Στη Σιγκαπούρη βρίσκονται Τραμπ – Κιμ, ες αύριον τα σπουδαία

Τι θα συμβεί στο νησί Σεντόζα, στην ιστορική συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών

Μετά από έναν και πλέον χρόνο ανταλλαγής φραστικών πυρών, απειλών, χλευασμών με χαρακτηρισμούς – όπως ο «μικρός πυραυλάνθρωπος» και ο «πνευματικά ασταθής και ξεμωραμένος» – αύριο Τρίτη 12 Ιουνίου στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, στο ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια σύνοδο κορυφής των δύο χωρών, που θα γραφτεί στην Ιστορία ως η πρώτη συνάντηση μεταξύ ενός Αμερικανού προέδρου εν ενεργεία και ενός Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναχωρήσει το βράδυ της Τρίτης – περίπου στις 20:00 (15:00 ώρα Ελλάδας)-  μετά τη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Εν όψει της αυριανής, πολυαναμενόμενης (για τους φωτογράφους και τα ΜΜΕ κυρίως) Σύνοδο Κορυφής στο νησί Σεντόσα, οι δύο ηγέτες βρίσκονται ήδη στην Σιγκαπούρη-  ο Τραμπ «πολύ αισιόδοξος» και ο Κιμ «πολύ προετοιμασμένος».

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν κατασκηνώσει έξω από τα ξενοδοχεία των δύο αποστολών – κυρίως το St. Regis Singapore όπου μένει ο Κιμ –  και το Ritz Carlton, όπου  μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Τραμπ ολοκλήρωσαν μια συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ σήμερα το πρωί, στην επίσημη κατοικία του Λι. Κανένας από τους δύο δεν έκανε δηλώσεις, όμως καθώς κάθονταν ο Τραμπ ακούστηκε να λέει στον Λι: «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, κυρίως αύριο, και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά».

Ο Λι συναντήθηκε χθες Κυριακή το απόγευμα και με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τι θα συμβεί στο νησί Σεντόζα
Η αυριανή συνάντηση Τραμπ – Κιμ αποτελεί μια «χωρίς προηγούμενο ευκαιρία να αλλάξει η τροχιά της σχέσης μας και να φέρει ειρήνη και ευημερία» στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο,  παραμονή της συνόδου κορυφής.

Ωστόσο υποβάθμισε το ενδεχόμενο επίτευξης ταχείας προόδου και είπε πως η σύνοδος θα θέσει το πλαίσιο για «τη σκληρή δουλειά που θα ακολουθήσει», επιμένοντας πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να κινηθεί προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν μέχρι τότε, είπε ο Πομπέο. «Αν η διπλωματία δεν κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση… τα μέτρα αυτά θα αυξηθούν.»

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως οι ΗΠΑ εισέρχονται στις συνομιλίες με ένα πνεύμα αισιοδοξίας μαζί με μια αντίστοιχη δόση επιφυλακτικότητας, δεδομένης της μακράς ιστορίας της Βόρειας Κορέας στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Δεν θα εκπλαγούμε από οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως ο Τραμπ και ο Κιμ θα έχουν μια συνάντηση μόνοι τους την Τρίτη η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο ώρες. Τη χαρακτήρισε σαν μια συνάντηση του τύπου «για να γνωριστούμε καλύτερα».

Αργότερα θα τους συνοδεύσουν οι διαπραγματευτικές τους ομάδες για συνομιλίες που μπορεί να διαρκέσουν άλλη μία ώρα.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στη Βόρεια Κορέα, μια από τις πιο απομονωμένες και απρόβλεπτες χώρες στον κόσμο, παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ο Κιμ θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά όπλα. Πιστεύουν πως η πρόσφατη δέσμευση του Κιμ έχει σκοπό να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελαφρύνουν τις αυστηρές κυρώσεις που πιέζουν αφόρητα τη φτωχή χώρα.

Πάντως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με έναν «μόνιμο και διαρκή μηχανισμό διατήρησης της ειρήνης» στην κορεατική χερσόνησο, την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.