Γρουσούζικο… για τον Κάριους

Το 13ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της, τρίτο συνεχόμενο και τέταρτο στα πέντε τελευταία πανηγυρίζει η Ρεάλ, που νίκησε 3-1 τη Λίβερπουλ στο Κίεβο, όπου ο τερματοφύλακας των «κόκκινων», Κάριους, με δύο τραγικά λάθη καταδίκασε την ομάδα του στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από... 13 χρόνια. «Μαγικό» γκολ από τον Μπέιλ, αποχώρησε στο 30' ο Σαλάχ.

Το 13ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της, τρίτο συνεχόμενο και τέταρτο στα πέντε τελευταία πανηγυρίζει η Ρεάλ, που νίκησε 3-1 τη Λίβερπουλ στο Κίεβο, όπου ο τερματοφύλακας των «κόκκινων», Κάριους, με δύο τραγικά λάθη καταδίκασε την ομάδα του στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από… 13 χρόνια. «Μαγικό» γκολ από τον Μπέιλ, αποχώρησε στο 30′ ο Σαλάχ.

Η «βασίλισσα» χτίζει νέα δυναστεία μετά από εκείνη στα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης και μετά τη συμπολίτισσα Ατλέτικο (2014, 2016) και τη Γιουβέντους (2017), ούτε η Λίβερπουλ μπόρεσε να τη σταματήσει. Είναι ο έβδομος διαδοχικός νικηφόρος τελικός για τη Ρεάλ, που έχασε για τελευταία φορά το μακρινό 1981 από τη… Λίβερπουλ. Είναι παράλληλα το τρίτο διαδοχικό τρόπαιο για τον Ζινεντίν Ζιντάν ως προπονητή, με τον Γάλλο να γράφει ιστορία και από τους πάγκους, τη στιγμή που ο Γιούργκεν Κλοπ μετά το 2013 με την Ντόρτμουντ, έφυγε απογοητευμένος και από τον δεύτερο τελικό της καριέρας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρεάλ που έχει και 10 Κύπελλα Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, κατάφερε για πρώτη φορά να κατακτήσει το τρόπαιο και στα δύο αθλήματα την ίδια σεζόν. Αν μη τι άλλο, μιλάμε για τον κορυφαίο σύλλογο του πλανήτη.  

Τα αρχικά πλάνα

Με την 11άδα που ξεκίνησε και τον περσινό τελικό, παρέταξε τη Ρεάλ και απόψε στο Κίεβο ο Ζιντάν. Στο τέρμα ο Νάβας, μπακ οι Καρβαχάλ (δεξιά), Μαρτσέλο και στόπερ οι Βαράν, Ράμος. Κασεμίρο, Μόντριτς και Κρόος συνέθεσαν τη μεσαία γραμμή, με τον Ίσκο σε ρόλο «δεκαριού» στο 4-3-1-2 και τους Ρονάλντο, Μπενζεμά επιθετικό δίδυμο. 

Καθαρό 4-3-3 από την άλλη, επέλεξε ο Κλοπ. Ο Κάριους ήταν στα γκολπόστ και οι Άρνολντ, Λόβρεν, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον μπροστά του από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Χέντερσον, Μίλνερ και Βαϊνάλντουμ ήταν τα τρία «μηχανάκια» στο κέντρο, οι Σαλάχ, Μανέ στις πτέρυγες και ο Φιρμίνο στην κορυφή της επίθεσης.

Μπήκαν καλύτερα οι Άγγλοι

Η Λίβερπουλ ξεκίνησε πιο δυνατά στον τελικό, δημιουργώντας με την πίεση της προβλήματα στα μετόπισθεν των Ισπανών. Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να εκεμταλλευτεί τα λάθη των Νάβας, Καρβαχάλ στα πρώτα λεπτά, ενώ γενικότερα δεν είχε μεγάλη φάση στο μικρό εν λόγω διάστημα.

Από το 15′ και μετά η Ρεάλ ισορρόπησε, πήρε την κατοχή της μπάλας και άρχισε να γίνεται απειλητική. Αν και ο τρόπος παιχνιδιού της δεν έμοιαζε και ο πλέον ενδεδειγμένος (μεγάλες μπαλιές και γρήγορες επιθέσεις), δημιούργησε με την εμπειρία των ποδοσφαιριστών ευκαιρίες με μεγαλύτερες προϋποθέσεις για γκολ εν αντιθέσει με τη Λίβερπουλ, που έφτανε εύκολα μέχρι και έξω από την περιοχή του Νάβας, αλλά από εκεί και πέρα συναντούσε δυσκολίες.

