ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, μια κορυφαία υπερμαραθώνια διαδρομή!

Χάρης Σάμπαλης
25/09/2014 • 19:12
Σπάρταθλον 1983 (πηγή: Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ)
  • shares

Τριάντα χρόνια πέρασαν από εκείνο το χάραμα του Σαββάτου της 1ης Οκτωβρίου 1983 που ο Έλληνας Σπαρταθλητής Γιάννης Κούρος έμπαινε θριαμβευτικά στη Σπάρτη. Τερμάτισε πρώτος σε 21 ώρες και 53' "πιάνοντας στον ύπνο" το Δήμαρχο, όπως έγραψαν στην πρώτη τους σελίδα οι Times του Λονδίνου, στις 3 Οκτωβρίου 1983. Η εκλεκτή και αγουροξυπνημένη Σπάρτη τον υποδέχτηκε με τιμές ήρωα.

Έτσι αρχίζει η λαμπρή πορεία του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα για να ακολουθήσει η ίδρυση του Διεθνούς Συνδέσμου "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ" το 1984, που έμελλε να οδηγήσει τον αγώνα στην αναγόρευσή  του ως της κορυφαίας υπερμαραθώνιας διαδρομής παγκοσμίως.

Πρόκειται για έναν ιστορικό υπερμαραθώνιο που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ διοργανώνει από το 1984 μέχρι σήμερα ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Διεθνή Σύνδεσμο "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ" και τον Πρόεδρό του, Παναγιώτη Τσιακίρη, για την παροχή όλου του σχετικού υλικού.

Διαβάστε επίσης:
Η Διαδρομή
Αγώνας με Ιστορία 2500 ετών!
Οι Νικητές 1983-2013
Οι Καλύτεροι Χρόνοι 1983-2013

Γράψτε το σχόλιο σας...
19/07/2019 • 07:03

Στην Ευρώπη σκέφτονται Βασιλεία, Κοπεγχάγη και το γκολ η Αλγερία με την Σενεγάλη!

Δύσκολα να βρούμε φαβορί στον τελικό του Άφρικα καπ αν και η Αλγερία είναι σε θέση να δώσε ρυθμό δείχνοντας πιο ικανή στο γκολ. Οι προσεχείς Ευρωπαϊκές προκλήσεις πιθανόν να επηρεάσουν με διαφόρους τρόπους απόψε τη Βασιλεία με την Κοπεγχάγη