1990: Αλλαγή σκυτάλης (vid)

Το novasports.gr σας προσφέρει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αιώνια ντέρμπι της δεκαετίας του 90. Το ασύλληπτο ρεκόρ των έξι ερυθρόλευκων νικών στη δεκαετία με τα περισσότερα γκολ σε ματς Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Το novasports.gr σας προσφέρει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αιώνια ντέρμπι της δεκαετίας του 90. Το ασύλληπτο ρεκόρ των έξι ερυθρόλευκων νικών στη δεκαετία με τα περισσότερα γκολ σε ματς Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Τα ερυθρόλευκα ρεκόρ
Είναι η δεκαετία που έχουμε τις λιγότερες ισοπαλίες, μόλις δύο τον αριθμό. Ο Ολυμπιακός προσπερνά τον Παναθηναϊκό στις νίκες, πετυχαίνοντας έξι οι τρεις εκ των οποίων συνεχόμενες στο τέλος της δεκαετίας δημιουργώντας ένα σημαντικό ρεκόρ σερί νικών. Μάλιστα και οι τρεις αυτές νίκες είναι με διαφορά δύο γκολ, ισοφαρίζοντας τις νίκες με διαφορά δύο γκολ που είχε ο Παναθηναϊκός όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και η πράσινη τριάρα
Ωστόσο οι πράσινοι θα έχουν να θυμούνται ασφαλώς το 3-0 της σεζόν 1991-92 που συνιστά τη νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά γκολ σε ντέρμπι αιωνίων αντιπάλων. Το 2-4 του Ολυμπιακού στο τελευταίο ματς της δεκαετίας ωστόσο συνιστά το ματς με τα περισσότερα γκολ ποτέ σε ντέρμπι Παναθηναίκού-Ολυμπιακού, ενώ για πρώτη φορά ομάδα σκόραρε τέσσερα γκολ.

Διαβάστε αναλυτικά τι συνέβη στα ντέρμπι της δεκαετίας του 90:

Κάθε αρχή και δύσκολη
14/10/89
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 2-2

Το πρώτο ντέρμπι της δεκαετίας λήγει ισόπαλο με σκορ 2-2 και σκόρερ για τους πράσινους τους Αντωνίου και Σαμαρά, ενώ για τους ερυθρόλευκους τους Ντέταρι και Σαββίδη. Δύο φορές προηγήθηκε ο Ολυμπιακός με πέναλτι του Ντέταρι και γκολ του Σαββίδη για να ισοφαρίσει ισάριθμες ο Παναθηναϊκός με τους Αντωνίου και Σαμαρά. Οι ισοπαλίες συνεχίζονται, φτάνοντας πλέον τις 17 μετά από 31 αναμετρήσεις.

Το γόητρο του Μουστάκια
10/03/91
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 0-1

Στις 10 Μαρτίου του 1991 ο Ολυμπιακός με σκόρερ τον Αναστόπουλο στο 51′, επικρατεί στο Ολυμπιακό Στάδιο με 1-0, κερδίζει για μια ακόμη φορά στο γόητρο, αλλά το πρωτάθλημα βάφεται πράσινο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.  Ο Νίκος Αναστόπουλος σκοράρει για δεύτερη φορά σε εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναίκό

Πράσινο ρεκόρ με Σαραβάκο και Βαζέχα
26/01/92
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 3-0

Στις 26 Ιανουαρίου του 1992 ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του επί του Ολυμπιακού με σκορ 3-0. Η διαφορά των τριών γκολ είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ. Σκόρερ του πράσινου θριάμβου οι Μαραγκός στο 18′, Σαραβάκος στο 30′ και Βαζέχα στο 78′.  Ο μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου σκόραρε για δεύτερη φορά σε ντέρμπι αιωνίων, ενώ ο Βαζέχα άνοιξε λογαριασμό.