Στο 15′ ο Ρονάλντο μπήκε από δεξιά στην περιοχή και σούταρε, στέλνοντας την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 18′ στην αντίπαλη εστία, ο Φαν Ντάικ μετά από εκτέλεση κόρνερ νίκησε τον Νάβας στην έξοδο, όμως δε βρήκε στόχο. Στο 23′ σημειώθηκε και η δεύτερη πιο σπουδαία φάση των «κόκκινων» στο πρώτο μέρος, όταν μετά από σουτ του Φιρμίνο και κόντρα, η μπάλα έφτασε στον Άρνολντ, ο οποίος με νέα προσπάθεια από θέση δεξιά στην περιοχή ανάγκασε τον τερματοφύλακα της Ρεάλ σε διπλή επέμβαση.

Αυτοί… έφυγαν νωρίς

Στο 30′ και εμφανώς απογοητευμένος αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο ο Σαλάχ, αφήνοντας τη θέση του στον Λαλάνα, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα στον ώμο μετά από… λαβή του Ράμος σε «μονομαχία». Λίγο αργότερα, στο 36′, ήρθε η σειρά της Ρεάλ για αναγκαστική αλλαγή, με τον Καρβαχάλ που γύρισε το πόδι του να αντικαθίσταται από τον Νάτσο.

Από μία υποχρεωτική αλλαγή για κάθε ομάδα, με τους δύο προπονητές να διαφοροποιούν κατά συνέπεια και κάποια πράγματα στιον τρόπο παιχνιδιού τους. Μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», βέβαια, προκλήθηκε στον Κλοπ, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει την απουσία του Σαλάχ. Άλλο να χάνεις τον ηγέτη σου και άλλο ένα δεξί μπακ, έστω και του επιπέδου του Καρβαχάλ, ο οποίος επίσης έφυγε με κλάμματα από τον αγωνιστικό χώρο.

Αυτό φάνηκε και στο μικρό διάστημα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Η Λίβερπουλ δεν έβαλε ξανά δύσκολα στον Νάβας, η Ρεάλ άγχωσε τρεις φορές τον Κάριους. Στο 43′ ο γκολκίπερ των «κόκκινων» απέκρουσε δύσκολα την κεφαλιά του Ρονάλντο, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Μπενζεμά σκόραρε με προβολή, αλλά από θέση οφσάιντ και το γκολ ορθά ακυρώθηκε.

Στο 45′ ο Νάτσο έκανε το πλασέ στην κίνηση από θέση δεξιά στην περιοχή, αλλά η μπάλα πήγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου, ο Μπενζεμά σούταρε έξω από την περιοχή, αστοχώντας για λίγα εκατοστά.

Η μία φάση… μετά την άλλη

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως τελείωσε το πρώτο, με τη Ρεάλ, ωστόσο, αυτή τη φορά να βρίσκει τον τρόπο να σκοράρει, έστω κι αν χρειάστηκε τη βοήθεια του Κάριους. Στο 48′ ο Ίσκο με πλασέ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι, αλλά στην επόμενη φάση ήρθε το γκολ για τους Μαδριλένους. Μετά από βαθιά μπαλιά του Κρόος, ο Κάριους μπλόκαρε την μπάλα, αλλά όταν πήγε να τροφοδοτήσει συμπαίκτη του με το χέρι, ο Μπενζεμά του έβαλε την προβολή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, πετυχαίνοντας ένα από τα πιο σπάνια γκολ σε τελικό, ένα τέρμα που πολύ δύσκολα θα δει κανείς σε κάθε επίπεδο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Όπως και να’ χει, κάθε γκολ μετρά το ίδιο και ο Γάλλος ήταν αυτός που έβαλε τη Ρεάλ στη θέση του οδηγού. Όχι για πολύ όμως. Στο 55′ και μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μίλνερ, ο Λόβρεν έκανε την κεφαλιά-πάσα και ο Μανέ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας για να τη στείλει στα δίχτυα από τη μικρή περιοχή. Ο Σενεγαλέζος είχε φέρει και πάλι τον τελικό στα ίσα, ο Κάριους μπορούσε να νιώθει… αρκετά καλύτερα μετά το «δώρο» που έκανε νωρίτερα στους αντιπάλους.

