Hakuoki: Edo Blossoms Review

Αίμα, δάκρυα και... έρωτας.Η πρώτη γνωριμία του ευρωπαϊκού κοινού με τη σειρά Hakuoki έλαβε χώρα...

Αίμα, δάκρυα και… έρωτας.

Η πρώτη γνωριμία του ευρωπαϊκού κοινού με τη σειρά Hakuoki έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν κυκλοφόρησε το Hakuoki: Memories of the Shinsengumi στο 3DS. Η εν λόγω δημιουργία της Otomate κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, καθώς με “έμπασε” στον μαγικό κόσμο των Visual Novels. Έκτοτε παρακολουθώ στενά το genre και προσπαθώ να ασχοληθώ με όσο το δυνατόν περισσότερες κυκλοφορίες του.

Ευτυχώς τους τελευταίους 12 περίπου μήνες η Otomate σε συνεργασία με την Idea Factory και την Aksys Games μας έχει παρουσιάσει αρκετές δημιουργίες της, όπως το Collar x Malice και το Hakuoki: Kyoto Winds. To τελευταίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η director’s cut έκδοση του Hakuoki: Demon of the Fleeting Blossom, αλλά και των υπολοίπων επανακυκλοφοριών του σε 3DS και PS3, καθώς περιελάμβανε όλα τα έξτρα κεφάλαια που είχαν διατεθεί με την πάροδο των χρόνων.

Παρά το πλούσιο περιεχόμενό του, το Hakuoki: Kyoto Winds ήταν ότι είναι το The Fellowship of the Ring για το The Lord of the Rings, κοινώς το πρώτο μέρος ενός συναρπαστικού έπους. Το δεύτερο μέρος αυτού του έπους είναι το Hakuoki: Edo Blossoms, το οποίο κυκλοφορεί από την άνοιξη στο PS Vita. H απόφαση της Idea Factory να χωρίσει το εν λόγω Visual Novel και να μας το παρουσιάσει σε δύο ξεχωριστούς “τόμους” επιδέχεται κριτική, καθώς είναι πολύ πιθανό κάποιος να προμηθευτεί το Edo Blossoms χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για το sequel του Kyoto Winds και ως εκ τούτου να δυσκολευτεί να παρακολουθήσει την πλοκή της ιστορίας.

Για να μπορέσετε λοιπόν να απολαύσετε το Hakuoki: Edo Blossoms καλό θα είναι να έχετε ασχοληθεί προηγουμένως με τον προκάτοχό του. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια γενική ιδέα για το τι συνέβη στο προηγούμενο κεφάλαιο της σειράς αποφεύγοντας τα spoilers. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας ονομάζεται Chizuru Yukimura και στο πρώτο κεφάλαιο είχε μεταβεί στο Kyoto αναζητώντας τα ίχνη του πατέρα της, ενός περίφημου γιατρού με γνώσεις στις Δυτικές ιατρικές μεθόδους. Μετά την συνάντησή της με τους Shinsengumi, η ηρωίδα σας μπλέκει σε ένα γαϊτανάκι ίντριγκας και πολιτικών αντιπαραθέσεων, μεταξύ των Shinsengumi και των Imperialists.

Τα Hakuoki: Kyoto Winds και Hakuoki: Edo Blossoms διεξάγονται από το 1864 έως το 1869, κατά την ιστορική περίοδο Bakumatsu, η οποία σηματοδότησε το τέλος του σογκουνάτου Tokugawa και την έναρξη της περιόδου Meiji, όπου έλαβε χώρα ο εκμοντερνισμός της Ιαπωνίας και η κατάργηση της κάστας των σαμουράι. Οι σαμουράι των Shinsengumi αποτελούσαν μια επίλεκτη αστυνομική ομάδα, η οποία παρέμεινε πιστή στον shogun και στον κώδικα τιμής του bushido μέχρι το τέλος. To Hakuoki: Kyoto Winds κάλυπτε τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου Boshin μέχρι και την μάχη του Toba-Fushimi και την πολιορκία του -μέχρι τότε- απόρθητου κάστρου της Osaka. To Hakuoki: Edo Blossoms ξεκινά εκεί όπου σταμάτησε ο προκάτοχός του και τελειώνει με την μάχη του Hakodate.

