Στον δάσκαλό τους με αγάπη

Ο Όσκαρ Ουάσινγκτον Ταμπάρες επανέφερε την Ουρουγουάη στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ακολουθώντας τις αρχές του προηγούμενου επαγγέλματός του, της διδασκαλίας παιδιών του δημοτικού σχολείου.

Ο Όσκαρ Ουάσινγκτον Ταμπάρες επανέφερε την Ουρουγουάη στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ακολουθώντας τις αρχές του προηγούμενου επαγγέλματός του, της διδασκαλίας παιδιών του δημοτικού σχολείου.

Πρόβλεψε το σκορ των αγώνων του Mundial και κέρδισε 1 ταξίδι στην Ισπανία για να δεις τον αγώνα του International Champions Cup μεταξύ Ατλέτικο Μαδρίτης και Ίντερ!

Όταν ο 71χρονος σήμερα τεχνικός ανέλαβε το 2006 για δεύτερη φορά στην καριέρα του την «σελέστε» – η πρώτη ήταν την περίοδο 1988-90 -, μία από τις πιο ιστορικές εθνικές ομάδες στον κόσμο βρισκόταν σε μία μακρά περίοδο ανυποληψίας. 

Η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια (1930 και 1950), δεν είχε περάσει σε ημιτελικό Μουντιάλ από το 1970, ενώ δεν είχε προκριθεί καν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας εκείνη την χρονιά. Οι Ουρουγουανοί, είχαν αποκτήσει την φήμη των «βρώμικων» ποδοσφαιριστών και το προπονητικό κέντρο της ομοσπονδίας βρισκόταν υπό διάλυση με πολλούς να το αποκαλούν περιπαικτικά «Κέντρο Χαμηλής Απόδοσης». Η «σελέστε», δεν μπορούσε να βρει καν δυνατό αντίπαλο για να την αντιμετωπίσει σε φιλικό παιχνίδι εκείνο τον καιρό, ενώ το τοπικό πρωτάθλημα είχε διακοπεί, λόγω του θανάτου ενός οπαδού στις εξέδρες! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη προπόνηση υπό τις οδηγίες του, δεν συμπληρώνονταν καν δύο ενδεκάδες για εσωτερικό διπλό, με αποτέλεσμα να «επιστρατευτούν» κάποιοι οπαδοί που την παρακολουθούσαν από τις εξέδρες!

Η έλευση του Ταμπάρες, σηματοδότησε την έναρξη μίας διαδικασίας αναμόρφωσης ολόκληρου του συστήματος εκπαίδευσης και ανάδειξης ποδοσφαιριστών στην χώρα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός, δάσκαλος δημοτικού στην δεκαετία του 1980, – επάγγελμα που παράτησε για να γίνει προπονητής, μετά την θητεία του στο ποδόσφαιρο ως αμυντικός – πέρα από την αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών του, έδωσε μεγάλη βάση και στα όσα κάνουν έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Στόχος του, δεν ήταν απλά να «φτιάξει» ποδοσφαιριστές, αλλά ανθρώπους που θα μπορούσαν να σταθούν άξιοι στην κοινωνία, ακόμα και αν δεν κατάφερναν να πραγματοποιήσουν το όνειρο μίας επαγγελματικής ποδοσφαιρικής καριέρας. 

«Υπάρχουν πάνω από 200.000 παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο στην Ουρουγουάη και από αυτούς μόλις το 0.14% θα κάνει καριέρα στην Ευρώπη. Οι γονείς παίζουν με το μέλλον των παιδιών τους και πρέπει να τους εφιστήσουμε την προσοχή σε αυτό το γεγονός. Τα νέα παιδιά είναι απαραίτητο να μελετούν», δήλωνε πριν από μία δεκαετία στο Reuters.

Ως κανονικός δάσκαλος, έπεσε με τα μούτρα στο διάβασμα και λίγους μήνες μετά την πρόσληψή του, παρουσίασε το σχέδιό του, με τον πομπώδη τίτλο «Σχέδιο για την Συστηματοποίηση των Διαδικασιών της Εθνικής Ομάδας και της Προπόνησης των Παικτών της».

