Το τέλος του AIDS;

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι το τέλος της επιδημίας του AIDS, μετά από μια μελέτη ορόσημο, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνδρες των οποίων η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως από αντιρετροϊκά φάρμακα, δεν είχαν καμία πιθανότητα να μολύνουν τον σύντροφό τους. Η επιτυχία του φαρμάκου σημαίνει ότι εάν όλοι οι ασθενείς με τον ιό HIV υποβληθούν σε...

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι το τέλος της επιδημίας του AIDS, μετά από μια μελέτη ορόσημο, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνδρες των οποίων η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως από αντιρετροϊκά φάρμακα, δεν είχαν καμία πιθανότητα να μολύνουν τον σύντροφό τους. Η επιτυχία του φαρμάκου σημαίνει ότι εάν όλοι οι ασθενείς με τον ιό HIV υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω λοιμώξεις, καθώς θα εμποδιστεί πλήρως η μετάδοση του ιού από τον έναν ασθενή στον άλλον.

Μεταξύ σχεδόν 1.000 ζευγαριών ομοφυλόφιλων ανδρών σε όλη την Ευρώπη, όπου ο ένας σύντροφος με HIV έλαβε θεραπεία για την καταστολή του ιού, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στον σύντροφο του κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς προφυλάξεις. Παρόλο που 15 άντρες είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης, οι δοκιμές DNA έδειξαν ότι ήταν μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον άλλο που δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία, κι όχι από τον σύντροφο τους.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό νέο. Αυτή η έρευνα βάζει τέλος στις αμφιβολίες για την εξάλειψη του AIDS», δήλωσε η καθηγήτρια Alison Rodgers από το University College του Λονδίνου, η οποία ήταν μία από τους επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ίδια θεραπεία προστατεύει και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όπου ο ένας σύντροφος έχει AIDS.

«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν πολύ σημαντικά στοιχεία για τους ομοφυλόφιλους άνδρες, αφού δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV με κατασταλτική ART (αντιρετροϊκή θεραπεία) είναι μηδενική. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το μήνυμα της διεθνούς εκστρατείας U = U, ότι δηλαδή το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο καθιστά τον ιό HIV μη μεταδιδόμενο. Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του AIDS με την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί ασθενείς», πρόσθεσε η ίδια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι προσπάθειες πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στην ευρύτερη διάδοση αυτού του ισχυρού μηνύματος και στην εξασφάλιση ότι όλοι οι θετικοί στον ιό HIV θα έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και και πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα για τη διατήρηση ενός μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου».

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.