Η πυρηνική «κούρσα» ΗΠΑ – Ρωσίας και ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά και την ανέστειλε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντά με το ίδιο νόμισμα. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη μέση και ο κόσμος μπροστά στην πιθανότητα μιας νέας εξοπλιστικής κούρσας. Θα γίνει η Ευρώπη θύμα των νέων αυτών...

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά και την ανέστειλε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντά με το ίδιο νόμισμα. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη μέση και ο κόσμος μπροστά στην πιθανότητα μιας νέας εξοπλιστικής κούρσας. Θα γίνει η Ευρώπη θύμα των νέων αυτών πυρηνικών παιχνιδιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας;

Όταν το περίφημο θεματικό πάρκο «Patriot» εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε χιλιάδες επισκέπτες για να αναβιώσουν τη μάχη του Βερολίνου το 1945 γύρω από ένα πιστό αντίγραφο του γερμανικού κοινοβουλίου. Ένα παλιό γερμανικό αεροσκάφος τύπου Messerschmitt πέταξε πάνω από τα κεφάλια τους και τα μεγάφωνα ανήγγειλαν τη μεγάλη ρωσική στρατιωτική παρέλαση υπό τους ήχους των Βαλκυριών του Βάγκνερ.

Πιο πρόσφατα, σε ένα χιονισμένο τοπίο της Ρωσίας, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας έδωσε μια νέα… παράσταση. Το υπουργείο Άμυνας κάλεσε ξένους στρατιωτικούς και ανταποκριτές για να γίνουν μάρτυρες της «αθωότητας» της Ρωσίας απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Μπήκαν σε μια άδεια αίθουσα που υπήρχε κάτι σαν φέρετρο. Σε αυτό κείτονταν το υπερόπλο της Ρωσίας, ένας πύραυλος με βεληνεκές που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον ξεπερνάει τα 500 χλμ. και παραβιάζει τη συνθήκη INF,  που περιόρισε τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών, από το 1987 μέχρι σήμερα.

Η παρουσίαση του πυραύλου 9M729 στον κόσμο με τέτοιο τρόπο ήταν μια πράξη πρωτοφανούς διαφάνειας, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. Αυτό που δεν ανέφερε ήταν ότι ο πύραυλος που είδαμε στις οθόνες μας ήταν στην πραγματικότητα, απλά ένα μεταλλικό δοχείο, άδειο από οποιοδήποτε αμφιλεγόμενο ωφέλιμο φορτίο. Ο νέος πύραυλος μπορεί να ταξιδέψει μόνο 480 χιλιόμετρα, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής των πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, Mikhail Matveevsky, διαβεβαιώνοντας ότι δεν παραβιάζεται η συνθήκη INF. Έδειξε μάλιστα τα λευκά σημάδια στο εξωτερικό του σωλήνα, λέγοντας πως δεν υπήρχε χώρος για επιπλέον καύσιμα. Σίγουρα, η Μόσχα δεν περίμενε να εντυπωσιάσει τις ΗΠΑ με την επίδειξή της, την οποία ούτως ή άλλως χαρακτήρισαν «γελοία».

Μια νέα κούρσα εξοπλισμών;

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.