Πρώτο μέλημά του, ήταν η ανακαίνιση του προπονητικού κέντρου. Το «Κέντρο Χαμηλής Απόδοσης», μετατράπηκε έτσι σε μία μοντέρνα εγκατάσταση. Ένα τεράστιο έμβλημα της ομοσπονδίας τοποθετήθηκε στο λόμπι, δίπλα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες των παικτών που είχαν οδηγήσει την χώρα σε παγκόσμιους τίτλους και χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Στον εξωτερικό χώρο, παράγγειλλε στην ομοσπονδία την εγκατάσταση ενός «fogón», του παραδοσιακού μπάρμπεκιου της Ουρουγουάης. Εκεί, δίπλα στην φωτιά, θα συγκέντρωνε τους παίκτες του τα βράδια και θα τους έλεγε ιστορίες, ενισχύοντας το ομαδικό πνεύμα.

Ο Ταμπάρες, εκτός από την Εθνική Ανδρών, ανέλαβε εξ’ όλοκλήρου όλα τα ηλικιακά ομοσπονδιακά γκρουπ, τοποθετώντας ανθρώπους του και δίνοντας έμφαση στην ποδοσφαιρική εκπαίδευση αλλά και την μόρφωση. Οι μικροί Ουρουγουανοί επίδοξοι ποδοσφαιριστές, εκτός από τα μυστικά της μπάλας, δίπλα του έχουν την ευκαιρία να κάνουν μαθήματα αγγλικών, να επισκέπτονται μουσεία και να ανοίγουν τους ορίζοντές τους πέρα από τα στενά ποδοσφαιρικά όρια. Η κλασική μουσική αλλά και η βοτανολογία, είναι πράγματα που ο κόουτς παίζει στα δάχτυλα και φροντίζει να μεταδίδει τις γνώσεις τους στους ποδοσφαιριστές του. Επίσης, όποιος το επιθυμεί μπορεί να λαμβάνει μαθήματα βασικών νομικών γνώσεων, για να έχει περισσότερα εφόδια αργότερα στον σκληρό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, των συμβολαίων και των μάνατζερ.

«Μία φορά παίζαμε στην Ιαπωνία και μιλούσαμε για το γεγονός ότι μας είχε εκπλήξει η κουλτούρα της χώρας. Οπότε μετά το δείπνο, ο Δάσκαλος μας μάζεψε και τον ακούγαμε για ώρα να μιλά για την Ιαπωνία, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Είναι ένας άνθρωπος με ευρείες γνώσεις», θυμάται ο Ντιέγκο Φορλάν.

Ακόμα και οι Ουρουγουανοί δημοσιογράφοι έχουν γίνει δέκτες των «μαθημάτων» του Ταμπάρες, με κύρια θέματα των …διαλέξεών του , τις πολιτικές θέσεις του συγγραφέα και ποδοσφαιρόφιλου Εδουάρδο Γκαλεάνο, αλλά και οι ιδέες του Τσε Γκεβάρα. Ο κόουτς βλέπετε είναι τόσο μεγάλος θαυμαστής του Αργεντινού επαναστάτη, που ονόμασε την κόρη του Τάνια, από το ψευδώνυμο μίας από τις συναγωνίστριες του Τσε.

Ο «Maestro» («Δάσκαλος») όπως τον αποκαλούν όλοι στην Ουρουγουάη, δίνει μεγάλη έμφαση και στους κανόνες συμπεριφοράς εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Τα λασπωμένα παπούτσια απαγορεύονται δια ροπάλου σε εσωτερικούς χώρους. Τα πιάτα πρέπει να μαζεύονται έπειτα από κάθε γεύμα, οι παίκτες δεν πρέπει ποτέ να κάθονται με τα πόδια πάνω σε καρέκλες, η χρήση των κινητών απαγορεύεται κατά την διάρκεια των γευμάτων ή των συναντήσεων της ομάδας. Κάθε μέλος της ομάδας, είναι υποχρεωμένο να χαιρετά όχι μόνο τους συμπαίκτες του, αλλά και τους εργαζόμενους στην ομοσπονδία και το προπονητικό κέντρο, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζει προσωπικά.