O ρόλος των Shinsengumi στην ιαπωνική ιστορία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, καθώς οι μαρτυρίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους είναι διχασμένες. Με τις περιορισμένες γνώσεις μας πάνω στο θέμα δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα ως προς το αν ήταν εγκληματίες ή ήρωες. Στο Hakuoki πάντως βλέπουμε μια εξιδανικευμένη μορφή των Shinsengumi, καθώς παρουσιάζονται ως πιστοί σαμουράι που διαθέτουν και τις οχτώ αρετές του κώδικα του bushido.

Τα γεγονότα του Hakuoki: Edo Blossoms διακρίνονται για την ιστορική ακρίβειά τους, ωστόσο η Otomate εισάγει και αρκετά υπερφυσικά στοιχεία που σχετίζονται με τις λαϊκές προκαταλήψεις γύρω από τους δαίμονες. Η τακτική αυτή έχει εφαρμοστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και από άλλους developers, με τρανό παράδειγμα την σειρά Onimusha της Capcom.

Από πλευράς gameplay, το Hakuoki: Edo Blossoms κρίνεται ως ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος των Visual Novels, αλλά και των otome games. Στην υποκατηγορία αυτή των Visual Novels λαμβάνετε τον έλεγχο μιας θηλυκής πρωταγωνίστριας (στην προκειμένη περίπτωση της Chizuru) και αναπτύσσετε ειδύλλια με τους αρσενικούς NPC. O τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το εκάστοτε ρομάντζο εξαρτάται από τις επιλογές σας στους διαλόγους.

To φινάλε της ιστορίας καθορίζεται με βάση αυτές τις επιλογές, ωστόσο εδώ έχει προστεθεί μια ακόμη παράμετρος, το λεγόμενο corruption. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλείστε να επιλέξετε αν θα δώσετε το αίμα σας, ένα φάρμακο ή αν θα αφήσετε τον εκάστοτε NPC να υποφέρει. Αν το corruption του εκάστοτε NPC είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό ενδέχεται να οδηγηθείτε πρόωρα σε ένα από τα bad endings του παιχνιδιού.

Το replayability κινείται σε ιλιγγιώδη επίπεδα, καθώς θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε 13 playthroughs για να δείτε τις βασικές εκδοχές της ιστορίας. Αν τώρα θέλετε να δείτε όλα τα πιθανά φινάλε θα χρειαστεί να επαναλάβετε τα κεφάλαια που έχετε ήδη ολοκληρώσει και να πάρετε διαφορετικές αποφάσεις στους διαλόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο route του Hijikata έχουμε τρία πιθανά φινάλε, αλλά και τέσσερα ακόμη φινάλε που θα σας ωθούν πρόωρα στην οθόνη του… Game Over.

Οι developers σας δίνουν όλα τα απαραίτητα “εργαλεία” για να δείτε όλες τις εκδοχές, χωρίς να χρειαστεί να διαβάσετε ξανά και ξανά τα ίδια κείμενα. Πέρα από την επιλογή “προσπέλασης” των διαλόγων που έχετε ήδη παρακολουθήσει, υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα save slots και όχι μόνο ένα, όπως -ακολουθεί ξερόβηχας- είδαμε στο Detroit: Become Human.

Θετικές εντυπώσεις αφήνει και ο εικαστικός τομέας του Hakuoki: Edo Blossoms, καθώς και το voice acting. To soundtrack περιλαμβάνει δεκάδες υπέροχα μουσικά θέματα, ωστόσο ελάχιστα εξ’ αυτών είναι νέα. Υπάρχουν δηλαδή αρκετά κομμάτια που έχουν μεταφερθεί αυτούσια από το προηγούμενο κεφάλαιο της σειράς.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS Vita, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Idea Factory. Επίσημος διανομέας στην Ελλάδα είναι η Enarxis Dynamic Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.