Ο απομονωμένος αρχηγός

Ο Ράφα Μάρκες μπορεί να έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο δεν του επιτρέπεται να πίνει ούτε καν το ίδιο νερό με τους συμπαίκτες του!

Ο αρχηγός του Μεξικού, έγινε ο μόλις τρίτος παίκτης στην ιστορία που αγωνίζεται σε πέντε διαφορετικές τελικές φάσεις Μουντιάλ, παίζοντας στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Γερμανία. 

Όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που ο 39χρονος αμυντικός ξεχωρίζει από τους συμπαίκτες του, αλλά και όλους τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές των 32 φιναλίστ στα γήπεδα της Ρωσίας.

Οι κατηγορίες από τις ΗΠΑ για την συμμετοχή του σε κύκλωμα ξεπλύματος χρήματος που προέρχεται από την διακίνηση ναρκωτικών, έχουν επιφέρει μία ιδιότυπη «απομόνωση» του Μάρκες.

Ο έμπειρος μπακ, έχει μπει στην «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και έτσι σύμφωνα με τον νόμο, το όνομα και η φυσική του παρουσία απαγορεύεται να συνδεθεί με οτιδήποτε έχει να κανει με την συγκεκριμένη χώρα. Εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν την νομοθεσία, κινδυνεύουν με πρόστιμα 1.5 εκατ. δολαρίων ανά περίπτωση αν αυτό γίνει χωρίς πρόθεση και πρόστιμα 10 εκατ. δολαρίων και κάθειρξη μέχρι 30 έτη για τους υπεύθυνους, αν η παραβίαση γίνει εις γνώση τους!

Με δεδομένο ότι τόσο η Εθνική Μεξικού όσο  και η διοργανώτρια του Μουντιάλ ΦΙΦΑ, έχουν στενές σχέσεις με αμερικανικές εταιρίες, αυτό προκαλεί αρκετά προβλήματα στον παίκτη και στην ομάδα του.

Συγκεκριμένα, ο Μάρκες προπονείται φορώντας διαφορετικό ιματισμό από τους παίκτες του, καθώς απαγορεύεται να εμφανίζεται με ρούχα που φέρουν λογότυπα αμερικανικών εταιριών – χορηγών.

Επίσης, πίνει διαφορετική μάρκα νερού από τους υπόλοιπους, ενώ ακόμα και αν είναι ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου, θα υπάρχει πρόβλημα αν ψηφιστεί κορυφαίος του αγώνα από το κοινό, καθώς το βραβείο του Man of the Match χορηγείται από αμερικανική ζυθοποιΐα! Ούτε καν δηλώσεις μετά το τέλος των αγώνων δεν μπορεί να κάνει επίσημα, μια και οι χορηγοί του απαγορεύουν να σταθεί απέναντι στα ΜΜΕ μπροστά στα ειδικά πάνελ που φέρουν τα λογότυπά τους!

Οι προφυλάξεις που παίρνουν Μεξικανοί και Αμερικανοί είναι τόσο μεγάλες, που αν ο Μάρκες εμφανιστεί σε μία συνέντευξη Τύπου, ο συντονιστής της δεν μπορεί να είναι Αμερικανός, καθώς απαγορεύεται να έρθει σε επαφή μαζί του πολίτης των ΗΠΑ.

Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα προβλήματα που προκαλεί η παρουσία του. Οι ιθύνοντες της μεξικανικής ομοσπονδίας πρέπει να κανονίζουν την διαμονή της ομάδας σε ξενοδοχεία που δεν έχουν σχέση με τις ΗΠΑ και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ο Μάρκες πρέπει να διαμένει αλλού.

Ακόμα και οι αεροπορικές μετακινήσεις της ομάδας κανονίζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην χρησιμοποιούνται αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες.

«Παίρνουμε στα σοβαρά τις πράξεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και έχουμε δομήσει τις επιχειρήσεις μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να μην παραβούμε την σχετική νομοθεσία», τονίζει η μεξικανική ομοσπονδία, που έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα στις ΗΠΑ, λόγω της συμφωνίας για τα εμπορικά της δικαιώματα με την εταιρία Soccer United Marketing.

Οι Μεξικανοί, ισορροπούν έτσι ανάμεσα στην ανάγκη να μην παραβιάσουν τις συμφωνίες, αλλά και την πρόθεση να έχουν μαζί τους στην αποστολή τον Μάρκες, που είναι πολύ δημοφιλής στις τάξεις της ομάδας.

Ο Μάρκες, βρίσκεται στην «μαύρη λίστα» των Αμερικανών από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς επιχειρήσεις που του ανήκουν έχουν συνδεθεί με ξέπλυμα χρήματος και κατοχή κεφαλαίων και ακινήτων για λογαριασμό του Ραούλ Φλόρες Ερνάντες, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ως ηγέτης καρτέλ εμπορίου ναρκωτικών.

Οι ΗΠΑ έχουν «παγώσει» λογαριασμούς του παίκτη στην χώρα, ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει προσλάβει ένα τιμ δικηγόρων για την υπεράσπισή του.

Οι Αμερικανοί έχουν επίσης απαγορεύσει την είσοδό του στην χώρα και έτσι δεν είχε αγωνιστεί στο φιλικό προετοιμασίας της «τρι» με την Ουαλία στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.