Field of Glory: Empires Preview

Πολιτισμός και παρακμήΗ Slitherine είναι μια εταιρεία που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, εάν...

Πολιτισμός και παρακμή

Η Slitherine είναι μια εταιρεία που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, εάν ανήκετε στους φίλους των Grand Strategy. Ήδη φέτος μας έχει χαρίσει δύο αξιόλογες προτάσεις, το Aggressors: Ancient Rome και το Warhammer 40,000: Gladius – Relics of War. Σήμερα η Slitherine από το Καπιτώλιο της Μπρέσια, ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ανακοίνωσε τη νέα κυκλοφορία της, η οποία φέρει τον τίτλο Field of Glory: Empires. Πίσω από την ανάπτυξη του Field of Glory: Empires βρίσκεται η AGEod, μια γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία των video games από το 2004.

 

Για τους αμύητους να σημειώσουμε ότι ο Philippe Thibaut της AGEod είναι ο βασικός εμπνευστής και δημιουργός του Europa Universalis board game, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη σειρά της Paradox. Μεταξύ άλλων η AGEod έχει αναπτύξει τα Birth of America, Pride of Nations και Rise of Prussia, κοινώς μιλάμε για μια εταιρεία με τεράστια εμπειρία στον χώρο. Η συνεργασία της AGEod με την Slitherine ξεκίνησε το 2012 και οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν στενά τα τελευταία τρία χρόνια για την ανάπτυξη της Archon engine, την οποία και αξιοποιεί στο έπακρο το Field of Glory: Empires. Όπως θα δείτε παρακάτω, η εν λόγω δημιουργία έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει στον niche χώρο των Grand Strategy.

Το Field of Glory: Empires διεξάγεται σε μια χρονική περίοδο 500 περίπου ετών, από το 310 π.Χ μέχρι το 190 μ.Χ. Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι στην κυριολεξία τεράστιος, καθώς περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 περιοχές και εκτείνεται από την Σκωτία μέχρι τις Ινδίες. Για την ώρα το Field of Glory: Empires βρίσκεται λίγο πριν το beta στάδιο, ωστόσο μόλις κυκλοφορήσει θα περιλαμβάνει 60 playable nations, αλλά και εκατοντάδες ακόμη non-playable nations. Στα playable nations συμπεριλαμβάνονται οι πόλεις-κράτη της Ελλάδας, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Αυτοκρατορία των Σελευκιδών, η Καρχηδόνα κ.α.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι developers υπάρχουν πολλοί πιθανοί τρόποι για να φτάσετε στη νίκη, αν και κατά βάση θα χρειαστεί να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα legacy points. Για να συλλέξετε τώρα όσο το δυνατόν περισσότερα legacy points θα χρειαστεί να αναπτύξετε τον πολιτισμό του nation που έχετε επιλέξει. Το Field of Glory: Empires διαθέτει μια πληθώρα μηχανισμών που θα πρέπει να αφομοιώσετε και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχει προστεθεί και μια σειρά από εισαγωγικές tutorial αποστολές.

Κατά την διάρκεια του γύρου σας μπορείτε να προβείτε στο micromanagement του nation σας, αλλά και να επιτεθείτε στις διπλανές regions, ώστε σταδιακά να επεκτείνετε την αυτοκρατορία σας. Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να προσέξετε είναι ότι η αυτοκρατορία σας σταδιακά “γερνάει” και παρακμάζει. Για την ακρίβεια κάθε turn ισοδυναμεί με δύο χρόνια, οπότε έχετε 250 turns στην διάθεσή σας για να νικήσετε. Η παρακμή της αυτοκρατορίας σας εκφράζεται μέσω του μηχανισμού decadence. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι μηχανισμοί culture και decadence είναι αλληλένδετοι και στο τέλος κάθε γύρου μπορείτε να δείτε το CDR σας, το κλάσμα δηλαδή που προκύπτει αν διαιρέσετε το culture με το decadence σας. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το κλάσμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πρόοδος σας.

Σε κάθε επαρχία του nation σας, σας παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό τους, την εθνικότητα και το loyalty των κατοίκων σας. Αν υπάρχουν πολλές διαφορετικές εθνικότητες σε ένα region ή αν το loyalty των κατοίκων είναι πολύ χαμηλό ενδέχεται να ξεσπάσουν βίαιες αναταραχές. Για να αυξήσετε το loyalty των υπηκόων σας μπορείτε να τους παρέχετε διάφορα luxuries, όπως για παράδειγμα να χτίσετε μια αρένα σαν το Κολοσσαίο. Αν παρέχετε όμως υπερβολικά luxuries θα αυξήσετε το decadence του nation, οπότε καλείστε να βρείτε την χρυσή τομή. Στις επαρχίες σας δύναται επίσης να χτίσετε διάφορα κτήρια, τα οποία με τη σειρά τους σας παρέχουν εμπορικά αγαθά. To εμπόριο γενικώς δεν απαιτεί τεράστιο micromanagement από την πλευρά σας, καθώς αρκεί να χτίσετε τα απαραίτητα trade routes και μετά να αφήσετε τα υπόλοιπα στην A.I.

