PlayStation Classic Review

Στα όρια της νοσταλγίας.24 χρόνια ακριβώς μετά την κυκλοφορία του PlayStation στην Ιαπωνία, η Sony...

Στα όρια της νοσταλγίας.

24 χρόνια ακριβώς μετά την κυκλοφορία του PlayStation στην Ιαπωνία, η Sony λανσάρει στην αγορά το PlayStation Classic. Οι πρώτες μας εντυπώσεις από το PlayStation Classic καταγράφηκαν στο σχετικό preview μας, ωστόσο πλέον ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια εις βάθος ανάλυση του εν λόγω προϊόντος.

Το PlayStation Classic διατίθεται στην τιμή των 99.99 ευρώ και η συσκευασία του είναι ικανή με το… καλημέρα να αγγίξει τις νοσταλγικές χορδές σας, καθώς είναι παραπλήσια με την αντίστοιχη του PlayStation. Στη συσκευασία πέρα από την κονσόλα περιλαμβάνονται δύο πιστά αντίγραφα του πρωτότυπου PlayStation Controller, ένα HDMI καλώδιο και ένα USB καλώδιο. To καλώδιο αυτό θα πρέπει να συνδεθεί σε ένα τροφοδοτικό εναλλασσόμενου ρεύματος που να υποστηρίζει έξοδο USB (τύπου Α). Να σημειωθεί ότι το τροφοδοτικό αυτό δεν περιλαμβάνεται στη εντός της συσκευασίας, οπότε θα πρέπει να το προμηθευτείτε ξεχωριστά. Η επισήμανση αυτή βρίσκεται στα… μικρά γράμματα στην συσκευασία της κονσόλας.

Η εξωτερική όψη της κονσόλας είναι ίδια ακριβώς με αυτή του πρωτότυπου PlayStation, ωστόσο οι διαστάσεις της είναι κατά πολύ μικρότερες. Το PlayStation Classic χωρά στην κυριολεξία στην παλάμη του χεριού σας, καθώς είναι κατά 45% μικρότερο από το PS1, ενώ ο όγκος του έχει μειωθεί κατά 80%, πάντα σε σχέση με το πρωτότυπο PlayStation. Πιστά στο πρωτότυπο design είναι και τα δύο χειριστήρια που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στην “καμπύλη” κάτω από τα κουμπιά R1, R2, L1, L2, η οποία είναι παραπλήσια με αυτή του DualShock 4.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοχοι του PS1 στην δεκαετία του ΄90 ήταν με τις memory cards που ήταν απαραίτητες για την αποθήκευση των δεδομένων. Οι memory cards έρχονταν με 15 slots και υπήρχαν μάλιστα games, των οποίων τα saves καταλάμβαναν όλο τον αποθηκευτικό χώρο. Ένα πρόχειρο παράδειγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το Hexen, ενώ αν δεν μας απατά η μνήμη μας το Diablo καταλάμβανε 10 slots. Ευτυχώς το PlayStation Classic δεν χρειάζεται memory cards για την αποθήκευση των δεδομένων και οι δύο θύρες για τις memory cards που υπάρχουν στο εξωτερικό του είναι καθαρά διακοσμητικές. Αντιθέτως εδώ συναντάμε εικονικές κάρτες μνήμης και μάλιστα μπορείτε να κάνετε suspend όποιο game θέλετε πατώντας το κουμπί του Reset και μετά να συνεχίσετε την πρόοδό σας από αυτό το σημείο. Το κουμπί Open χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εναλλαγή των εικονικών δίσκων σε games, όπως το Metal Gear Solid και το Final Fantasy VII.

The PlayStation Classic

Με μια περιήγηση στα settings της κονσόλας θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε και πολλά πράγματα. Δυστυχώς η μέγιστη δυνατή υποστηριζόμενη ανάλυση μέσω της HDMI σύνδεσης είναι τα 720p. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς σε επίπεδο emulation το PlayStation Classic δεν καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. To γεγονός αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στην απόφαση της Sony να χρησιμοποιήσει τις PAL εκδόσεις των Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Grand Theft Auto, Jumping Flash, Oddworld: Abe’s Oddysee Resident Evil Director’s Cut Tekken 3 και Tom Clancy’s Rainbow Six. Τίτλοι, όπως το Tekken 3, το Battle Arena Toshinden και το Jumping Flash τρέχουν σε χαμηλότερο frame rate απ’ ότι κάποιοι παίκτες είχαν συνηθίσει. Επιπροσθέτως, σε τίτλους όπως το R4: Ridge Racer Type 4 παρατηρούνται πτώσεις του frame rate που δεν ήταν υπάρχουσες στο πρωτότυπο hardware. Προφανώς, το πρόβλημα δεν οφείλεται στο hardware του PlayStation Classic, καθώς το MediaTek system-on-chip του, που χρησιμοποιείται επίσης σε low-end Android tablets, είναι παραπάνω από ικανό για το emulation τίτλων που κυκλοφόρησαν πριν από δύο και κάτι δεκαετίες.

Στο κομμάτι των προεγκατεστημένων games, το PlayStation Classic έρχεται εφοδιασμένο με τα Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Final Fantasy VII, Grand Theft Auto, Intelligent Cube, Metal Gear Solid, Mr. Driller, Oddworld: Abe’s Odyssey, R4: Ridge Racer Type 4, Rayman, Resident Evil: Director’s Cut, Revelations: Persona, Super Puzzle Fighter II Turbo, Syphon Filter, Tekken 3, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Twisted Metal και Wild Arms. Κρίνοντας το line up είναι σαφές ότι υπάρχουν ελλείψεις, ωστόσο συναντάμε αρκετούς πραγματικά “κλασικούς” τίτλους, όπως το Final Fantasy VII, το Metal Gear Solid, το Resident Evil: Director’s Cut, το Wild Arms, το Syphon Filter και το Tekken 3. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι επιτυγχάνεται η εκπροσώπηση, όσο των δυνατών περισσότερων genres (RPG, Racing, Puzzle, Fighting, Survival Horror, Platform κτλ.).

Το βασικότερο πρόβλημα με το lineup δεν είναι το ποια games περιλαμβάνει, αλλά το γεγονός ότι τα περισσότερα εξ’ αυτών μαρτυρούν υπερβολικά τα σημάδια της ηλικίας τους. Τα 2D games, όπως το Rayman και το Super Puzzle Fighter II Turbo παίζονται ευχάριστα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα Destruction Derby, Twisted Metal, Grand Theft Auto και το Tom Clancy’s Rainbow Six. Χίλιες φορές αντί για αυτά να είχαν συμπεριληφθεί ορισμένα από τα games της ιαπωνικής έκδοσης του PlayStation Classic, όπως το Parasite Eve, το Gradius Gaiden και το Arc the Lad. Επίσης, όσο κι αν αγαπώ τα Rayman και Tom Clancy’s Rainbow Six δεν τα έχω συνδεδεμένα στη μνήμη μου με το PS1. Αντιθέτως, όταν σκέφτομαι το πρώτο PlayStation τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο νου είναι τα Castlevania: Symphony of the Night, Medievil, Crash Bandicoot και Wipeout.

Το review βασίστηκε στη retail έκδοση του PlayStation Classic, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.