ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, Αγώνας με ιστορία 2500 ετών!

25/09/2014 • 19:27
ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, Αγώνας με ιστορία 2500 ετών!
  • shares
1983 έως Σήμερα

Η Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), η περιφημότερη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, αποτελεί σταθμό και αφετηρία της ιστορίας του πολιτισμού. Ο θρίαμβος της μεγαλοφυΐας του Μιλτιάδη και η αυταπάρνηση των οπλιτών του έτρεψαν σε φυγή τις ορδές του περσικού επεκτατισμού, και διέσωσαν την Αθήνα και ολόκληρο τον ελληνισμό από τον έσχατο κίνδυνο της υποδούλωσης στους βαρβάρους επιδρομείς. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά την ιστορική μάχη του Μαραθώνα γεννιέται στην Ελλάδα ένα αθλητικό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της.


Ονομάστηκε ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, γιατί;

Αφετηρία στάθηκε η αφήγηση του Ηροδότου για τη συγκεκριμένη μάχη. Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι Στρατηγοί έστειλαν στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στο Μαραθώνα. Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη «την επομένη της αναχώρησής του» από την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:
ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, μια κορυφαία υπερμαραθώνια διαδρομή!
Η Διαδρομή
Οι Νικητές 1983-2013
Οι Καλύτεροι Χρόνοι 1983-2013
Γράψτε το σχόλιο σας...
25/08/2019 • 08:15

Ακλόνητα φαβορί με προϋπόθεση τα γκολ, Ρόμα, Σίτι, Παρί και Σταντάρ Λιέγης

Καλές ομάδες στο επιθετικό κομμάτι καλούνται να αντιμετωπίσουν προκειμένου να νικήσουν η Ρόμα, η Μίλαν, η Μάντσεστερ Σίτι και η Σταντάρ Λιέγης. Πολύ πιο ανταγωνιστικά τα ματς στο Μόλντε της Νορβηγίας, στην Τουν της Ελβετίας και στο Τσβόλε της Ολλανδίας