O teenager Γουάιτσαϊντ

Τα «σχολιαρόπαιδα», οι «σερβιτόροι» κι οι θαμώνες. Σε 50 ημέρες η Ρωσία υποδέχεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κι οι Mundo Moments βγάζουν από το αρχείο τους γνωστές κι άγνωστες ιστορίες…

Τα «σχολιαρόπαιδα», οι «σερβιτόροι» κι οι θαμώνες. Σε 50 ημέρες η Ρωσία υποδέχεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κι οι Mundo Moments βγάζουν από το αρχείο τους γνωστές κι άγνωστες ιστορίες…

Από μικροί στα βάσανα…

Όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή η συμμετοχή σε Μουντιάλ. Φανταστείτε εκείνους που τα κατάφεραν σε…σχολική ηλικία, γράφοντας ιστορία. Ιδού τα ρεκόρ νεότητας: ο Νόρμαν Γουάιτσαϊντ σε ηλικία 17 ετών και 41 ημερών συμμετείχε με τη Βόρειο Ιρλανδία στη διοργάνωση του 1982 και παραμένει ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της τελικής φάσης. Ο Πελέ έχει δύο ρεκόρ: του νεαρότερου σκόρερ σε ηλικία 17 ετών και 241 ημερών και του νεαρότερου πρωταθλητή, που επετεύχθη 10 ημέρες αργότερα, αμφότερα το 1958. Στις 24 Ιουνίου 1994 ο Καμερουνέζος Ριγκομπέρτ Σονγκ απεβλήθη στην αναμέτρηση με τη Βραζιλία, σε ηλικία 17 ετών και 358 ημερών. Όσο για τους προπονητές, ο Αργεντινός Χουάν Χοσέ Τραμουτόλα, τεχνικός των Ουρουγουανών στο Μουντιάλ του 1930, ήταν μόλις 27 ετών και 265 ημερών στο πρώτο ματς των ομίλων. 

Ζωή βγαλμένη από σενάριο ταινίας

Ο Γερμανός Φρίντριχ «Φριτς» Βάλτερ έζησε μια…γεμάτη ζωή. Με ποδόσφαιρο αλλά και κακουχίες. Ήταν ο αρχηγός των Γερμανών στο Μουντιάλ του ’54, στο «θαύμα της Βέρνης». Μια ποδοσφαιρική επιτυχία, που έδωσε ελπίδα στην υπό διαμόρφωση νέα γερμανική κοινωνία. Στη διάρκεια του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στους αλεξιπτωτιστές. Έδρα του ήταν η Ουγγαρία. Στη συνέχεια πήγε στο ανατολικό μέτωπο όπου συνελήφθη από τους Σοβιετικούς, για να σταλεί αργότερα σε γκουλάγκ, όπου το προσδόκιμο ζωής δεν υπερέβαινε τα 5 χρόνια. Ευτυχώς για εκείνον, ένας από τους Ούγγρους δεσμοφύλακες τον είχε δει να παίζει για τη Γερμανία και είπε στους ανωτέρους του ότι δεν ήταν Γερμανός, αλλά Αυστριακός, κάτι που απεδείχθη σωτήριο! Απελευθερώθηκε μετά τον πόλεμο με παρέμβαση αξιωματούχου του σοβιετικού στρατού. Από το ποδόσφαιρο απεσύρθη στα 40 και πέθανε στα 82 του. Είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας 10. Έπονται με 9 ο συμπατριώτης του Ούβε Ζέελερ κι ο Ντιέγο Μαραντόνα με 8. 

Συνυφασμένοι με το Μουντιάλ!

Από το 1958 έως και το 1998 δύο φυσιογνωμίες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήταν απολύτως συνδεδεμένες με το Παγκόσμιο Κύπελλο, δίνοντας το «παρών» -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- στις 9 από τις 11 τελικές φάσεις που διεξήχθησαν εκείνο το διάστημα. Ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο έδωσε 12 ματς ως ποδοσφαιριστής της «Σελεσάο» κι άλλα 20 ως προπονητής. Γεύθηκε την κορυφή του κόσμου ως παίκτης (το ’58 και το ’62), ως προπονητής (το ’70) κι ως βοηθός προπονητή (το ’94), ενώ ήταν προπονητής και στη φιναλίστ Βραζιλία στο «γαλλικό» Μουντιάλ του ’98. Από κοντά κι ο Γερμανός «Κάιζερ», Φραντς Μπεκενμπάουερ: 18 αγώνες ως ποδοσφαιριστής, 14 ως προπονητής. Πρωταθλητής κόσμου το ’74 πατώντας το γρασίδι και το ’90 καθοδηγώντας από τον πάγκο. Γνώρισε και την πίκρα της ήττας σε τελικό το ’66 (ως ποδοσφαιριστής) αλλά και το ’86 (ως προπονητής). Οι δυο τους συνέπεσαν σε δύο Μουντιάλ, εκείνα του ’70 και του ’74, ωστόσο ουδέποτε αντιπαρατέθηκαν. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.