Στην Ρωσία, η αποστολή της Ουρουγουάης είναι ίσως η μοναδική όπου οι παίκτες μοιράζονται ανά δύο τα δωμάτια στο ξενοδοχείο και κανένας δεν απολαμβάνει δική του σουίτα και έξτρα προνόμια.

Το έργο του Ταμπάρες δεν ήταν εύκολο στο να αλλάξει την νοοτροπία των Ουρουγουανών ποδοσφαιριστών. Τα …καμώματα του Λουίς Σουάρες στα Μουντιάλ 2010 (χέρι με Γκάνα) και 2014 (δαγκωματιά στον Κιελίνι) και οι πολλές κίτρινες και κόκκινες κάρτες παικτών της «σελέστε» στις μεγάλες διοργανώσεις, έδειχναν τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Γκοδίν, ο κόουτς παίρνει τηλέφωνο τους παίκτες του ακόμα και όταν αποβάλλονται με τους συλλόγους τους, εκφράζοντας την απογοήτευσή του με την συμπεριφορά τους.

Σιγά – σιγά όμως, ο «Maestro» μετέτρεψε τους «ατίθασους» παίκτες της «σελέστε» σε μία πειθαρχημένη ομάδα, που έχει απολογισμό μόλις μία κίτρινη κάρτα στο Μουντιάλ 2018. Ο ίδιος ο Σουάρες, αποδίδει στον Ταμπάρες την αναμόρφωση του χαρακτήρα του μετά τα όσα έγιναν το 2014 στην Βραζιλία.

Ακόμα μεγαλύτερη όμως υπήρξε η αγωνιστική άνοδος, με την ανυπόληπτη για δεκαετίες Ουρουγουάη να φτάνει στα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2010 και να βρίσκεται ήδη στα προημιτελικά στην Ρωσία, στοχεύοντας σε κάτι παραπάνω.

Κι όλα αυτά, με τον προπονητή της τους τελευταίους μήνες να αντιμετωπίζει μεγάλα κινητικά προβλήματα λόγω του συνδρόμου Guillain-Barre, που τον αναγκάζει να κινείται με την βοήθεια μπαστουνιού ή ηλεκτρικού αμαξιδίου. 

«Ο Ταμπάρες έδειξε στον κόσμο το θαύμα μίας μικρής χώρας, που δημογραφικά είναι μία γειτονιά του Σαν Πάολο, αλλά μπορεί να αντιμετωπίζει τους πάντες επάξια. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να μάθουμε από αυτόν την αξία της συλλογικής δουλειάς, της απλότητας και της ταπεινότητας», δηλώνει γι’ αυτόν ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Μουχίκα.

Για τον Ταμπάρες, η σημαντικότερη στιγμή του φετινού Μουντιάλ, ήταν η εικόνα που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των μικρών μαθητών που πανηγυρίζουν μέσα στο προαύλιο σχολείου το γκολ στα τελεταία λεπτά κόντρα στην Αίγυπτο.

«Αυτά τα παιδιά θα θυμούνται για πάντα αυτή την στιγμή. Είμαι υπερήφανος για το πώς αντιμετωπίζουμε το ποδόσφαιρο στην χώρα μας. Μιλάω στους παίκτες μας συνεχώς γι’ αυτό και αποτελεί μέρος του κινήτρου τους», δηλώνει ο 71χρονος.

Σήμερα, τα «παιδιά» του «Maestro», θα προσπαθήσουν να κάνουν δώρο στον δάσκαλό τους με αγάπη, άλλη μία μεγάλη επιτυχία, την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ κόντρα στην Γαλλία.

Ακόμα όμως και αν δεν τα καταφέρουν, σίγουρα θα τους αντιμετωπίσει σύμφωνα με την φράση του Τσε Γκεβάρα που έχει λέγεται ότι έχει αναρτημένη σε έναν τοίχο του σπιτιού του στο Μοντεβίδεο και αποτελεί οδηγό μίας ολόκληρης ζωής: 

«Πρέπει να είσαι σκληρός, χωρίς να χάνεις ποτέ την τρυφερότητά σου».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.