάνηκε σε όλη την Ευρώπη, για πρώτη φορά, η δύναμη της «Λεωφόρου» αφού η εύκολη επικράτηση στο πρώτο ματς έφερε την πρόκριση παρά την ήττα στην Τσεχοσλοβακία.

 Η συνέχεια βέβαια, ήταν ακόμα δυσκολότερη αφού απέναντι στην ομάδα του Πούσκας βρέθηκε η πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον.

Μεγάλοι αστέρες, όπως ο Τζο Ρόιλ, γονάτισαν μπροστά στο «πράσινο» μεγαλείο κι από αυτά τα παιχνίδια άρχισαν να γεννιούνται οι θρυλικές ιστορίες εκείνης της ασύλληπτης πορείας.

Μια από αυτές, είναι το αλησμόνητο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο «Γκούντισον Παρκ», αφού όταν ο «ψηλός» άνοιξε το σκορ (!) για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, φορούσε το νούμερο 9, ήταν 9 λεπτά πριν λήξει το ματς, ήταν 21:00 ακριβώς και πετύχαινε το ένατο γκολ του στη διοργάνωση στις 9 Μαρτίου!

Σε εκείνο το ματς, «συστήθηκε» στο φίλαθλο κοινό κι ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον Άνθιμο Καψή! Ο Έλληνας στόπερ καθιερώθηκε έκτοτε ως «βράχος» της άμυνας του Παναθηναϊκού και της Εθνικής.

Τελευταίο εμπόδιο, ήταν αυτό του, επίσης, ισχυρού Ερυθρού Αστέρα. Αξέχαστη θα μείνει σε όλους η τεράστια εκστρατεία που έκαναν οι Έλληνες φίλαθλοι στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής  πάνω από 30.000 Έλληνες βρέθηκαν στις εξέδρες του «Μαρακανά».

Το 4-1 υπέρ του Ερυθρού Αστέρα ήταν απόρροια της χειρότερης εμφάνισης του “τριφυλλιού”, αλλά και των αποφάσεων του Νιεμάγιερ, του αυστριακού ρέφερι που φαινόταν ότι δεν ήθελε στον τελικό τον Παναθηναϊκό.

Σίγουρα δεν τον ήθελαν και οι εφημερίδες της Γιουγκοσλαβίας που είχαν ήδη προλάβει την ημέρα του επαναληπτικού να κυκλοφορήσουν με πρωτοσέλιδα που έγραφαν «Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Ερυθρός Αστέρας – Άγιαξ».

Μια τέτοια εφημερίδα, όπως έχει διηγηθεί ο Κώστας Ελευθεράκης, έπεσε στα χέρια του Μίμη Δομάζου. Ο «στρατηγός»  μάζεψε στο δωμάτιό του τους συμπαίκτες του, τους έδειξε τι υποστήριζαν οι αντίπαλοι και αυτό ήταν αρκετό για το επιπρόσθετο για τις περιστάσεις κίνητρο.\
 Ο Παναθηναϊκός παρέσυρε με σκορ  3-0 στη φλεγόμενη Λεωφόρο την ομάδα του Κάρασι και του Όστοϊτς και να κλείσει θέση για το «Γουέμπλεϊ», στο μεγάλο ραντεβού της 2ας Ιουνίου του 1971

Και για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε εκείνη την «χρυσή» εποχή του Παναθηναϊκού, ακολουθεί το βίντεο του τελικού. Λίγη εικόνα αρκεί να σε συγκινήσει:


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.