Όπως είναι αναμενόμενο, κάθε nation έχει ξεχωριστά traits, τα οποία είναι ορατά μέσω του εύχρηστου nation panel. Για παράδειγμα, οι Ρωμαίοι έχουν πιο επιδέξιους στρατηγούς. Επιπροσθέτως, κάθε nation έχει πρόσβαση σε ξεχωριστές πολεμικές μονάδες (συνολικά υπάρχουν περισσότερες από 450 διαφορετικές μονάδες) και ξεχωριστά κτήρια. Κάποια nations δε, όπως η Καρχηδόνα και οι Πτολεμαίοι έχουν και ξεχωριστά naval units. Για να φέρετε εις πέρας όλες τις διαδικασίες, δηλαδή την ανάπτυξη του πολιτισμού σας, το εμπόριο και την σίτιση των επαρχιών σας, θα χρειαστεί να διαχειριστείτε καταλλήλως και το ανθρώπινο δυναμικό σας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι σκλάβοι είναι ικανοί για συγκεκριμένες εργασίες, όπως την παραγωγή σιτηρών και το χτίσιμο των κτηρίων σας, αν θέλετε όμως να αναπτύξετε τον πολιτισμό σας θα χρειαστεί να βασιστείτε στους citizens του έθνους σας.

Για να έχετε ειρήνη βέβαια θα πρέπει να προετοιμαστείτε για πόλεμο. Οι μάχες διαθέτουν και αυτές με τη σειρά τους μεγάλο βάθος, καθώς θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μονάδας και την μορφολογία του εδάφους. Αρχικά κάθε μάχη ξεκινάει με το ranged phase και στην πορεία οι δύο στρατοί τίθενται αντιμέτωποι σώμα με σώμα. Εδώ υπεισέρχεται και ο παράγοντας τύχη, καθώς πριν συγκρουστούν δύο μονάδες γίνεται και ένα dice roll. Το νούμερο της ζαριάς σας προσθέτεται στη συνολική ισχύ της μονάδας σας και φυσικά το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση του αντιπάλου σας. Αν οι δύο στρατοί που συγκρούονται έχουν την ίδια περίπου ισχύ, τότε το RNG στοιχείο μπορεί να κρίνει καθοριστικά την έκβαση της μάχης. Για αυτό λοιπόν πριν επιτεθείτε καλό θα είναι να έχετε συγκεντρώσει όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο στρατό. Με τον ίδιο τρόπο εκτυλίσσονται και οι ναυμαχίες αν και σε αυτές τις μάχες συμμετέχουν λιγότερες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να κάνετε export κάθε μάχη και να την ολοκληρώσετε στο Field of Glory II και στη συνέχεια να μεταφέρετε την πρόοδό σας πίσω στο Field of Glory: Empires.

Η επερχόμενη δημιουργία της AGEod υποστηρίζει και online multiplayer για 2-16 παίκτες. Μάλιστα σας δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσετε το turn σας offline και στη συνέχεια μπορείτε να συνδεθείτε στους servers της Slitherine για να το κατοχυρώσετε. Αν υποθέσουμε ότι έχετε δημιουργήσει εσείς το match μπορείτε να ορίσετε ποιο ακριβώς περιθώριο θα μεσολαβεί μεταξύ των γύρων, μπορεί αυτό να είναι ώρες ή ακόμη και εβδομάδες. Στην περίπτωση που κάποιος παίκτες δεν προλάβει να ολοκληρώσει την κίνησή του, τότε η CPU να ολοκληρώσει τον γύρο του. Θα πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι όλοι οι παράμετροι μιας online αναμέτρησης είναι πλήρως customizable. Αν παίζετε λόγου χάρη παρέα με φίλους σας μπορείτε να αφήσετε άπειρο χρονικό περιθώριο μεταξύ των γύρων.

Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι το Field of Glory: Empires θα έχει χαμηλές απαιτήσεις, οπότε θα μπορείτε να το τρέξετε ακόμη και σε ένα low-end σύστημα ή στο business laptop σας. Οι developers ανοίγουν τις πύλες του παιχνιδιού και στους modders, καθώς όποιος επιθυμεί θα μπορεί να προσαρμόσει τους κανόνες στα μέτρα του ή να δημιουργήσει νέες μονάδες. Σε ότι αφορά το post launch περιεχόμενο ενδεχομένως να υπάρξουν DLC που θα προσθέτουν νέα playable nations ή διαφορετικά scenarios, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το Field of Glory: Empires θα κυκλοφορήσει το 2019 για PC.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.