Το Ευρωπαϊκό «θαύμα» του ΠΑΟΚ (vid)

Ήταν 26 Μαρτίου 1991, πριν ακριβώς 21 χρόνια, όταν ο ΠΑΟΚ στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Στεύθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπελλούχος Ευρώπης, κερδίζοντας επάξια την Σαραγόσα με 76-72 στον τελικό της διοργάνωσης.

Ήταν 26 Μαρτίου 1991, πριν ακριβώς 21 χρόνια, όταν ο ΠΑΟΚ στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Στέφθηκε για πρώτη φορά Κυπελλούχος Ευρώπης, κερδίζοντας επάξια τη Σαραγόσα με 76-72 στον τελικό της διοργάνωσης. Περισσότεροι από 5.000 οπαδοί βρέθηκαν στο πλευρό της ομάδας του Ντράγκαν Σάκοτα προκειμένου να την ενισχύσουν στην προσπάθεια που έκανε για να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης.

Η πορεία προς την κορυφή

Το ταξίδι για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων της Ευρώπης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1990, όταν ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Σάντερλαντ στην Αγγλία. Στο πρώτο παιχνίδι ο «Δικέφαλος του Βορρά» με τον Σάκη Λάιο στον πάγκο και τον Ντράγκαν Σάκοτα στις εξέδρες, κατάφερε δύσκολα να επικρατήσει της Σάντερλαντ με 96-89 και ουσιαστικά να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στην φάση των ομίλων.  Στο δεύτερο παιχνίδι, όπου πλέον ο ΠΑΟΚ είχε την συμπαράσταση των οπαδών του και τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο επικράτησε σχετικά εύκολα της αγγλικής ομάδας (97-85) και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Η φάση των ομίλων

Η κλήρωση των ομίλων θα φέρει τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με την Σαραγόσα, τον Ερυθρό Αστέρα και την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν. Το ξεκίνημα για την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα δεν θα είναι και το καλύτερο καθώς θα γνωρίσει την ήττα από την Σαραγόσα στην Ισπανία με 70-64. Στις 18/12/1990 θα αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα στο Αλεξάνδρειο και θα πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη στη φάση των ομίλων με 91-80. Η συνέχεια θα είναι ανάλογη καθώς με δύο σερί νίκες στο γήπεδο του επί της Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν (107-77) και της Σαραγόσα (112-102) θα βρεθεί ουσιαστικά με το ένα πόδι στην ημιτελική φάση του θεσμού. Στις δύο εναπομείναντες αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων ο ΠΑΟΚ θα ηττηθεί από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου (91-75) και από την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν (80-79), ωστόσο στις ισοβαθμίες θα κερδίσει την πρόκριση στα ημιτελικά.

Στα ημιτελικά με την Ντιναμό

Στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Ρωσική Ντιναμό Μόσχας. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο και το συγκρότημα του Ντράγκαν Σάκοτα θα πάρει τη νίκη με 95-82. Με αβαντάζ τους 13 πόντους ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα ταξιδέψει στην παγωμένη Ρωσία προκειμένου να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ θα ηττηθεί από τη Ντιναμό Μόσχας με διαφορά 12 πόντων (75-63), ωστόσο θα πανηγυρίσει την μεγαλύτερη πρόκριση στην Ευρωπαϊκή του ιστορία.

Ο μεγάλος τελικός!

Στον τελικό ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στο  «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης την Σαραγόσα. Οι περισσότεροι από 5.000 οπαδοί του «Δικεφάλου του Βορρά» θα δημιουργήσουν εκπληκτική ατμόσφαιρα και θα αποδειχθούν καταλυτικός παράγοντας στην πορεία της ομάδας. Οι Ισπανοί ξεκίνησαν το παιχνίδι δυνατά και κατάφεραν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους από τα πρώτα λεπτά. Μάλιστα στο ημίχρονο βρέθηκαν να προηγούνται με 31-36. Ο Ντράγκαν Σάκοτα αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα καθώς αποβλήθηκε ο Φασούλας με πέντε φάουλ, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι Ιωάννου και Παπαχρόνης. Μάλιστα ο αγώνας διακόπηκε καθώς ο κόσμος του ΠΑΟΚ ήταν εξοργισμένος από τις διαιτητικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει η παρέμβαση των Νίκο Βεζυρτζή και Παναγιώτη Φασούλα προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας. Το τέλος του αγώνα έκρυβε πολλές συγκινήσεις για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, αφού ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε και γύρισε το παιχνίδι από τους -8 και έχοντας σε εκπληκτική μέρα τους Πρέλεβιτς (31 π.) και Μπάρλοου (20 π.) και να φτάσει  στη νίκη με 76-72 κατακτώντας έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

ΠΑΟΚ (Σάκοτα): Σταυρόπουλος 15, Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης.
Σαραγόσα (Κόμας): Χ.Α. Αρθέγκα 1, Ντέιβις 24, Φ. Αρθέγκα 17, Μαγκί 17, Αντρέου 6, Ρουίθ 5, Θαπάτα 2, Μούρθια.

Διαιτητές: Τζέραρντ (Αγγλία), Κατσάρο (Ιταλία).

Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.