Η αλλαγή της… χρονιάς

Στο 60′ ο Ίσκο ανάγκασε τον Γερμανό γκολκίπερ σε δύσκολη επέμβαση με σουτ από την περιοχή και δευτερόλεπτα μετά έδωσε τη θέση του στον Μπέιλ. Ο Ουαλός που δεν ξεκίνησε τελικά βασικός, ήταν η έμπνευση του Ζιντάν (ο οποίος γύρισε ταυτόχρονα και το σύστημα σε 4-3-3) και αν δεν υπήρχε ο Κάριους με τα «κατορθώματά» του θα ήταν σίγουρα και ο άνθρωπος που έκρινε το μεγάλο παιχνίδι.

MVP αναδείχθηκε, βέβαια, ο Μπέιλ, αφού το γκολ που σημείωσε στο 64′ δεν το βλέπουμε καθόλου συχνά στα γήπεδα. Ο Μαρτσέλο σέντραρε από αριστερά και ο Βρετανός με «ψαλίδι» από θέση ανάμεσα σε ημικύκλιο και πέναλτι έδωσε ξανά το προβάδισμα στη Ρεάλ και έβαλε… φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης.

Δεν του έκανε τη χάρη

Στο 70′ ο συγκινητικός Μανέ με σουτ έξω από την περιοχή σημάδεψε τη ρίζα του δεξιού δοκαριού του Νάβας κι αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη και η τελευταία μεγάλη φάση των «κόκκινων» να φτάσουν για δεύτερη φορά στην ισοφάριση. Όσο ο χρόνος περνούσε, το άγχος κυρίευε τους Άγγλους. Σκηνικό… βούτυρο στο ψωμί των Ισπανών, οι οποίοι επέλεξαν να «σφραγίσουν» τη νίκη και την κατάκτηση της κούπας, εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα των παικτών τους στην αντεπίθεση.

Στο 74′ ο Ρονάλντο βρέθηκε φάτσα με τον Κάριους, αλλά ο Ρόμπερτσον με σωτήριο τάκλιν του πήρε την… μπουκιά από το στόμα, ενώ στο 82′ ο Μπενζεμά με φοβερό σουτ στην κίνηση ανάγκασε τον Κάριους σε εντυπωσιακή απόκρουση. Κι αφού το 3-1 δεν ερχόταν όπως ήθελε η Ρεάλ, βρήκε… άλλο τρόπο ο τερματοφύλακα της Λίβερπουλ. 

Δεύτερο «δώρο» και… εισβολή

Στο 83′ ο Μπέιλ σούταρε δυνατά, αλλά από πολύ μακριά, με τον Γερμανό να δείχνει ότι ελέγχει την μπάλα, αλλά αντί να τη διώξει, να τη στέλνει στα δίχτυα της ομάδας του. Αφού… άνοιξε το σκορ στο Κίεβο, ο Κάριους το έκλεισε κιόλας, «σκοτώνοντας» κάθε ελπίδα που είχε μείνει στους Άγγλους. Τα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Ρονάλντο, αναζητώντας ένα προσωπικό γκολ. 

Όταν, ωστόσο, στις καθυστερήσεις ο Πορτογάλος έφτασε στην περιοχή και ετοιμαζόταν βρει πεδίο βολής, ένας οπαδός… εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησε να τον σταματήσει με τάκλιν αυτοθυσίας. Το τάκλιν δεν βρήκε στόχο υπό την πίεση των υπαλλήλων σεκιούριτι, η φάση, πάντως, σταμάτησε, με τον «εισβολέα» να πετυχαίνει τον σκοπό του και τον Κριστιάνο… να μένει παραπονεμένος.

Η ταυτότητα του τελικού

Ρεάλ-Λίβερπουλ 3-1
Γήπεδο:
Ολυμπιακό Στάδιο Κιέβου
Σκόρερ: 51′ Μπενζεμά, 64′, 83′ Μπέιλ – 55′ Μανέ
Διαιτητής: Μάζιτς
Βοηθοί: Ρίστιτς, Τζούρτζεβιτς
4ος: Τιρπέν
Κίτρινη: 82′ Μανέ

Ρεάλ (Ζιντάν, 4-3-1-2): Νάβας – Καρβαχάλ (36′ Νάτσο), Βαράν, Ράμος, Μαρτσέλο – Κασεμίρο, Μόντριτς, Κρόος – Ίσκο (61′ Μπέιλ) – Ρονάλντο, Μπενζεμά (89′ Ασένσιο)

Λίβερπουλ (Κλοπ, 4-3-3): Κάριους – Άρνολντ, Λόβρεν, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Χέντερσον, Μίλνερ (83′ Τσαν), Βαϊνάλντουμ – Σαλάχ (30′ Λαλάνα), Μανέ, Φιρμίνο


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.