Η Ρωσία επιστρέφει στην Αφρική

Όπλα και στρατιωτικές υπηρεσίες έναντι διπλωματικής υποστήριξης και εξόρυξης ορυκτών. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της ρωσικής εκστρατείας, του «deal» για την ενίσχυση της επιρροής του Κρεμλίνου στην Αφρική. Η Ρωσία επιδίδεται σε έναν ξέφρενο αγώνα, ακολουθώντας την Κίνα, με τις δύο αναδυόμενες υπερδυνάμεις να φιλοδοξούν να εκτοπίσουν τη Δύση - ή τουλάχιστον να περιορίσουν την επιρροή της -...

Όπλα και στρατιωτικές υπηρεσίες έναντι διπλωματικής υποστήριξης και εξόρυξης ορυκτών. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της ρωσικής εκστρατείας, του «deal» για την ενίσχυση της επιρροής του Κρεμλίνου στην Αφρική. Η Ρωσία επιδίδεται σε έναν ξέφρενο αγώνα, ακολουθώντας την Κίνα, με τις δύο αναδυόμενες υπερδυνάμεις να φιλοδοξούν να εκτοπίσουν τη Δύση – ή τουλάχιστον να περιορίσουν την επιρροή της – στην αφρικανική ήπειρο.

Η Ρωσία υπέγραψε πλήθος στρατιωτικών συμφωνιών το τρέχον έτος. Πιο πρόσφατη ήταν αυτή που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων, για τη εγκατάσταση μιας ρωσικής βάσης στην Ερυθραία, που δίνει πρόσβαση στη Μόσχα στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας, συμπίπτει με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν στρατεύματα από την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με αναλυτές, που επικαλείται ο Guardian, οι ρωσικές κινήσεις επιταχύνθηκαν το 2018, καθώς ανώτεροι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες Αφρικανικές πρωτεύουσες και διαπραγματεύονται συμφωνίες για πώληση όπλων και για προσφορά στρατιωτικών υπηρεσιών, επιζητώντας κυρίως διπλωματική υποστήριξη και κάποιες δυνητικά κερδοφόρες συμβάσεις για εξόρυξη ορυκτών.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) αποτελεί πλέον ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, με την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και Ρώσων μισθοφόρων. «Η επίσημη αφήγηση είναι πως η Ρωσία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν μια μακροχρόνια συνεργασία», σχολιάζει ένας διεθνής αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τη στιγμή που Ρώσοι αξιωματούχοι άρχισαν να εγκαθίστανται στη χώρα. «Αλλά ειλικρινά, πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο», σημειώνει.

«Όλοι έχουν εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα που συμβαίνει αυτό», σχολίασε ένας αναλυτής στον Guardian. Δεν είναι όμως μόνο η πώληση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Ρωσία είχε παίξει το ρόλο του μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και των επαναστατικών ένοπλων ομάδων. Υπήρξαν μάλιστα κατηγορίες πως υπονόμευσε τη μεσολάβηση της ίδιας την Αφρικανικής Ένωσης, θέλοντας να χρησιμοποιήσει τις επαφές για να διαπραγματευτεί την πρόσβαση σε διαμάντια, χρυσό και ουράνιο, οι πηγές των οποίων βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τους επαναστάτες.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.