Το μεγάλο σορτάρισμα

Τι γίνεται όταν 4 μικροεπενδυτές ανακαλύπτουν αυτό που δεν μπορούν να δουν όλοι οι υπόλοιποι;

Στα τέλη του 2008 έσκασε η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών που παρέσυρε στο διάβα της κυβερνήσεις και υπόγειες διασυνδέσεις.

Τέσσερις outsiders μικροεπενδυτές (ένας αθυρόστομος αναλυτής, ένας αντικοινωνικός γιατρός με ταλέντο στα μακροοικονομικά, δυο πιτσιρικάδες μικροεπενδυτές κι ένας τραπεζίτης που απλά αξιοποίησε μια πληροφορία), διαπιστώνουν αυτό που οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνταν να δουν, δηλαδή… την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, στο γενικευμένο αυτό, παγκόσμιο «κραχ» υπήρχαν και άτομα που ωφελήθηκαν από αυτό και θησαύρισαν.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Στιβ Καρέλ, o Μπραντ Πιτ κι ο Ράιαν Γκόσλινγκ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άνταμ ΜακΚέι (σκηνοθέτη της ταινίας Anchorman), συμπράττουν σε μια ταινία που γυρίζει πίσω στις αρχές της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2008, και με πολύ χιούμορ, αναπτύσσει τους ιδιόμορφους αυτούς χαρακτήρες που, ενώ όλοι αγόραζαν σαν τρελοί, εκείνοι σόρταραν – πόνταραν δηλαδή στην πτώση της αξίας συγκεκριμένων τίτλων.

Όταν ο σκηνοθέτης Άνταμ ΜακΚέι διάβασε το βιβλίο του Μάικλ Λιούις «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που ενδιαφέρθηκε να το σκηνοθετήσει κι ας έχει καθιερωθεί ως σκηνοθέτης κωμωδιών. Άλλωστε το βιβλίο είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα κωμωδίας και κοινωνικής καταγραφής ενός ιστορικού συμβάντος όπως το αφηγούνται, παράλληλα, οι βασικοί χαρακτήρες. Για τη διασαφήνιση, μάλιστα, όρων, πολλοί celebrities (η ηθοποιός Μάργκο Ρόμπι από την ταινία Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ, ο σεφ και τηλεπαρουσιαστής Άντονι Μπουρντέν, η τραγουδίστρια Σελίνα Γκόμεζ και ο συμπεριφορικός οικονομολόγος Δρ. Ρίτσαρντ Θέιλερ) κάνουν την εμφάνισή τους.

Η εταιρεία Plan B του Μπραντ Πιτ είχε αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου του Μάικλ Λιούις ώστε να γυριστεί η ταινία σε συνεργασία με την Paramount Pictures. Ο Λιούις, έχοντας εργαστεί στη Γουόλ Στριτ, τη δεκαετία του ‘80, έγραψε το μπεστ σέλερ Liar’s Poker που αφορούσε στο θαυμαστό, αλλά ψεύτικο κόσμο των ομολογιακών συναλλαγών. Μέχρι το 2008 ο συγγραφέας δεν είχε σκοπό να γράψει κάτι ανάλογο, αλλά με την οικονομική κατάρρευση συνειδητοποίησε πως ο κόσμος είχε χάσει τα πάντα. Νιώθοντας, εν μέρει, «υπεύθυνος» άρχισε να διερευνά πώς οι οργανισμοί αυτοί που συνιστούν την καρδιά του καπιταλισμού παίρνοντας, ουσιαστικά, ηλίθιες αποφάσεις, αυτοκτόνησαν. Μάλιστα, για πρωταγωνιστές του επέλεξε μικροεπενδυτές που πόνταραν τα πάντα στην κατάρρευση της κτηματομεσιτικής αγοράς. Ειδικότερα, ο Δρ Μάικλ Μπέρι, ο ιδιόρρυθμος, αντικοινωνικός νευρολόγος που έγινε επενδυτής και ο οποίος πάντα διέφερε αφενός γιατί είχε ένα γυάλινο μάτι και αφετέρου γιατί πάντα κυκλοφορούσε ξυπόλυτος. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Κρίστιαν Μπέιλ αμέσως συνέλαβε το χαρακτήρα του Μπέρι μετά από εννιά ώρες «αναγνωριστικού» καφέ. Ο Μπέιλ από την πρώτη στιγμή ήταν ο Μπέρι. Τον χαρακτήρα του Μαρκ Μπάουμ, του οξύθυμου αναλυτή, ενσαρκώνει, μετά από μελέτη πολλών ανάλογων χαρακτήρων, ο υποψήφιος για Όσκαρ Στιβ Καρέλ. Τον Τζέρεντ Βένετ, τον άνθρωπο που σερβίρει την ιδέα για το σορτάρισμα στον Μπάουμ, ενσαρκώνει ο υποψήφιος για Όσκαρ Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος γνώρισε τον τραπεζίτη πάνω στον οποίο βασίστηκε ο χαρακτήρας του. Μάλιστα, ο Τζέρεντ είναι και ο αφηγητής και συνδετικός κρίκος της όλης ιστορίας, που με αλαζονεία, αλλά και χιούμορ περιγράφει τα επί οθόνης τεκταινόμενα και παρεμβαίνει για να διασαφηνίσει όρους και καταστάσεις. Τέλος, οι Φιν Γουίτροκ και Τζον Μαγκάρο υποδύονται τους αυτοδημιούργητους μικροεπενδυτές, οι οποίοι με τη βοήθεια του πρώην τραπεζικού Μπεν Ρίκερτ (Μπραντ Πιτ) και των επαφών του καταφέρνουν να βγουν κερδισμένοι. 

Πρωταγωνιστούν 
Κρίστιαν Μπέιλ, Στιβ Καρέλ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Μπραντ Πιτ

Σκηνοθεσία 
Άνταμ ΜακΚέι

Ημερομηνία Προβολής: Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016
διάρκεια: 131’


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.