Ερυθρόλευκο δώρο στην ΑΕΚ
02/05/93
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 2-3

Στις 2 Μαΐου του 1993, ο Παναθηναϊκός παλεύει με την ΑΕΚ για τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός σε ρόλο ρυθμιστή πάει στο Ολυμπιακό Στάδιο και με κίνητρο το γόητρο, επικρατεί με 3-2 κάνοντας έτσι δώρο τον τίτλο στην Ένωση. Ο Μπατίστα άνοιξε το σκορ για τους ερυθρόλευκους, ο Βαζέχα ισοφάρισε με το δεύτερο συνεχόμενο γκολ του σε ντέρμπι, ωστόσο οι Προτάσοφ και Λιτόφτσενκο έκαναν το 1-3. Ο Βαζέχα και πάλι μείωσε για να κάνει το τελικό και συνάμα καταδικαστικό  για το τριφύλλι 2-3 φτάνοντας ο ίδιος τα τρία γκολ στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό.

Καλαντζής, ο πρώτος που σκοράρει κόντρα στον πρώην
05/01/94
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-2

Την περίοδο 1993-1994, ο Κρις Καλαντζής γίνεται ο πρώτος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων και σκοράρει εναντίον της πρώην ομάδας του και μάλιστα με εκπληκτικό τρόπο, ένα εναέριο βολ πλανέ που άφησε άγαλμα τον Βάντσικ.  Ο Χατζίδης έκανε το 0-2, για να μειώσει ο Σαραβάκος σε 2-1 με το τρίτο του γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό. Παράλληλα οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν το σερί του Παναθηναϊκού με τις δύο διαδοχικές νίκες.

Ο Τσαλουχίδης του χάλασε τη γιορτή
10/05/95
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Περίοδος 1994-1995, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος ο Παναθηναϊκός έχει ήδη πανηγυρίσει τον τίτλο και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό παραχωρεί ισοπαλία, καθώς ο Τσαλουχίδης άνοιξε το σκορ στο 30′ για να ισοφαρίσει απλώς ο Γεωργιάδης στο 54′.

Αποστολάκης , ο δεύτερος που σκοράρει κόντρα στον πρώην με αντίθετη φορά
28/04/96
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-0

29η αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός μάχεται και πάλι με την ΑΕΚ για τον τίτλο. Αυτή τη φορά αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος επικρατεί του Ολυμπιακού με 1-0 και σκόρερ τον Στράτο Αποστολάκη που γίνεται ο πρώτος πράσινος που είχε φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού και σκοράρει εναντίον του σε εντός έδρας ματς του τριφυλλιού. Η ισοπαλία της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ την καταδικάζει στη δεύτερη θέση.

Το τέλος των πέτρινων χρόνων
06/04/97
Παναθηναίκός-Ολυμπιακός: 0-2

Η 6η Απριλίου του 1997, μπορεί να θεωρηθεί ως η μέρα που έλαβαν τέλος και επίσημα τα δέκα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού. Με γκολ των Γεωργάτου και Καραπιάλη ο Ολυμπιακός φεύγει νικητής και ξεκινά τη δική του αυτοκρατορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Του πήρε τον αέρα
04/04/98
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 0-2

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται μία χρονιά μετά, με το ίδιο σκορ, αλλά διαφορετικούς δράστες. Γιαννακόπουλος και Μαυρογενίδης υπογράφουν το 0-2 της περιόδου και έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στο δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα τους αποκτώντας διαφορά 6 βαθμών από την ΑΕΚ 5 αγωνιστικές πριν το τέλος.

3Χ3 με τεσσάρα
05/12/98
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 2-4

Το ματς του Δεκεμβρίου του 1998 δεν έκρινε τον τίτλο, αλλά ήταν το πρώτο με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό στο οποίο κάποια ομάδα πετύχαινε τέσσερα γκολ, ενώ  ήταν το παιχνίδι με την πρώτη ανατροπή του Ολυμπιακού εκτός έδρας και μεγαλύτερη στις εν λόγω αναμετρήσεις. Ο Παναθηναίκός προηγήθηκε με 2-0 ύστερα από γκολ των Κωνσταντινίδη και Βαζέχα, για να απαντήσει ο Ολυμπιακός με αυτογκόλ του Αλεξόπουλου, δύο γκολ του Καραπιάλη κι ένα του Ανατολάκη.  Μάλιστα είναι και το ματς με τα περισσότερα γκολ, έξι των αριθμό. Μάλιστα οι ερυθρόλευκοι σε μία δεκαετία πέτυχαν έξι νίκες, όσες είχαν τα προηγούμενα 30 χρόνια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.