Bayer – Monsanto: Τα βάσανα ενός «διαβολικού γάμου»

Μια ακόμη σημαντική πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Bayer την Πέμπτη, χάνοντας επιπλέον 6,5% της αξίας τους στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης πέφτοντας στο επίπεδο των 76 ευρώ. Ο λόγος είναι οι ανησυχίες των επενδυτών πως ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολυάριθμες υποθέσεις στις ΗΠΑ σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία των προϊόντων της Monsanto, την...

Μια ακόμη σημαντική πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Bayer την Πέμπτη, χάνοντας επιπλέον 6,5% της αξίας τους στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης πέφτοντας στο επίπεδο των 76 ευρώ. Ο λόγος είναι οι ανησυχίες των επενδυτών πως ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολυάριθμες υποθέσεις στις ΗΠΑ σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία των προϊόντων της Monsanto, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα.

Στις 10 Αυγούστου, δικαστήριο στην Καλιφόρνια καταδίκασε την Monsanto διατάσσοντας να καταβάλει 289 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Ντουέιν Λι Τζόνσον, έναν κηπουρό σχολικών εκτάσεων σε περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας το ζιζανιοκτόνο Round Up της Monsanto και την ουσία γλυφοσάτη που περιέχει ως την αιτία που εμφάνισε καρκίνο (λέμφωμα μη Hodgkin).

Στην απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι τα προϊόντα Round Up και Ranger Pro της Monsanto ενέχουν έναν σημαντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και πως η εταιρεία γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους. Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία (WHO) από το 2015 έχει ταξινομήσει τη γλυφοσάτη ως “πιθανώς καρκινογόνα ουσία”, ενώ και η πολιτεία της Καλιφόρνια, από το 2017, ταξινομήσει την χημική ουσία στη λίστα με τις καρκινογόνες.

Αντίθετα η Bayer, η μητρική πλέον εταιρεία της Monsanto, ισχυρίστηκε επικαλούμενη δικές της μελέτες πως η γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα και είναι ασφαλής στη χρήση, “αρκεί να χρησιμοποιείται βάσει των οδηγιών που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία”. “Η ετυμηγορία είναι αντίθετη με τις επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γλυφοσάτης και του λεμφώματος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bayer ανακοινώνοντας πως η εταιρεία θα προσφύγει στα ανώτατα δικαστήρια για την επανεξέταση της υπόθεσης.

Στις 7 Ιουνίου, η Bayer σφράγισε τη συγχώνευση με τη Monsanto καταβάλλοντας 63 δισ. δολάρια στον αμερικανικό αγροτοχημικό κολοσσό που ειδικεύεται και στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO). Πρόκειται για μια συγχώνευση που από πολλούς και κυρίως τους ακτιβιστές χαρακτηρίστηκε ως ο “γάμος της κόλασης”, “ένας διαβολικός γάμος”.  Με τη συγχώνευση η Bayer στην μεγαλύτερη εταιρεία της παγκόσμιας αγοράς των φυτοφαρμάκων και των σπόρων, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι «η βασική επιδίωξη της Bayer είναι να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.